Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Iepirks desmit ar ūdeņradi darbināmu trolejbusu

Jau esošajiem trolejbusu, autobusu un tramvaju iepirkumiem pašvaldības SIA Rīgas satiksme (RS) pievienojusi vēl vienu - ar ūdeņradi darbināmu transportlīdzekļu iepirkumu, kas pagājušajā nedēļā izsludināts un noslēgsies jūlija sākumā. Ar šādiem transportlīdzekļiem tiek samazināts izmešu daudzums, tāpēc iepirkums notiks ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu.

Kaut arī iepirkuma aprakstā lietots vispārīgs apzīmējums «transportlīdzekļi», RS pārstāvis Viktors Zaķis Dienai precizēja, ka runa ir par desmit trolejbusiem. Līdz šim, tajā skaitā jau spēkā esošajā iepirkumā, bija runa par tādiem trolejbusiem, kurus var darbināt arī ar dīzeļdzinēju. Tagad izmešu samazināšanas vārdā plānots nelielu daļu transportlīdzekļu darbināt ar ūdeņradi.

Lūgts komentēt jauno RS iepirkumu, opozīcijā esošās Vienotības deputāts, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas loceklis Ēriks Škapars izteicās, ka ir piedalījies koncepcijas apspriešanā, taču uzskata, ka elektrotransports jau tā ir samērā tīrs transporta veids, tāpēc no vides aizsardzības viedokļa efektīvāki būtu ūdeņraža autobusi, nevis trolejbusi. Kā vēstīts iepriekš, pavasarī Rīgā tika publiski izrādīts jauns Solaris elektroautobuss, kas arī ir bezizmešu transports. Taču domes atbildīgās amatpersonas norādīja, ka nav lietderīgi tādus iegādāties, norādot uz plānoto ūdeņraža trolejbusu iepirkumu.

Diena interesējās arī par jau esošo iepirkumu norisi. Piemēram, 2013. gadā lielu rezonansi izraisīja trolejbusu iepirkums, kad atklājās, ka tie būs ievērojami dārgāki par iepriekš Rīgā iepirktajiem, turklāt visi aprīkoti ar videonovērošanas iekārtām un dīzeļdegvielas ģeneratoriem. Trolejbusu un autobusu piegādes līgumi paredz piegādes piecu gadu laikā, tāpēc jaunie transportlīdzekļi Rīgas ielās nonāk pakāpeniski, skaidro V. Zaķis. Viņš atzīst, ka pēdējā iepirkuma 18 metru garie trolejbusi nekursē pagarinātajos maršrutos, kuros nav elektrības vadu, piemēram, 9. un 27. maršrutā līdz Centrālajai stacijai. Tos apkalpo iepriekš iepirktie īsākie trolejbusi. Taču arī garajiem trolejbusiem bieži vien nākas izmantot rezerves dīzeļdzinējus, piemēram, remontdarbu laikā, apbraucot slēgtās ielas, kā arī nesenajā Rīgas maratonā. Tāpēc RS uzskata, ka iepirkums ir attaisnojies. Ē. Škapars gan atgādina, ka līdz šim RS iepirkumi ir ļoti dārgi un bieži vien RS tēriņus opozīcija nevar pārbaudīt, jo tos sedz, deputāta vārdiem runājot, «noslēpuma zīmogs.»

Diena interesējās arī par zemās grīdas tramvaju ekspluatāciju. Rīdzinieki ir pamanījuši, ka diezgan bieži 6. un 11. maršrutā brauc nevis jaunie, bet vecie tramvaji. V. Zaķis Dienai apstiprināja, ka esošie 26 zemās grīdas tramvaji ir pietiekami, lai nodrošinātu 6. un 11. maršrutu, tomēr gadījumos, kad jāveic tehniskā apkope vai gadījies kāds bojājums, nav zemās grīdas tramvaju rezervju, tāpēc tiek izmantoti vecie. Jaunajā iepirkumā, kurā 20 zemās grīdas tramvajus piegādās nākamgad, šī rezerve ir ierēķināta, proti, daļu tramvaju varēs izmantot ne tikai 4. maršrutā, kam tie tiek iepirkti, bet arī jau abos minētajos maršrutos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?