Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Inga Žolude. Pārgājiens

Fragmenta turpinājums

Tiklīdz Vestmans uzzināja par vēzi savā prostatā, viņš bija nolēmis pārgājienā nedoties. Viņš pārgājienu bija izmetis no galvas tāpat kā visu pārējo, kas nebija saistīts ar vēzi un miršanu. Viņš bija pavisam sašļucis, ar katru dienu viņš kļuva arvien švakāks, katru dienu kaut kas sāka sāpēt. Sisija to neuztvēra nopietni, viņa bija teikusi, ka tas ir tikai psiholoģiski un ka tas nav pasaules gals, ka viņš vēl nemirst un nemirs, jo viss ir atklāts un to var ārstēt. «Ārstēt!» Vestmans bija iegaudojies. «Mans laiks tāpat jau drīz būtu bijis klāt. Tagad tas vienkārši tiek paātrināts. Es gribēju vēl paspēt...» - «Nu tad paspēj! Kas tev liedz kaut ko paspēt! Tu taču nekritīsi gar zemi tuvāko piecu minūšu laikā, piecu stundu, piecu dienu, pat ne piecu nedēļu!» - «Piecu mēnešu?» - «Ko ārsts teica?» - «Viņš nezina pateikt precīzi. Jāārstējas. Bet, pat ja viņš varētu, ko tas mainītu tajā, ka tas krabis mani pamazām saēd.» Sisija teica: «Man tas patiktu, es domāju. Man patiktu, ja es zinātu, ka tas tuvojas. Tas ir labāk nekā, ja notiek pēkšņi, negaidīti. Tā es vismaz varētu sagatavoties, pabeigt iesākto, saorganizēt, kas tevi pieskatītu, atvadīties no visiem, atvadīties no tevis...» Vestmanam sariesās acīs asaras. «Nerunāsim par to! Tu par to runā tik vienkārši, it kā... it kā...» - «Mīļais,» Sisija uzlika roku viņam uz krūtīm, «tas ir vienkārši.» Pēc tam viņa devās pieskatīt mazbērnus. Viņš noskatījās pa logu, kā viņi visi trīs spēlējas smilšu kastē, Sisija ik pa brīdim pieķērās pie muguras, viņa nesūdzējās par stīvumu, viņa katru rītu vingroja un pēc tam aplika speciālu jostu.

Vestmans atdevās skumjām. Beidzot viņš varēja skumt, jo viņam bija paziņots par nāvējošo slimību. Jā, varbūt pārējās reizes, kad viņš savā dzīvē skumis un nevarējis savākties, salīdzinājumā nekas īpašs nebija. Tagad viņš gulēja gultā un bēdājās. Sisija viņu kaitināja ar savu priecīgumu. Mazbērni skrēja pie viņa istabā bez atļaujas, kuru viņš tāpat nebūtu izsniedzis, un rāpās uz segas, zem kuras viņš gulēja savā pelēkajā pidžamā. «Nekliedz uz bērniem! Viņi nav vainīgi, ka tu esi lupata,» Sisija aizrādīja, kad viņš dzina bērnus prom. Viņai nebija taisnība. Viņai nebija taisnība, Vestmans domāja, vai tad viņa neredzēja, cik ļoti viņam vajag viņas līdzjūtību. «Es netaisos tev līdzijust un žēlot. Tev viss ir tādā pašā kārtībā kā līdz šim, tāpēc celies augšā!» - «Es esmu nospiests. Man ir grūti. Man būs jāmirst.» - «Mums visiem būs jāmirst, bet tāpēc vismaz es netaisos tos pēdējos brīžus sačākstēt kā veca serde!» - «Veca serde...» Vestmans novilka, «tu gan zini, kas jāsaka īstajos brīžos.» - «Tev ir pārgājiens ar taviem mūža draugiem. Jā, varbūt pēdējais, neviens to nevar zināt, arī tu nevari, arī ārsts. Jūs ar Dambretu un Hortu visu dzīvi esat tikušies, un tagad tu neiesi?! Ja tu tūlīt necelsies, es pateikšu mazbērniem, ka opītis jādabū no gultas ārā, un tici man, viņi var izdomāt daudz neprātīgākas metodes par vārdisku sapurināšanu!»

Sākumā Vestmans klusi izkāpa no gultas un šļūkāja pa savu istabu pelēkajā pidžamā. Viņš aplūkoja lietas, kas bija istabā.

(Turpinājums 6. maija numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Jaunajā Ingas Žoludes prozas grāmatā Stāsti (Dienas grāmata, 2015) lasītāju «iekšzemes» ceļojumā ved septiņu garstāstu varoņi. Stāstā Pārgājiens trīs vīri krietni gados dodas kopīgā pastaigā kalnos. Viņus nesaista nekas cits kā vien kopīgi nodzīvotais laiks un tie skeleti, kurus vecumā glabāt skapī kļūst par grūtu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?