Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ierēdņi un darbinieki būs vienotā valsts dienestā

Vienotā valsts dienestā plānots iekļaut ministrijās un to padotības institūcijās strādājošos 30 000 valsts civildienesta ierēdņu, kā arī valsts pārvaldes iestāžu darbiniekus. To paredz jaunais Valsts dienesta likuma projekts, kuru trešdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā prezentēja Valsts kancelejas vadība. Likums neattieksies uz diplomātiem, policistiem un pedagogiem.

Ar jauno valsts dienesta koncepciju, kuras sagatavošanā bija iesaistītas visas ministrijas un arī lielākās iestādes, Saeimas deputātus iepazīstināja Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane un viņas vietniece Eva Upīte. Valsts pārvaldes efektivitāti nosaka vadītāju profesionalitāte, uzsvēra E. Dreimane. Viņa minēja, ka, piemēram, Igaunijā vadītājos ir ieguldīts viens miljons eiro, jo tieši viņu profesionalitāte nosaka, kā izdosies īstenot reformas. Projekta mērķis ir apvienot vienotā sistēmā visus valsts pārvaldē nodarbinātos - kā ierēdņus, tā darbiniekus -, paredzot divu gadu pārejas periodu. Projekta sagatavošanas gaitā ir izpētīta arī citu Eiropas Savienības valstu prakse.

Lielas diskusijas gaidāmas par vadītāju jauno atlases kārtību, kas paredz rīkot atklātu konkursu uz visiem amatiem. Lietuvā pirms piedalīšanās konkursā pretendentiem pārbauda angļu valodas zināšanas. Latvijā konkursantiem būs jānokārto tests Valsts administrācijas skolā. Taču ir arī iespēja, ka, jau beidzot studijas, tiek izsniegts angļu valodas zināšanas apliecinošs dokuments, kam jau esot gatava Vidzemes augstskola. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) iestarpināja, ka valsts iestāžu vadītājiem un strādājošajiem ir ne mazāk svarīgi prast savu viedokli formulēt labā latviešu valodā. Lai iegūtu amatu valsts pārvaldē, būs jāpierāda konkrētajam darbam nepieciešamā kompetence un izpratne par posteni, uz ko kandidē.

Ja tagad iestādes vadītāju ieceļ amatā uz pieciem gadiem ar iespēju atkārtoti tajā nonākt uz vēl pieciem gadiem, jaunā koncepcija paredz vadītāju iecelšanu uz septiņiem gadiem, pēc atkārtotas apstiprināšanas - uz vēl trim gadiem. «Septiņos gados cilvēks var sasniegt karjeras izaugsmes kulminācijas punktu,» teica E. Upīte, vēl trīs gadus raksturojot kā stabilizācijas posmu. Taču pēc tam kaut kas ir jāmaina, pieņemot jaunus izaicinājumus. Lai vienkāršotu strīdu risināšanas procedūru, jo tiesāšanās ir smagnēja un ilgstoša, jaunais projekts paredz, ka atbrīvošanu no amata dienestā nodarbinātie varēs apstrīdēt mediācijas padomē. Atbildot uz vaicāto, cik precīzs ir šis nosaukums, E. Upīte atzina, ka tā ir iecerēta kā divu pušu samierināšanas institūcija - ja padome pieņem lēmumu par labu prasības iesniedzējam, padomes lēmums stājas spēkā, un tālāka tiesvedība vairs nenotiek.

Jaunums ir arī pārcelšana rotācijas kārtībā ne tikai uz citu valsts pārvaldes iestādi, bet arī uz privāto sektoru vai pašvaldību. Tas ir nepieciešams, lai privātajā sektorā ierēdnis varētu iegūt darbam nepieciešamās profesionālās zināšanas un pēc tam atgriezties valsts darbā, skaidroja E. Upīte. Līdzīgi ir ar pašvaldību iestādēm, jo vietējās varas pārstāvji bieži norāda, ka valsts pārvaldē strādājošie neizprot novadu un pilsētu dzīvi. Deputāte Līvija Plavinska (Vienotība), kura ir strādājusi pašvaldībā, apstiprināja, ka ministrijās un valsts iestādēs nodarbināto atrautība no dzīves esot ļoti izteikta. Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) pret projektu neiebilst, bet LPS pārstāvis Māris Pūķis tomēr saskata vairākas vājās vietas. Piemēram, valsts pārvalde nav konkurētspējīga vienotā atalgojuma sistēmas dēļ, tāpēc neesot skaidrs, kā cilvēkus motivēs piedalīties konkursā uz amatu valsts pārvaldē. Saeimas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) atgādināja, ka tagadējā prasība - vismaz divu gadu stāžs valsts pārvaldē - izslēdz no pretendentu loka jauniešus un cilvēkus, kas strādā privātā sektorā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?