Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Izdzīvotājs ar izciliem ciltsrakstiem

Rīgas Zooloģiskā dārza darbinieki cer, ka jūnijā dzimušajam tīģerēnam, kurš šajās dienās pirmo reizi atrādīts plašākai sabiedrībai, dotais vārds Klifs (cliff tulkojumā no angļu val. - klints) attaisnos cerības un zvērēns, kurš pirmajās dzīves dienās pārcietis nāves briesmas, bet izdzīvojis, izaugs stiprs un varens kā klints.

Tīģeru saimes papildinājums zooloģiskajā dārzā gaidīts 10 gadu. Iepriekš Rīgas zoodārzā tīģerēns Amūrs piedzima 2000. gadā. Visi nākamie mēģinājumi tikt pie pēcnācējiem bija neveiksmīgi, jo potenciālajai dzimtas turpinātājai - arī Rīgā dzimušajai Astrai - neviens kavalieris nebija īsti labs. Tāpēc zoodārzā tika veidots jauns tīģeru pāris - uz Rīgu atceļoja Katrīna no Krievijas un Vasja no Anglijas. Un, kā saka zoodārza atbalsta biedrības priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka, «sākās gaidīšanas laiks, ka tas beidzot notiks, un tas arī notika».

Šī gada 30. jūnijā pasaulē nāca trīs tīģerēni. Taču diemžēl viņu pirmās dzīves dienas izvērtās traģiskas, un tieši tāpēc par šo notikumu plašāka sabiedrība sākumā netika informēta.

Tieši nozīmīgajā brīdī ielā blakus zoodārzam sākās remonts, kas radīja lielu troksni un pamatīgu stresu dzīvniekiem. Jau tā nervozā Katrīna, meklējot mazuļiem drošāku vietu, sāka tīģerēnus staipīt pa tīģeru māju, līdz beidzot vispār atteicās par viņiem rūpēties. Tīģeru mājā uzstādītās novērošanas kameras operatīvi ļāva pamanīt notiekošo, un zoodārza darbinieki metās glābt mazuļus. Viens jau bija beigts, bet divus pēc ilgākiem pūliņiem izdevās no tīģeru mājas izņemt. Diemžēl arī mazā tīģermeitene nobeidzās. Par Klifa dzīvību, dienu un nakti pavadot līdzās mazajai radībai, turpināja cīnīties vetārsti, tīģeru kopēja, zooloģe Aļona Mihailova un Zīdītāju nodaļas vadītāja Tatjana Ivasenko, kuras kabinets pārvērtās Klifa bērnistabā. Mātišķas rūpes par tīģerēnu uzņēmās arī zoodārza kucīte Bella, laizīja mazulim punci un uzmanīja viņu.

Lai labāk atgūtos pēc ievainojumiem, tīģerēnam «izrakstīta vingrošana», kas izpaužas ikdienas pastaigās un rotaļās. Kad Klifs jau bija ticis uz pekām, pirmajās pastaigās ar kopēju Aļonu līdzi devās arī Bella. Viņa gan Klifam nebija līdzvērtīga rotaļu biedrene, tāpēc tika meklēts atraktīvāks un enerģiskāk suns. Tā par Klifa pastaigu un rotaļu biedru, kā arī «treneri» kļuva labradora un rotveilera jauktene Prada, Klifa vienaudze, kuras saimniece ir Tatjana.

Tatjana atklāj, ka Klifs ir īsts brīvdomātājs - ja kāds mēģina viņu paņemt klēpī, uzreiz taisa skandālu, bet labā garastāvoklī ļauj draugiem apgāzt viņu augšpēdus un pakasīt punci. Jautāta par blēņām, Tatjana atsmej, ka saskrāpētas mēbeles un sagrauztas kurpes un zābaki netiek skaitītas, tas piederot pie lietas.

Tatjana atklāj, Klifs, iespējams, Rīgā būs tikai pirmo dzīves gadu un pēc tam viņam tiks meklētas jaunas mājas citā zoodārzā, jo Rīgas Zooloģiskā dārza tīģeru māja piemērota trim pieaugušiem dzīvniekiem, kas jau te mīt.

Par tādu dzīvnieku kā Klifs noteikti priecātos ne viens vien zoodārzs, jo, lai gan nebrīvē dzimuši tīģeru mazuļi nav retums, ne tik bieži gadās ģenētiski augstvērtīgi un kvalitatīvi sugas turpinātāji. «Tieši apdraudēto sugu, arī Amūras tīģeru, saglabāšana un vairošana nebrīvē ir mūsu galvenais mērķis. Klifa vecāki, īpaši Katrīna, kuras vecāki ir savvaļā mītoši dzīvnieki, vaislas vērtības ziņā noteikti ir pirmajā desmitniekā,» piebilst Ingmārs Līdaka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Brokastlaiks ap 10. Ēdienkartē ir liellopu gaļas mīkstums un gaļa ar kaulu, olas un vitamīni.
Rotaļu laiks līdz 13 slēptā aplokā vai mītnē.
Viesu laiks no 13 līdz 14, pastaiga lielajā aplokā.
Pēcpusdienas atpūta līdz 17 mazajā aplokā.
Pēc vakariņām ap 17 vakara miers guļamtelpā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?