Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Igaunijas pieredze liek domāt

Pēc Latvijas ziemeļu kaimiņvalsts Igaunijas pievienošanās eirozonai ātrās kreditēšanas pakalpojuma sniegšanas principi un cenas palika gandrīz nemainīgi. Lai atspoguļotu cenas eiro, tāpat kā Latvijas gadījumā tika pielāgots, respektīvi, noapaļots piedāvājums.

Jāatgādina, ka Igaunija pievienojās eirozonai jau pirms vairākiem gadiem, 2011. gada 1. janvārī, un kļuva par 17. eirozonas valsti un pirmo Baltijas valsti, kurā tiek ieviests eiro.

Igaunijā uzreiz pēc pārejas uz eiro lielas pārmaiņas patērētāju uzvedībā nenotika, aizdevumu summas un apjomi bija tādi paši kā līdz eiro ieviešanai. To varētu skaidrot ar klientu vēlmi nogaidīt, lai saprastu jaunās preču un pakalpojumu cenas. Šajā laika posmā ātrās kreditēšanas uzņēmuma pakalpojumus izmantoja tādā pašā līmenī kā līdz tam.

Pirmās izmaiņas sāka parādīties pēc vairākiem mēnešiem. Kad klienti bija adaptējušies pie jaunajām preču un pakalpojumu cenām, aizdevuma summas pamazām sāka augt, vidējai aizdevuma summai sasniedzot pat 10-15% pieaugumu. Tas ir skaidrojams ar kopējo preču un pakalpojumu cenu kāpumu, kā arī ar lielākām aizdevuma summām. Piemēram, ja iepriekš tika izsniegtas 1000 kronas (63,91 eiro), vēlāk šī summa pieauga līdz 70 eiro, palielinoties par 9,5%.

Jāsaka, Igaunijā pēc eiro ieviešanas bija novērojams cenu kāpums lielai daļai preču un pakalpojumu. Tas ir izskaidrojams ar to, ka uzņēmumi cenas apaļoja uz augšu, un ar to, ka eiro bija dārgāks par Igaunijas kronu (viena krona tika pielīdzināta 0,064 eiro), tas konvertācijas rezultātā iedzīvotājiem radīja sajūtu, ka viss maksā mazāk. Līdz tam pusdienās varēja aiziet par 40 kronām (2,55 eiro), bet pēc konversijas pusdienas maksāja pat trīs eiro, pieaugot par 17,6%. Cenu kāpums veicināja arī lielāku pieprasījumu pēc nedaudz lielākiem aizdevumiem.

Ir liela varbūtība, ka Latvijā pēc eiro ieviešanas kopumā preču un pakalpojumu cenas varētu pieaugt, taču ne tik strauji, kā tas notika Igaunijā. Lats ir dārgāks nekā eiro, tāpēc cilvēki daudz vieglāk var pamanīt un kontrolēt valūtas konvertācijas rezultātus, savukārt uzņēmumi necentīsies tik krasi paaugstināt cenas. Ja cilvēki redz, ka prece, kas vakar maksāja vienu latu, šodien maksā 1,42 eiro, tam sāk pievērst pastiprinātu uzmanību un vairāk rēķināt. Tomēr, ja cilvēkiem būs pieejams skaitliski lielāks naudas apjoms, tas varētu sekmēt vairāk impulsīvu naudas tēriņu.

Balstoties uz kaimiņvalsts Igaunijas pieredzi, Ferratum Latvia valdes loceklis Dmitrijs Horoņko prognozē, ka arī Latvijā varētu pieaugt pieprasījums pēc lielākām aizdevuma summām, taču tikai pārejas periodā. Dmitrijs Horoņko norādījis, ka «cenas preču un pakalpojumu tirgos uz papīra izskatīsies lielākas un tas īstermiņā varētu sekmēt pieprasījumu pēc lielākām aizdevuma summām, taču tikai līdz adaptācijas perioda beigām - ilgtermiņā lielām izmaiņām tirgū nevajadzētu būt».

Jāpiebilst, ka Ferratum Group ir starptautiska mikrokredītu kompānija, kas darbojas finanšu jomā 20 valstīs un apkalpo vairāk nekā 1 500 000 klientu, savukārt SIA Ferratum Latvia piedāvā pakalpojumus Latvijā jau kopš 2007. gada.

* (Jaanus Kᅢᄂrt) Ferratum Estonia Oᅢワ direktors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?