Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ir iespēja airēt arī ziemā

Pirmā pilnā olimpiādes nedēļa vēl nav piesātināta ar Latvijas atlētu startiem, tāpēc ir iespēja pavērot citus sporta veidus vai arī kā otrdienas priekšpusdienā aizbraukt uz Lagoa stadium, kur sacenšas airētāji, tajā skaitā Īriju pārstāvošā latviete Sanita Pušpure. 2003. gadā zem Latvijas karoga Pušpure pasaules U-23 čempionātā izcīnīja bronzas medaļu. 2006. gadā viņa pārcēlās uz dzīvi Īrijā, ieguva šīs valsts pilsonību un 2012. gada olimpiādē Londonā jau pārstāvēja savu pašreizējo mītnes zemi. Pušpure Londonā uzvarēja C finālā, kopējā vērtējumā ieņemot 13. vietu.

Šogad olimpiskajā atlasē Pušpure apsteidza Latvijas airētāju Elzu Gulbi, taču Eiropas čempionātā (EČ) Gulbei zaudēja. Gulbe ieguva EČ sudrabu, Pušpure - bronzu.

Mediju zonā Sanita vispirms sniedza interviju Īrijas telekompānijai, pēc tam šīs valsts rakstošajiem korespondentiem un tad jau nokļuva četru Latvijas žurnālistu ielenkumā. Sportiste ir acīmredzami neapmierināta ar sniegumu, jo savā ceturtdaļfināla braucienā finišēja ceturtā un netika to airētāju skaitā, kas virzīsies pa spēcīgāko atzaru, airējot A un B finālos: «Jā, tāds bija mans mērķis - tur būt, un likās arī, ka varēju, diemžēl nesanāca.»

Pirms olimpiādes airēšanas sacensību sākuma daudz tika runāts un rakstīts par slikto ūdens kvalitāti. Sanitai sarunas laikā smeldza nesekmīgais brauciens, tāpēc sadzīviska rakstura problēmas atbīdījās otrā plānā. «Es esmu pilnīgi pārliecināta, ka pāris ūdens piles man mutē tika, bet vēl esmu dzīva un staigāju, tā ka nekādas vainas nav.»

Airēšanas saime esot draudzīga: «Īstenībā daudzas vieninieku laivas braucējas trenējas vienkopus. Mēs kopā uzturamies, kopā brokastojam un ejam pusdienās, tikai sacensību dienā gan viena otrai acīs īsti neskatāmies. Pagriežam galvu uz otru pusi un ejam tālāk.»

Atšķirībā no Latvijas Īrijā esot iespēja airēt cauru ziemu. «Ir gan diezgan vējains, bet trenējāmies arī ziemā. To var pastāstīt arī Elza [Gulbe], kura pie mums ir bijusi un airējusi arī pa sniegu. Pēdējos gadus viņa gan brauc uz Horvātiju.» Sanita nosmej, kad viņai «pieraksta» konkurentes Gulbes trenēšanu. «Patiesībā mēs esam labas draudzenes.»

Par zaudējumu Elzai Eiropas čempionātā Sanita saka, ka tajā reizē bijuši diezgan savdabīgi laikapstākļi. «Tā bija, kā bija. Tādos laikapstākļos pat Meksika tiktu pusfinālā… Es gan nekādā ziņā negribu apšaubīt Elzas panākumu. Viņa to bija pelnījusi.»

Īrijā esot līdzīga sportistu atbalsta sistēma kā Latvijā. «Visu nosaka uzrādītais rezultāts. Kā nostartēsi, tādu atbalstu arī saņemsi. Mums ir kritēriji, kuri jāiesniedz un jāizpilda.» Sanita kādu laiciņu cenšas piemeklēt īsto vārdu, līdz saka, ka Sporta vienība esot jumtorganizācija. Sniegums olimpiādē, visticamāk, neietekmēšot atbalsta apjomu nākotnē. «Man bija labs sezonas sākums. Ieguvu trešās vietas Pasaules kausa posmā un Eiropas čempionātā, tā ka finansējums gan jau saglabāsies.»

Pēc izkāpšanas no laivas Rio Sanitas pirmie vārdi trenerim esot bijuši, ka nekad vairs uz olimpiādi nebraukšot: «Šī ir jau otrā olimpiāde, kurā man jācīnās C un D pusfinālos. Es uzskatu, ka esmu mazliet labāka. Esmu sliktas izlozes upuris.» Par 2020. gada Tokijas olimpiādi Pušpure saka: «Nezinu, būs jāpadomā. Tagad paraudāšu, pārdzīvošu, kā būs tālāk, tad jau manīs.»

Īriju pārstāvošā latviete tikai trenējas, citas nodarbošanās viņai patlaban nav. «Vēl bērnus audzinu,» piebilst Sanita.

Latvijā pēdējo reizi viņa bijusi 2013. gadā. Pušpure turpina sekot līdzi arī Latvijas olimpiešu startiem: «Redzēju, kā meitene dabūja ceturto vietu svarcelšanā. Vairāk gan neko neesmu redzējusi, jo nav jau īsti laika un mums istabiņās nav arī televizora.»

Uz atvadām Sanita noteic: «Novēliet no manis veiksmi Latvijas sportistiem, ja satiksiet!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?