Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Izciešot sodu, šuj armijai formas

No sveču, putnu būrīšu un makšķerēšanas piederumu izgatavošanas līdz bruņuvestu šūšanai un mēbeļu ražošanai - tik plašs ir komersantu piedāvātais darba iespēju klāsts ieslodzītajām personām cietumos. Lai nezaudētu vai iegūtu jaunas darba spējas, gandrīz visos Latvijas cietumos ieslodzītajiem ir iespēja strādāt algotu darbu. Katru gadu tiek nodarbināti apmēram 1200 ieslodzīto. Motivācija strādāt, kamēr atrodas ieslodzījumā, gan ir dažāda - daži šo iespēju izmanto vienkārši tāpēc, lai iegūtu «plusiņus» un tiktu atbrīvoti nosacīti pirms termiņa.

Gandrīz kā brīvībā

Astoņu stundu darbs, pusdienu un atpūtas pārtraukumi, čalas pie darba galdiem un šujmašīnu rīboņa - šāda aina katru darba dienu paveras Iļģuciema sieviešu cietumā. Lai Diena to varētu redzēt, bija nepieciešamas caurlaides un iekļūšana cietuma teritorijā pa restotiem vārtiem, tomēr sajūta uz vietas nav citāda, kā atrodoties jebkurā citā šūšanas cehā. Kārtība gan stingrāka - pusdienu un citi pārtraukumi ir pēc konkrēta grafika un nemitīgi darbojas novērošanas kameras.

Darbu ieslodzītajām sievietēm Iļguciema cietumā jau 10 gadu piedāvā SIA SRC Brasa. Uzņēmuma valdes loceklis Kristiāns Brēdermanis Dienai pastāstīja, ka iemesls, kāpēc uzņēmums darbojas ieslodzījuma vietās, ir darbinieku trūkums brīvībā. Savukārt cietumos viņi ir. Piemēram, Iļģuciema cietumā šūšanas ražotnē patlaban nodarbinātas 100 personas, bet Brasas cietumā - 195 ieslodzītie. Iemesls tam, ka vīrieši šūšanas ražotnē ir nodarbināti divas reizes vairāk, gan nav tas, ka viņiem šūšana interesētu vairāk, bet tas, ka Brasas cietumā ir lielāks ieslodzīto skaits, līdz ar to arī vairāk cilvēku ir gatavi strādāt.

Atkarībā no izdarītā darba sievietes mēnesī pelna apmēram 150-200 eiro. Alga tāpat kā jebkuram tiek izmaksāta reizi mēnesī. Tomēr ieslodzījumā tā netiek pārskaitīta uz kredītkarti vai saņemta skaidrā naudā uz rokas. Tā tiek ieskaitīta speciālā kontā, no kura tiek veikti atvilkumi, ja ieslodzītā persona iepērkas, piemēram, cietuma veikalā vai virtuāli vēlas pārskaitīt savus ienākumus ģimenes locekļiem.

Par disciplīnu un darba kvalitāti neviens nesūdzoties. Kā Dienai norādīja Iļģuciema sieviešu cietuma priekšnieces vietniece Regīna Martinova, sievietes ir ieinteresētas darbu izdarīt labi un kvalitatīvi, jo citādi to nepieņem. Arī specifika ražotajam apģērbam dod savu artavu - tas ir apģērbs un ekipējums militārām personām, piemēram, formas tērpi, bruņuvestes un mugursomas. Patlaban apģērbs tiek ražots Latvijas armijai, tomēr klienti ir visā pasaulē.

Plusiņu dēļ

Nodarbinātība ieslodzījuma vietās ir viena no resocializācijas sastāvdaļām. Lielākā daļa ieslodzīto ir darbspējīgā vecumā, kad būtu jādot labums arī valstij, ne tikai jārada zaudējumi, Dienai skaidro Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure. Līdz ar to iespēja strādāt tiek nodrošināta, lai cilvēks saglabātu vai nezaudētu darba spējas. Arī iznākot no ieslodzījuma vietas, cilvēkam vieglāk ir integrēties darba tirgū, ja cietumā ir strādāts. Tāpat dažiem cietums ir pirmā vieta, kur iegūt darba pieredzi un praktiskas iemaņas. Tomēr ar varu piespiest strādāt nevienu nevar - daudzas personas no šādas iespējas arī atsakās, norādot, ka nav ievietotas cietumā, lai strādātu. «Ieslodzītās personas cietumā ir valsts apgādībā - ir pabarotas, nav jāmaksā komunālie maksājumi, nesāp galva par to, vai rīt atslēgs vai neatslēgs elektrību,» norāda I. Spure.

Tieši ieslodzītā motivācija ir galvenais rādītājs, vai resocializācija būs efektīva. IeVP vadītāja atzīst, ka ieslodzīto motivācija ir visdažādākā. Daži izvēlas strādāt, jo viņiem finansiāli ir jāpalīdz ģimenei. Citi ar iegūtajiem līdzekļiem apmaksā, piemēram, sievu transporta izdevumus, dodoties pie viņiem uz cietumu vizītēs. Citi ir tādi, kuriem jāizmaksā tiesas spriedumā noteiktās kompensācijas vai jāatlīdzina zaudējumi. Daži šādā veidā vienkārši aizpilda brīvo laiku un strādā, lai iegūtu sev papildu zināšanas. Tomēr daļa to dara «plusiņu» dēļ. Ja tiek lemts par lietas tālāku virzību uz tiesu vai pirmstermiņa atbrīvošanu, vērā tiek ņemts, vai ieslodzītais ir iesaistījies resocializācijas pasākumos. I. Spure atzīst, ka ir priecīga, ja ieslodzītā persona kaut ko dara, nevis domā par jauniem likumpārkāpumiem. Tomēr tam ir arī otra puse - ja strādā vai mācās tikai «plusiņa» dēļ, resocializācijas efektivitāte būs daudz zemāka. Arī Valsts probācijas dienesta Rīgas teritoriālās struktūrvienības Kurzemes rajona filiāles vadītāja Daina Krūmiņa Dienai apliecināja, ka ārpus cietuma iekārtoties darbā un pilnvērtīgi turpināt savu dzīvi ir vieglāk tām personām, kuras jau cietumā strādājušas un ieguvušas praktiskas iemaņas.

Nav vienādu iespēju

Iespējas strādāt visos Latvijas cietumos nav vienādas, atzīst I. Spure. Šāda situācija izveidojusies vecās infrastruktūras dēļ. Ja lielā daļā cietumu, tai skaitā Rīgā, telpas ir kaut cik piemērotas, lai tajās iekārtotu ražotnes vai darbnīcas, tad, piemēram, Jēkabpils cietumā šādas iespējas nav. Līdzīgi ir arī Liepājas cietumā, kurš pēc platības ir ļoti mazs. Uzlabojumi šajās vietās arī nav plānoti. Vecajā infrastruktūrā esot izdarīts maksimums. Savukārt, plānojot jaunā cietuma specifiku, jau tiks ierēķināta vieta gan darbnīcām, gan ražošanas telpām.

Tas gan nenozīmē, ka, piemēram, Jēkabpils cietumā ieslodzītie nevar strādāt. Visos Latvijas cietumos personas ir nodarbinātas arī cietuma saimnieciskajos darbos, piemēram, ēdnīcas blokā ieslodzītie strādā kā pavāra palīgi vai citi palīgstrādnieki. Iespēja strādāt ir arī katlumājā un palīgdarbos, kas ir saistīti ar galdniecību, santehniku un citām jomām. Šajā gadījumā darba devējs ir konkrētais cietums, bet alga tiek maksāta 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas. Piemēram, Iļģuciema cietumā saimnieciskajos darbos nodarbinātas 42 ieslodzītās. R. Martinova gan atzīmēja, ka tiek meklēti veidi, kā iesaistīt pēc iespējas vairāk cilvēku, tādēļ viena persona nestrādā astoņas stundas katru dienu, bet tikai pāris stundu nedēļā. Kopumā saimnieciskajā apkalpē Latvijā patlaban nodarbināti 570 ieslodzītie.

Ieslodzītajiem gan nākas strādāt, arī nesaņemot atalgojumu. Šāda kārtība ir noteikta normatīvajos aktos, un šie darbi saistīti ar brīvības atņemšanas iestāžu un apkārtējās teritorijas uzturēšanas, uzkopšanas un labiekārtošanas darbiem, kā arī notiesāto kultūras un sadzīves apstākļu uzlabošanu. Šajos darbos iesaista bez pašu notiesāto piekrišanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nodarbinātība cietumos

Šūšanas darbi - 426 cilvēki
Kokapstrāde un mēbeļu ražošana - 156 cilvēki
Makšķerēšanas piederumu izgatavošana - 14 cilvēku
Logu ražošana, sveču izgatavošana, palīgdarbi veikalā - katrā pa septiņiem cilvēkiem
Metālapstrāde - trīs cilvēki

Situācija katrā cietumā
Brasas cietums - divi komersanti, 196 nodarbinātie
Jelgavas cietums - pieci komersanti, 106 nodarbinātie
Daugavgrīvas cietums - trīs komersanti, 89 nodarbinātie
Iļģuciema cietums - divi komersanti, 101 nodarbinātais
Rīgas Centrālcietums - trīs komersanti, 47 nodarbinātie
Šķirotavas cietums - seši komersanti, 56 nodarbinātie
Valmieras cietums - četri komersanti, 25 nodarbinātie
Jēkabpils, Olaines, Liepājas cietumā komersantu nav
Vecumnieku cietums - strādā ārpus cietuma
Papildus saimnieciskajā apkalpē nodarbināti 570 ieslodzītie
Avots: Ieslodzījuma vietu pārvalde

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?