Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Igauņi var. Un mēs?

Latvijas ekonomikā arvien biežāk parādās labas ziņas - divus gadus ilgušais IK kritums ir rimies, kokrūpniecības izlaide pārsniedz pirmskrīzes līmeni, bezdarba līmenis mazinās. Ja Eiropa tiks galā ar fiskālo krīzi, tās izaugsme palīdzēs augt arī Latvijas ekonomikai. Bet nudien nevajadzētu cerēt, ka viss jau padarīts un uz citu frakas šlepēm (t.

i., uz Eiropas izaugsmes rēķina) tāpat vien izšļūksim no krīzes. Latvija vēl arvien dzīvo pāri saviem līdzekļiem. Ekonomikai augot tikai dēļ atgūšanās pasaulē un pašiem to neveidojot spēcīgāku, budžeta sabalansēšanā vēl arvien pārāk liela loma būs izdevumu mazināšanai - jaunas darbvietas veidosies gausi, aktīvākajiem bezdarbniekiem liekot emigrēt, pasīvākajiem - zaudēt jau tā ne visai spožās prasmes un arvien vairāk attālināties no iespējas iegūt labi atalgotu darbu. Protams, budžeta deficītu var mazināt, arī iekasējot vairāk nodokļu.

Iekasēt vairāk ne vienmēr nozīmē celt nodokļu likmes. Jo īpaši, ja ēnu ekonomika pieaug. Pērnā gada sākumā (aptuveni tāpat kā iepriekšējos gados) nodokļu ieņēmumi veidoja gandrīz 30% no IK, turpretim gada nogalē tie bija tikai 25%. Šī gada 1. ceturksnī 44% no oficiāli strādājošiem pēc nodokļu nomaksas saņēma mazāk nekā Ls 200 mēnesī, pirms gada tādu bija 32%. Algas turpina samazināties, bet mazumtirdzniecības apgrozījums un uzkrājumi pamazām pieaug… tātad budžetam nokrāpto iedzīvotāji tērē paši.

Sabiedrības motivācija maksāt nodokļus mazinās, un, lai šo tendenci lauztu, plānotajām izmaiņām nodokļu politikā tas jāņem vērā. Šoreiz tikai par diviem nodokļiem un tikai galvenajos vilcienos - iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un nekustamā īpašuma nodokli mājoklim (NĪN).

Lai mazinātu izvairīšanos no nodokļiem, ne tikai jāizvēlas grūtāk apejama nodokļu bāze, bet godīgajiem nodokļu maksātājiem ir jānotic, ka tas nenotiek uz viņu rēķina. Proti, jāmazina nodokļu sloga regresivitāte (t. i., slogs jāmazina mazturīgajiem, jāsaglabā nemainīgs iedzīvotājiem ar vidējiem ienākumiem, nedaudz jāpalielina turīgajiem), bet galvenais - sāk maksāt tie, kas pašlaik nodokļus apiet. Veids, kā to panākt, ir palielināt IIN neapliekamo minimumu, samazināt IIN likmi, palielināt NĪN.

Pēdējais padara izvairīšanos no nodokļiem grūtāku - nekustamo īpašumu noslēpt nevar. Ja nevaram iekasēt nodokļus ienākumu gūšanas brīdī, tad to vieglāk izdarīt, kad līdzekļi tiek tērēti. Ja kadastrālo vērtību pietuvina tirgus vērtībai, tas uzliek lielāku slogu sabiedrības turīgākajai daļai. Aizbildināties, ka tas ir netaisnīgi, jo kāds nevarēs nodokli samaksāt, nav pamata - parādu var uzkrāt un pret to izlaist valsts parādzīmes. Īpašuma mantošanas vai pārdošanas gadījumā valsts nodokļa parādu atgūs. Otrais priekšlikums dara būšanu ēnu ekonomikā mazāk pievilcīgu, mazina legāli strādājošo uzņēmumu izmaksas vai palielina strādājošo algas. Savukārt pirmais priekšlikums mazina nodokļu slogu mazturīgajiem un ļauj maksāt lielāku NĪN nodokli. Lai darītu būšanu ēnu ekonomikā grūtāku un novilktu ticamu līniju nelegālu ienākumu pierādīšanai, jāievieš nulles deklarācija un, iespējams, amnestija par līdzšinējo izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Lai iedzīvotāji noticētu šādām pārmaiņām, tām jābūt vienlaicīgām un pietiekami straujām. NĪN palielināšana nākamgad un IIN samazināšana tikai pēc vairākiem gadiem ticību nodokļu sistēmai nevairos. Nevar ar pātagu vicināties tagad, bet burkānu solīt tikai kaut kad nezināmā nākotnē. Ja izmaiņas būs pakāpeniskas un pārāk maziem solīšiem, tad tūlītēji ieguvumi no legalizēšanās būs mazi un nedos vajadzīgo efektu. Tehniski šādas izmaiņas ir iespējams izmodelēt tā, lai nodokļu sloga regresivitāte mazinātos un budžetā ienāktu vairāk līdzekļu.

Diemžēl ir vēl viens aspekts, kas līdz šim nav pietiekami pārrunāts. Proti, reģionālais. Izņemot Rīgu, tās tuvējo apkārtni un, iespējams, Ventspili, pašvaldībām NĪN palielinājums nekompensēs zaudējumus no IIN izmaiņām. No lielajām pilsētām tikai Rīgā un Ventspilī oficiālā alga ir lielāka par vidējo tautsaimniecībā. Tas nozīmē, ka neapliekamā minimuma paaugstināšana pašvaldībām ar zemāku vidējo algu mazinās ieņēmumus. Savukārt no mājokļu kadastrālās vērtības vairāk nekā puse ir koncentrēta tieši Rīgā, kas dos lielākus ieņēmumus Rīgai.

Ja visā Latvijā tiks piemērotas vienotas nodokļu likmes (kas būtu tikai loģiski), Rīgas budžets pieaugs, turpretim citur mazināsies. Ja to nekompensēs, reģionālās atšķirības pieaugs. Piemēram, pašvaldībām ar mazākiem līdzekļiem būs grūti attīstīt infrastruktūru un piesaistīt investīcijas, tādējādi Rīgas nozīmība arvien pieaugs.

Lai šādi nenoplicinātu reģionus, ir nepieciešams veidot kompensācijas mehānismus. Piemēram, palielināt pašvaldību daļu IIN, ieviest dalīto uzņēmumu ienākuma nodokli, aktualizēt izlīdzināšanas fonda nozīmību.

Jā, šādas izmaiņas nodokļu politikā ir sarežģītas no ekonomiskā, bet jo īpaši no politiskā viedokļa. Ļoti dažādu interešu grupu iesaistīšanās procesu darīs smagu. Ir risks, ka būtiski elementi kompromisu dēļ pazūd un rezultāts ir vājš. Bet vai ir cits risinājums? Budžeta sabalansēšana bez ēnu ekonomikas mazināšanas nebūs veiksmīga. Ja netiks uzlabota motivācija legalizēties, būs tikai pātaga un kāds mistisks burkāns kaut kad tālu nākotnē, budžeta konsolidācija tiks uzkrauta plecos tiem, kas nodokļus vēl arvien godīgi maksā… diemžēl šādu maksātāju var kļūt arvien mazāk. Un tad izdevumi jāmazina vēl vairāk un viss sākas no gala.

Ja aprakstītais mehānisms šķiet pārāk sarežģīts, varbūt der mācīties no citiem? Un nav jāmeklē tālu - Igaunijā ar samērā līdzīgu IK kritumu un līdzīgām izmaiņām nodokļu politikā nodokļu īpatsvars IK pieauga no iepriekš vidēji 32% līdz 36% pērn. Igauņi var! Un mēs?

*Swedbank galvenais ekonomists Latvijā, Stratēģiskās analīzes komisijas biedrs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?