Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ieroči samazina amerikāņu dzīves ilgumu

Amerikāņiem ir daudz lielākas izredzes beigt dzīvi, mirstot vardarbīgā nāvē, nekā citu pasaules turīgāko valstu iedzīvotājiem. Lielā mērā pateicoties plašajai ieroču pieejamībai, ASV iedzīvotājiem ir zemākais prognozējamais dzīves ilgums attīstītāko valstu vidū, vēsta jaunākais ASV vadošo veselības izpētes institūciju pētījums, kas piešķīlis uguni gruzdošajām debatēm par ieroču kontroles likuma pastiprināšanu, reaģējot uz decembra slaktiņu Ņūtaunas pamatskolā, kurā gāja bojā 20 bērni un septiņi pieaugušie.

Traģēdija mudinājusi prezidentu Baraku Obamu iegrožot līdz šim salīdzinoši liberālo ieroču politiku, un viceprezidents Džo Baidens jau otrdien sola piedāvāt savu plānu. Tajā varētu tikt iekļauts pusautomātisko ieroču tirdzniecības aizliegums, stingri pircēju pārbaudes pasākumi un ieročiem veltīto žurnālu ierobežošana.

Šaujamieroču paradīze

ASV Nacionālā pētniecības padome un Medicīnas institūts konstatējis, ka amerikāņu zemais prognozējamais dzīves ilgums saistāms ar vardarbību, kurā izmantoti ieroči, informēja ziņu aģentūra AP. Lai gan ir maz pierādījumu tam, ka vardarbīgi uzbrukumi ASV notiktu biežāk nekā citviet, iezīmējies traģisks fakts: Savienotajās Valstīs tie daudz biežāk beidzas letāli.

ASV no katriem 100 tūkstošiem iedzīvotāju vardarbīgā nāvē iet bojā seši. Tuvākais rādītājs no 16 citām pētījumā apskatītajām valstīm ir tikai Somijai, kurā no katriem 100 tūkstošiem iedzīvotāju vardarbīgā nāvē mirst nedaudz vairāk par diviem cilvēkiem.

No pētījumā aplūkotajām valstīm (to vidū Kanāda, Japāna, Austrālija un lielākā daļa Rietumeiropas) zemākais prognozētais dzīves ilgums vīriešiem ir ASV - 75,6 gadi. Taču amerikāņu sievietēm ir otrs zemākais rādītājs - 80,7 gadi. Turklāt amerikāņu vidū ļoti daudz cilvēku iet bojā, esot vēl jauni. Pašnāvība ir otrs biežākais nāves cēlonis iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem, turklāt lielākā daļa sev izvēlas atņemt dzīvību nošaujoties.

Eksperti uzsvēruši, ka vainojama plašā ieroču pieejamība, piebilstot, ka statistika par ieroču daudzumu ASV ir «dramatiska». Uz katriem 100 amerikāņiem ir 89 šaujamieroči, turklāt tas nozīmē, ka valstī ir līdz pat 50% no visā pasaulē civiliedzīvotājiem reģistrētajiem ieročiem.

Nerimst šaušana skolās

Viceprezidents Džo Baidens pagājušajā nedēļā tikās ar ASV ieroču lobija pārstāvjiem, mednieku asociāciju biedriem, sporta un izklaides industrijas pārstāvjiem, lai precizētu plānu šaušanu apkarošanai. Viņš vada darba grupu, kas jau otrdien sola piedāvāt priekšlikumus, lai nepieļautu jaunu traģēdiju atkārtošanos. Situācijas steidzamību iezīmēja kārtējā šaušana skolā, jo ceturtdien Kalifornijas štatā vidusskolēns sašāva vienaudzi.

Pēc tikšanās ar viceprezidentu kritiku Baltajam namam netaupīja Nacionālā ieroču asociācija - valsts ietekmīgākais ieroču lobijs. Tas pārmeta, ka tā vietā, lai domātu par bērnu aizsargāšanu, plānots atņemt ASV konstitūcijā noteiktās tiesības uz ieročiem. «Mēs neļausim likumu ievērojošiem ieroču īpašniekiem tikt sodītiem par noziedznieku un trako pastrādāto,» citēja aģentūra Reuters. Lobisti piedāvā skolās izvietot bruņotus apsargus un uzstāj, ka Ņūtaunas traģēdija nebūtu notikusi, ja skolotājiem būtu ieroči.

Mēģinājumi ierobežot ieročus draud izsaukt arī plašus iebildumus, jo daudzi amerikāņi tiesības bruņoties uzskata par konstitūcijā aizsargātu pašaizsardzības līdzekli. Taču, sašutuši par traģēdiju Ņūtaunā, kur lielākā daļa upuru bija sešus un septiņus gadus veci bērni, arvien vairāk cilvēku sliecas par labu stingrākai likumdošanai.

Arī Ņujorkas gubernators Endrū Kuomo, kurš aizraujas ar medībām, pievienojies aicinājumiem aizliegt pusautomātiskos ieročus. «Medībās nedodas ar triecienieročiem. Nevienam nav vajadzīgas 10 lodes, lai nošautu briedi. Tūlīt pat dariet galu šim neprātam!» citēja BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?