Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Iegriež enerģiju kā ar rotaļu vilciņu

Esmu saules cilvēks, bez tās nevaru. Varbūt kāds iedomāsies, ka to vien daru, kā brūninos, lai izskatītos kā labi apcepta karbonāde. Saule man nepieciešama enerģijas lādiņam, stāsta psihoterapeite un LNT raidījuma Tautas balss vadītāja Aina Poiša, kad jautāju, kur viņa ņem enerģiju, jo pratusi radīt priekšstatu, ka tās viņai nekad netrūkst. «Piektdienas vakaros aizbraucu un līdz pirmdienai dzīvoju pa Sīkragu. Brīvības sajūta, saule, jūra, liedags bez cilvēkiem, tas uzlādē baterijas. Ja godīgi, no cilvēkiem taču nogurstam, vai ne?» ar pretjautājumu atbild Aina.

Jāuzsūc dabas krāsas

Dienās, kad saule nelutina un tuvojas tumšais rudens laiks, kā psiholoģiski sagatavoties, kā tikt tam pāri un neieslīgt depresijā? Aina Poiša atbild, ka vislielākā māksla ir pieņemt dabas ritējumu. Visu nevaram pārveidot pēc saviem ieskatiem. Šobrīd ir vasara un jācenšas noenkurot labās sajūtas, jo ķermenis atveras un uzsūc to, ko piedāvā daba, - sauli, vēju, vizuāli ar acīm puķu krāsas, zāles nokrāsas. Jāsaplūst ar dabu, nevajag nekādas tabletes, ne antidepresantus. Vēl oktobris būs zelta krāsā, bet novembrī līdz decembrim, kas ir kritiskākais periods, jāatceras emocionāli labs pārdzīvojums.

«Krāj, kamēr var uzkrāt, un tumšajos mēnešos atraisi radošo iztēli, smagākos brīžos vēlreiz iztēlē izsmaržo vasaras smaržas, ieraugi ziedu krāsas, tā ir galvenā bagātība,» uzsver Aina Poiša. Viņa smaidot stāsta, ka šovasar gar jūru vairākas reizes nogājusi 20 kilometru: «Es lepojos ar sevi, tā ir laba slodzīte, vairāk pat nevajag, lai vakarā pēc tam vēl spēju pasmieties.»

Daudzus fiziski un garīgi sasaista stress. Jautāju, kā viņai izdodas sabiedrībā būt atraisītai, smaidīgai? «Varu ieteikt, ka nevajag skriet laikam pa priekšu. Pēc savas būtības esam pesimisti un, plānojot nākotni, bieži paredzam ne to labāko. Optimisms jāuztrenē, protams, lai neizskatītos pēc pajoliņa. Nācies dzirdēt, ka atvērtus cilvēkus, uzlādētus ar pozitīvo enerģiju, uztver neticīgi, ar aizdomām, vai tas iespējams bez papildu stimuliem? Bieži ir pieliktas lielas pūles, lai tas kļūtu par dabu,» teic Aina Poiša.

«Cilvēki, ar kuriem saskarsmē ir viegli, atzīstas, ka bijuši novesti līdz bedrei, sapratuši, ka jāiemācās mainīt attieksmi pret dzīvi. Par mērķi jākļūst dienu sākt ar domu, ko labu šodien piedzīvošu, nevis, kas atkal sagaida, kas uzkritīs. Protams, dzīvē neiztikt arī bez problēmsituācijām, bet jāiemācās par nopietnām lietām runāt vieglāk,» šoreiz padomu dod psihoterapeite.

Katram ir tiesības dalīties pārdzīvojumos, bet nav labi, ja citam uzkrauj savu smagumu. Tā ir liela atšķirība. Dalīties nozīmē pastāstīt, ko jūtu, kā klājas, nevis apgalvot, ka nevienam nav tik slikti kā man. Profesionāli psihoterapeita darbā uzklausīšana ir aktīva darbība, tādēļ jāiemācās atslēgties, lai līdz galam neiztērētu savus spēkus. Jebkurš cilvēks, ja ir sasprindzis, nevar ražot labas idejas, tādēļ svarīgi ir saglabāt sevī vieglumu.

Iesaka vingrot

«Manā sezonas plānā, jo neesmu izvēlējusies dienu, kad to sākšu, ir piecu vingrinājumu komplekss savas enerģijas koncentrēšanai un profilaksei pret novecošanos, ko man iemācīja draudzene,» atklāj Aina. Vingrojumi saistīti ar pareizu elpošanu. Pirmais, kas iepaticies, ir griešanās ap savu asi. Ķermenis jāiztaisno, rokas jāizpleš kā spārni un līdzīgi, kā to dara balerīnas, jāapgriežas ap savu asi. Sākumā vismaz trīs reizes, līdz vēlāk to spēj 21 reizi. Viss jādara ar prieku, tad var izjust siltumu, tiek iekustināta asinsrite un iegriezta enerģija. «Sevi jāiegriež kā rotaļu vilciņu katru rītu. Ja ķermenis ir iekustināts, labāk raisās arī domāšana. Tādā veidā uzņemies atbildību par sevi, savu labsajūtu, tālāk par citiem cilvēkiem, par dzīvi, un tam nevajag daudz laika,» stāsta Aina. Pārējie vingrinājumi saistīti ar stiepšanos, lai pamodinātu dažādas muskuļu grupas.

Līdz šim katru rītu Aina arī vingrojusi, atradusi sev piemērotu veidu, kas nelauž un nerada diskomfortu. Aina Poiša iesaka šo darbošanos arī citiem pieņemt kā dzīves normu, lai labi izskatītos, labi justos, lai būtu enerģijas lādiņš, ko dot citiem, nevis meklēt vainīgos, kāpēc tā vai tā... Apkārtējā vide atkarīga un veidojas no visu mūsu attieksmes pret dzīvi. Visbiežāk cilvēku acu skati ir nolaisti, reti kurš ieskatās otram acīs un velta smaidu.

Vistumšākajā laikā cilvēki akūti izjūt saules trūkumu, uzmācas depresija. Aina Poiša psihoterapeites praksē pieredzējusi, kā depresīvu krīzi pārdzīvo cilvēki, īpaši radošo profesiju pārstāvji, kas ir spēku plaukumā, bet paātrināti zaudējuši darbu. Ja esi sastindzis, esi kā garīgi miris - gaidi, kad citi izdarīs tavā vietā, nāks tevi glābt, esi sadudzis, čīksti, vaidi, meklē vainīgos, jūties nelaimīgs, nevajadzīgs, nemīlēts, atstumts. Grūti tikt pāri izstumtības sajūtai no sociālās vides, tādēļ jāmeklē spēku rezerves jau laikus. Tam vispiemērotākā ir vasara, kad daba ir atvērta, tad no sastinguma vieglāk atbrīvoties arī cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Iesaka Aina Poiša

Lai cik tas naivi izklausītos, mīlestība ir jāvairo un nevajag sevī ielaist negācijas.

Nevienam nav tiesību pateikt, kas ir pareizi un kas nav, ja esi nolēmusi sākt gleznot, tad to vajag darīt.

Ja vēlies tikai vērot debesis, tad dari to.

Ziemā daudzi atrod prieku tās baltumā, ziemas sporta veidos.

Var meklēt iespēju iet uz teātriem, koncertiem, mākslas izstādēm, pavadīt laiku patīkamās sarunās ar draugiem.

Priecāties par citu veiksmi. Biežāk iztaisnot muguru un katram mākonim saskatīt zelta maliņu.

Novembrī, kad apkārt valda tumšās krāsas, pati mēdzu iedegt sveces, lai būtu siltums un gaisma, apmeklēju teātrus, koncertus. Esam bagāti ar dažādību dabā, katrai pārejai jāatrod savs scenārijs. Pavasarī gaisā jūtamas citas smaržas, kad izjūtam solījumu, ka drīz atkal atgriezīsies vasara.

Vislielākā māksla ir iedegt svecīti sevī, uzburt kaut ko ne no kā, piemēram, pārkrāsot sienu, uzadīt jaunu šallīti, uzvilkt kurpes uz augstiem papēžiem.

Atrast katram piemērotāko veidu un no rītiem vingrot.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?