Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Izaicinājumi vēl priekšā

Tieši pirms gada, 8. jūlijā, Valsts prezidents Raimonds Vējonis deva svinīgo solījumu Saeimā un stājās amatā. Pirmo darba gadu ietekmēja prezidenta slimība, tomēr liela daļa aptaujāto politiķu un politologu viņa veikumu vērtē atzinīgi, gan norādot, ka nākamajos gados vēl daudz jāpadara.

Veiksmīgāks starts

Politologs Jānis Ikstens Dienai saka, ka R. Vējonis ir daudz veiksmīgāk startējis nekā viens otrs viņa priekštecis, gan nekonkretizējot, par kuriem prezidentiem ir runa. Eksperta vērtējumā Valsts prezidentam nav «pielipuši» nekādi apvainojumi dienesta stāvokļa izmantošanā un viņš spējis saglabāt diezgan mazo distanci starp sevi un sabiedrību. Tomēr jāatzīst, ka R. Vējonis nav arī izcēlies ar tālejošām saturiskām iniciatīvām. «Sākumā viņš diezgan lielu rūpi turēja par aizsardzības lietām kā valsts bruņotā spēka augstākais vadonis un bijušais aizsardzības ministrs. Sākotnējie solījumi pievērsties sociālo problēmu risināšanai gan palikuši tikai solījumu līmenī,» vērtē J. Ikstens. Jautāts par R. Vējoņa ārpolitiskajām aktivitātēm, politologs norāda, ka tās bijušas prezidenta pienākumu ietvaros un ir jārēķinās, ka Baltijas līmenī mūsu prezidentam ir divi spēcīgi konkurenti ar lielu ārpolitisko pieredzi - Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Spēj būt arbitrs

Diena aptaujāja arī vairākus Saeimas deputātus, kuru attieksme pret R. Vējoni pirms gada atšķīrās. Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzskata, ka prezidenta darbība jāvērtē absolūti pozitīvi: ne ko pielikt, ne atņemt. «Viņš ir ieviesis zināmu stabilitāti, pārliecību, zināmā mērā turpinot Andra Bērziņa kursu,» uzskata A. Brigmanis, piebilstot, ka visas iespējas prezidents nespēja realizēt slimības dēļ, taču tai viņš veiksmīgi ticis pāri.

Arī lielākā daļa Saeimas deputātu no partijas Vienotība R. Vējoni atbalstīja. Vienotības valdes priekšsēdētāja vietnieks Eduards Smiltēns Dienai saka, ka prezidents pārsteidzis ar jaudu, ar kādu sācis darbu: «Varēja redzēt, ka viņš no sirds pilda amata pienākumus. Tiešām žēl, ka problēmas ar veselību sabremzēja viņa iespējas.» Runājot par R. Vējoņa pozitīvajām īpašībām, E. Smiltēns uzteic pragmatismu, kas piemitis arī bijušajam Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kurš spējis pieņemt nepopulārus lēmumus. «Redzu, ka līdzīgas iezīmes ir Vējonim, bet viņam ir izteiktāka dinamika. Viņš diezgan ātri reaģē, ja kāds likumprojekts iegūst zemu vērtējumu sabiedrībā, un atdod to atpakaļ. Tā ir spēja būt par arbitru,» norāda E. Smiltēns.

Aizstāv ZZS intereses

Mārtiņš Bondars Dienai uzsver, ka nevērtē R. Vējoni kā viņa konkurents vēlēšanās, kurš neguva vairākuma atbalstu, bet gan Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis Saeimā. «Raimonds Vējonis ir darījis daudz, lai daļai Latvijas iedzīvotāju būtu savējais. Viņš arī ir pārstāvējis un aizstāvējis Zaļo un Zemnieku savienību,» uzskata deputāts, precizējot, ka ar to domā gan ZZS pārstāvja Māra Kučinska nominēšanu par Ministru prezidentu, gan likuma grozījumu izsludināšanu par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās, kas, pēc M. Bondara domām, pieņemti Ventspils brīvostas interesēs. M. Bondars vēlētos redzēt, ka prezidents iezīmētu savu Latvijas attīstības vīziju un realizētu to savā darbībā, jo šobrīd šāda redzējuma trūkst.

Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs teic, ka prezidenta darbību vērtē labi, tajā pašā laikā norāda, ka R. Vējoņa līdz šim lielākais panākums ir atveseļošanās pēc slimības, kas vairojusi sabiedrības uzticību. Taču viņš nav riskējis nākt ar savu dienas kārtību politikā, bet reaģējis uz esošo. «Viņš ir nogaidījis un rīkojies atbilstoši vairākuma noskaņojumam,» vērtē J. Urbanovičs.

Saeimas deputāts Gaidis Bērziņš (NA) Dienai izteicās, ka prezidenta darbu kopumā vērtē pozitīvi. Arī viņš norāda, ka prezidenta slimība izsitusi viņu no uzsāktā ritma, taču pozitīvu iespaidu atstājusi R. Vējoņa vēlme pievērsties Latvijas sabiedrībai, piemēram, viņa piedalīšanās lāpu gājienā Ogrē pērn Lāčplēša dienā, par ko daudzi esot bijuši pārsteigti. G. Bērziņš izteica cerību, ka R. Vējonis nemainīs izteikto nostāju par papildu bēgļu neuzņemšanu Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?