Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ikviens nodrošināms ar cienīgām vecumdienām

Nesen Senioru Dienā tika izteiktas interesantas domas un viedokļi par pensionāriem, kuri vecumdienās palikuši vieni. Tomēr skaidrības labad sabiedrībai būtu jāatgādina cēloņi, kas laikmeta griežos sapostīja cilvēku dzīves.

Tā Otrajā pasaules karā vīrieši karoja vāciešu un krievu pusē, tika ievainoti vai krita kaujās, saņemti gūstā vai sabēguši mežos, devušies kur citur pasaulē vai bez vēsts pazuduši. Mājās palika veci cilvēki, bērni un sievietes. Vecie cilvēki bija nevarīgi, bērni mācījās, bet sievietes darīja visus smagos vīriešu darbus: ara, sēja un novāca ražu, cirta un zāģēja kokus, no meža izveda baļķus(!), ar rokām slauca govis. Sievietes strādāja zemesceļu, ielu, sliežu remontdarbos... Ak dievs, kādas sagurušas viņas izskatījās! Kādas sastrādātas, sāpošas, sapampušas bija viņu rokas, salīkušas muguras! Tāds, lūk, pēc kara bija sieviešu liktenis. Viņas fiziski vairs nebija tādā stāvoklī, lai vēl dzemdētu un audzinātu bērnus.

Jaunietes pēc vidusskolas beigšanas rāvās uz augstskolām. Ieguvušas izglītību, centīgi strādāja, darbā bija disciplinētas, guva panākumus un iemantoja cieņu sabiedrībā. Bet tik un tā ģimeni nodibināt neizdevās: vīriešu bija mazākums, sieviešu vairākums palika neprecējušās. Nu vecumā viņas ar nievu pieskaņu tiek sauktas par vientuļajām, kas vedamas uz mežu. Vai tad smagus darbus strādājušās, izskolojošās ārstes, skolotājas, zinātnieces, talantīgās aktrises būtu vērtējamas zemāk tikai tādēļ, ka nav apprecējušās un izaudzinājušas bērnus? Un tādēļ nievājamas? Diemžēl tāda attieksme ir ērmota un personību aizskaroša. Tā nav pieņemama, jo ir aplama.

Cilvēks ir tāds, kāds viņš ir: dzīvo viens vai veido ģimeni un audzina bērnus. Tikai cilvēkiem ir jābūt godīgiem pret sevi un citiem un jāstrādā ar atbildību pret visiem. Kas tad galu galā sabiedrībai un valstij dod vairāk labuma - neprecējusies ārste, kas darba mūžā sevi atdevusi medicīnai, cilvēku veselībai, vai ģimene, kurā nācis pasaulē bērniņš, kas tiek pakļauts emocionālai un fiziskai vardarbībai?

Ikviens krietna darba darītājs nodrošināms ar pienācīgu pensiju un cilvēka cienīgām vecumdienām. Arī tie, kas vecumā palikuši vieni, nav baidāmi ar pansionātiem. Tie ir un būs vajadzīgi vienmēr. Tikai mūsu pansionāti ir gaužām neatbilstoši prasībām. Protams, ir jau viens tāds paradīzes dārzs Pārdaugavā, gandrīz līdzīgs Austrālijas pansionātiem. Tikai Austrālijā ikviens pensionārs par saprātīgu samaksu pansionātā var pavadīt mūža nogali labā kultūrvidē un labklājībā. Un uz tiem veci cilvēki, it īpaši vieni palikušie, rautin raujas paši. Diemžēl Pārdaugavas pansionātā var nokļūt tikai kampēju vecāki, pārējiem to neredzēt kā savas ausis bez spoguļa.

Mūsu pensionāri, pārcietuši karu un izsūtījuma postu, pārdzīvojuši okupāciju, ir godājami un pelnījuši labas vecumdienas. Diemžēl tas īsti nav sanācis. Var jautāt: kādi tam iemesli? Diezgan nesmuki. Pēc Latvijas valstiskuma atgūšanas uzradās kampēji un valsti izsaimniekoja līdz bankrotam. Pensionāriem pensija saplaka. Pa pieskari pazuda tālēs zilajās arī darba mūžā krājkasē noguldītie ietaupījumi vecumdienām. Par tiem jau laikus bija parūpējušās neprecējušās sievietes. Nu viņām tiek ieteikts palīdzību lūgt sociālos dienestos. Bet pareizāk būtu, kā atzinis Latvijas Bankas eksprezidents Einārs Repšes kungs, labot pieļauto kļūdu un nolaupītos ietaupījumus vecajiem cilvēkiem atdot. Vispirms tiem pensionāriem, kuri dzīvo vieni un kuriem pašreiz klājas visgrūtāk.

Pienācis laiks beidzot sagatavot sertificētus aprūpētājus, kam var uzticēt pensionāru aprūpi mājās. Tāda aprūpe daļai pensionāru būtu pieņemama. Turpretī pašreizējos lielpansionātos varētu izmitināt mūža nogalē no cietumiem iznākušos, bērnu pametējus, alimentu nemaksātājus, cilvēkus, kas bērnus vardarbīgi traumējuši, dzērājus, narkomānus un vēl citus nelabu darbu darītājus. Pašreiz viņi tiek izvietoti pa visiem pansionātiem, kur ar savu uzvedību traucē atpūtu citiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?