Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Irāna izaicina Rietumus

Irāna, metot jaunu izaicinājumu jau tā saspīlētajām attiecībām ar rietumvalstīm, nedēļas nogalē paziņoja, ka tuvākajā laikā iedarbinās jaunu urāna bagātināšanas staciju. Iecere draud saniknot Rietumu lielvaras, kas cenšas apstādināt Teherānas kodolprogrammas plānus. Rietumvalstis Irānu tur aizdomās par mēģinājumiem izstrādāt atomieročus.

Irānas ambīcijas

Irāna jau mēnešiem runājusi, ka plāno urāna bagātināšanas procesu īstenot Kumas pilsētas tuvumā pazemes stacijā, kas rūpīgi pasargāta no iespējamiem uzbrukuma draudiem. Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītājs Ferejduns Abāsi uzsvēra, ka darbs stacijā tiks sākts jau tuvākajā laikā un tajā urānu varēs bagātināt līdz 3,5% un 20% līmenim.

«Es to sauktu par kārtējo Irānas izlēcienu,» kāda Rietumu amatpersona norādīja ziņu aģentūrai Reuters. Irāna vēlas demonstratīvi uzsvērt, ka nepadosies starptautiskās sabiedrības spiediena priekšā un neatteiksies no ambiciozās kodolprogrammas.

Teherāna uzsver, ka tās kodolprogramma domāta vienīgi civiliem, nevis militāriem mērķiem. Rietumvalstis bažījas par pretējo, solot līdz janvāra beigām lemt par jaunām sankcijām un iespējamu Irānas naftas embargo. Eiropas Savienība (ES) jau principiāli vienojusies par embargo, sekojot ASV piemēram.

Tikmēr Teherāna publiski neizrāda satraukumu par iespējamo embargo un stāsta, ka bez problēmām spēs atrast alternatīvus noieta tirgus. Taču valsts solījusi embargo gadījumā bloķēt naftas eksportam svarīgo Hormuza šaurumu. Pa šo tranzītceļu pie patērētājiem nonāk 20% no pasaules naftas.

Stiprina pozīcijas

Irānas prezidents Mahmūds Ahmadinedžāds, augot sankciju draudiem, svētdien sāka vizīti Latīņamerikā, kam varētu sekot jaunu līgumu gūzma. M. Ahmadinedžāds viesosies Venecuēlā, Nikaragvā, Ekvadorā un Kubā. «Tā kā pret režīmu arvien tiek pastiprināts spiediens, tas ir izmisis pēc sabiedrotajiem,» ASV Valsts departamenta pārstāves Viktorijas Nūlendas teikto citējis CNN.

«Skaidrs, ka Irāna smagi cieš no sankcijām, un es domāju, ka Latīņamerikā tā patiesībā meklē veidus, kā mazināt sankciju ietekmi,» stāstīja Starptautisko Novērtējumu un stratēģiju centra pārstāvis Dāgs Farahs.

Taču analītiķi uzsver, ka tas ir tikai viens no pēdējo dekāžu laikā rūpīgi plānotājiem mēģinājumiem stiprināt ietekmi šajā reģionā. Irānas telekanāls Press TV, stāstot par prezidenta vizīti, uzsvēra, ka Latīņamerika ir «viena no galvenajām Islāma Republikas ārpolitikas prioritātēm».

Zīmīgi, ka pirmais Irānas prezidenta vizītes pieturpunkts ir Venecuēla. Abas valstis ir vērienīgas spēlētājas naftas sektorā, turklāt tās vieno asa opozīcija pret ASV. Irāna ar Venecuēlu līdz šim parakstījušas jau vairāk nekā 270 līgumu, sākot no tirdzniecības, būvniecības un mašīnbūves sfēras līdz pat dažādiem banku sektora līgumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?