Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Izaicinājumi

Es līdz galam nekad neesmu varējusi saprast, tieši kādu pozīciju Francijas virtuve ieņem pasaulē. Viens ir skaidrs, - tai ir augsta atpazīstamība, tāpēc viedokļus par franču pavārmākslu raksturo ievērojama daudzveidība.

Katrā trešajā sarunā par šīs valsts virtuvi runātāji ar saviebtām sejām konstatē, ka tur taču viņi ēd vardes, gliemežus, zirga gaļu un puvušus sierus! Apetīti ne visai rosinošs saraksts, n'est pas*? Tai pašā laikā pēc pāris minūtēm visi ir viensprātis, ka Francijas virtuve tomēr ir pati labākā pasaulē un visi pavāri bez izņēmuma ir haute cuisine** meistari. Stereotipu konfrontācija, nudien.

Noslēpums globālajai sajūsmai par Francijas ēdieniem un meistarīgajiem pavāriem ir atrodams divos faktos: pirmkārt, šī valsts ir apveltīta ar ļoti lielu ģeogrāfisko dažādību (kalni, divas jūras un okeāns), kas ir cēlonis arī ēdienu un ēšanas paradumu daudzveidībai. Otrkārt, franču virtuve ir visai drosmīga, jo tās pārstāvji nebaidās eksperimentēt, savienojot dažādas garšas, kā arī iekļaujot ēdienkartē mums, latviešiem, tik neordināras lietas kā ziedus (piemēram, kreses, vijolītes) un, protams, jau slavenos vīngliemežus un varžu kājiņas. Ņemot vērā, ka izmēģināt jaunas lietas tīk visiem, lūk, arī franču virtuves fenomena atslēga!

Silti iesaku arī jums, ejot uz pārtikas veikalu Francijā, - neaizmirstiet savā pirkumu sarakstā izdarīt ierakstu «gliemeži». Vai ko citu, kas sākumā pašiem šķitīs kaut nedaudz izaicinoši.

Es dzīvoju Francijas ziemeļos, kur lielā cieņā ir Carbonnade Flammande - alū mērcēta karbonāde un citi no flāmu valstīm aizgūti ēdieni, kuru pamatsastāvā ir liels gaļas daudzums kādā baismīgi kreptīgā mērcē. Tas viss man mīklainu iemeslu dēļ tiek teju vienmēr pasniegts ar... frī kartupeļiem. Tāpat «ziemeļniekiem» tīk arī mīdijas. Baltvīnā apceptie moluski neatkarīgi no sezonas lielos kvantumos ir redzami uz teju visu restorānu galdiem. Šo sarakstu papildina arī mīlestība pret cigoriņiem - vai nu kafijā, vai salātos. Kā arī, protams, siers, kura aromāta priekšā nobāl tādas slavenības kā rokfors un morbjē. Ņemot vērā manu patiku pret viegliem, netrekniem un niansētas garšas ēdieniem, laikam ar nožēlu jāatzīst, ka ciešas gastronomiskas saderības ar šo reģionu man tomēr nav.

Tas gan nebūt nenozīmē, ka visu šo laiku katra ēdienreize man ir bijusi mocības, jo nekas cits nav pieejams. Daži no izmēģinātajiem restorāniem ir īstas pērles un atradumi. Arī veikalu un tirgu stendi gluži vai lūst no lietām, kas ārpus šīs valsts automātiski pāriet klasifikācijā «delikatese» un tāpēc tiek pārdotas vismaz divas reizes dārgāk.

Vārdu sakot, ikvienam ir visas iespējas gastronomiskiem eksperimentiem mājas apstākļos! Galvenais, šķiet, ir nebaidīties no jaunām, savdabīgām un neierastām garšām - tīra fiasko koeficients patiešām ir ļoti mazs. Viens no aptuveni 100, kas manā gadījumā bija austeres.

* vai ne? - franču val.

* augstā virtuve - franču val.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?