Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Iemācās paši un māca vienaudžus

Lai gan jaunieši ir «uz tu» ar tehnoloģijām kā izklaides un saziņas instrumentu, viņiem bieži pietrūkst biznesa produktivitātei un uzņēmējdarbībai nepieciešamo IT prasmju. Prasmju trūkums ir arī viens no iemesliem, kāpēc jaunieši nokļūst bezdarbnieku pulkā.

Lai paaugstinātu jaunu cilvēku konkurētspēju darba tirgū un palīdzētu viņiem apgūt, izprast un pielietot IT prasmes savas profesionālās karjeras veidošanā, pagājušajā gadā Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) kopā ar Microsoft Latvia īstenoja izglītojošu projektu IT manai nākotnes karjerai. Tajā 1200 jauniešu apguva darba tirgū un biznesā nepieciešamas IT prasmes. Šonedēļ projekts noslēdzās, suminot veiksmīgākos dalībniekus, taču jau tiek domāts, kā to turpināt un apmācītos jauniešus iesaistīt, piemēram, ES iniciatīvā Jauniešu garantija.

Projektā 2013. gadā ar Microsoft YouthSpark globālās iniciatīvas atbalstu Kurzemē, Zemgalē un Latgalē tika organizēti bezmaksas semināri jauniešiem vecumā no 16 līdz 24 gadiem. Nozares eksperti aizraujošās mācībās jauniešiem palīdzēja apgūt IT prasmes, tostarp Office 365, digitālo prezentāciju rīkus un interneta lapu, baneru, blogu izveidi. Projektā šādi tika apmācīti 200 jauniešu, katrs no tiem nodeva iegūtās zināšanas tālāk vēl pieciem vienaudžiem. Tā kopumā izglītoti 1200 jauniešu visā Latvijā.

Projekta noslēgumā tika organizēts arī konkurss, kurā dalībniekiem, izmantojot iegūtās zināšanas, bija jāizstrādā Infogr.am datu vizualizācijas prezentācija, lai demonstrētu gūtās prasmes un iedvesmotu arī citus jauniešus saistīt savu nākotni ar IT. Konkursā uzvarēja Stefānija Zaiceva no Raiņa Daugavpils 6. vidusskolas, kas veidoja infogrammu par Latvijas mežiem, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas absolvente Elīza Barkāne ar infogrammu par skolēnu mācību uzņēmumiem un Anete Lasmane no Kokneses internātpamatskolas - attīstības centra - ar infografiku par Latvijas bērniem. Balvā meitenes ieguva jaunus Windows 8 planšetdatorus. Savukārt LIKTA simpātiju balvu saņēma Ventspils Augstskolas studente Renāte Kazaka (infogramma par Deju svētkiem un lieluzvedumu Tēvu laipas) un Jēkabpils Agrobiznesa koledžas students Roberts Vībāns, kas izveidoja infografiku par savu kursu.

Projektā piedalījās gan skolēni, gan studenti, gan jaunieši, kas meklē darbu, un starp viņiem tika veikta arī neliela aptauja. Tajā atklājās, ka 60% projekta dalībnieku savas datorprasmes vērtē kā nelielas, pat vājas. 30% apstiprina, ka viņiem ir dažādas Microsoft Office prasmes (Word, Excel, PowerPoint, saziņas rīki), un tikai 10% norāda, ka viņiem ir padziļinātas zināšanas IT jomā, piemēram, iemaņas programmēšanā, web lapu veidošanā vai citas.

Iesaistīties projektā IT manai nākotnes karjerai, jauniešus lielākoties mudinājusi vēlme saistīt savu nākotnes profesiju ar IKT jomu vai uzzināt ko jaunu un pielietojamu ražīgam darbam, tāpat daudzus vilinājusi vēlme sevi pilnveidot un iegūt jaunas zināšanas.

Projektā iesaistījās motivēti jaunieši, tomēr daudziem viņu vienaudžiem šādas mērķtiecības trūkst. «Manuprāt, daudzi jaunieši nevēlas sastapties ar jauniem izaicinājumiem, kas liktu viņiem iziet no savas komforta zonas,» teic viens no projekta dalībniekiem Ventspils 4. vidusskolas skolēns Bils Gūtfricis. «Esmu novērojis, ka daudzus jauniešus pilnībā apmierina viņu ikdiena, tāpēc viņi nemaz nemeklē citas iespējas sevis attīstīšanai. Bieži redzu, ka jauniešiem saruna par kādu jaunu vai viņiem nesaprotamu tēmu ir ļoti grūts uzdevums, jo viņi nelabprāt atzīst savu neinformētību par kādu tematu, tā radot vēl vairāk neērtu situāciju savā dzīvē.»

Uz zināmu paradoksu, ko iespējams mazināt, īstenojot līdzīgus projektus kā nupat finišējušais, norāda arī Microsoft Latvia vadītājs Ēriks Eglītis - visā Eiropā ir 5,7 miljoni jauniešu bezdarbnieku, tajā pašā laikā IKT nozarē neaizpildītas ir ap 700 000 vakanču, kas ir interesants, mūsdienīgs un labi apmaksāts darbs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?