Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Izgājis elli, tagad palīdz citiem

Skolā par Kārli smējās, viņu saukuši par kropli un nabagu. Pēc pārciestās bērnu triekas viņa labā kāja ir īsāka, tādēļ no bērnības pieklibo, audzis viens ar māti, un dzīvojuši diezgan nabadzīgi. Sevi aizsargājot, uzaudzējis bruņas, nevienu nav klausījis, par huligānismu izslēgts no skolas, agri sācis strādāt un arī dzert.

«Mana dzīve bijusi vai, vai, vai… Bet, ja nerakstīsiet, ka Dievs man palīdzēja kļūt brīvam no dzeršanas, nav jēgas runāt,» sacīja _Zilā krusta_ vadītājs Kārlis Dreimanis (65), pirms norunājām tikties. Dievam un viņam tagad tic daudzi bijušie ieslodzītie, dzērāji un narkomāni. Pirms trim gadiem K.Dreimanis pat nominēts _Latvijas lepnumam._

Kārtīgs dzērājs

No 15 gadu vecuma viņš sācis strādāt celtniecībā, sākumā kolēģiem pienesis pudeles, bet vēlāk dzeršanā ierauts arī pats. «Esmu bijis kārtīgs dzērājs, kas noturēties skaidrā varēja ne ilgāk par trim mēnešiem,» atklāj Kārlis un rēķina, ka pagājis 31 gads, kopš alkoholu nav lietojis ne piliena. Ārstējies Straupē, kā pats saka, bijis iespundēts Olainē, aizvests ārstēties uz Jelgavas psihoneiroloģisko slimnīcu. Kārļa kungam ir lieliska humora izjūta, un viņš nosaka: «Gulēju gultā, un bija bēdīgi ap dūšu.»

Atcerējies par Dievu, par Jēzu, kurš izpircis cilvēku grēkus un vienīgais vēl var glābt. Izmisumā sev atzinies, ka neprot dzīvot, negrib dzert, bet dzer. Lūdzies, lai Dievs viņu no tā atbrīvo, lai palīdz.

Pirms tam viens no viņa lamuvārdiem bijis «baptists». Par tiem, kuri nedzer, nesmēķē un meitas nemīlē, teicis - «baptists». Kad kļuvis brīvs no dzeršanas, sapratis, ka vajag citus draugus, kas nedzer un… meklējis ceļu tieši pie baptistiem Mateja draudzē.

Tā kā bijis profesionāls celtnieks, viņam uzticēts draudzes baznīcai celt Svētdienas skolas ēku, kāds lūdzis, vai nevar darbos iesaistīt cilvēkus, kas nāk laukā no cietuma un vēlas savu dzīvi mainīt. Kāds vīrs no Igaunijas pastāstījis par Zilā krusta organizāciju, ka arī Latvijā tāda pastāvējusi līdz 1946.gadam, un aicinājis viņu to atjaunot. Zilais krusts patlaban ir evaņģēlisko kristiešu draudze un nepieder ne pie vienas konfesijas. Viņi visi ir bijušie ieslodzītie, dzērāji un narkomāni. Viņu vidū ir talantīgi dziedātāji un mūziķi. «Jums vajag dzirdēt, kā svētdienas dievkalpojumos vīri dzied un slavē Dievu, tas ir kas unikāls!» sajūsminās Kārlis.

Saimnieko Lēdmanē

Dienai esot Ogres novada Lēdmanē, kas tagad ir K.Dreimaņa mājvieta, var pārliecināties, ko tik nav iespējams paveikt. Kāds Zviedrijā dzīvojošs latvietis vēlējies pārdot savu īpašumu organizācijai, kas palīdz cilvēkiem, un uzmeklējis Zilo krustu. Gandrīz par simbolisku samaksu iegūti 44 ha zemes un mežs Ogres upes krastā.

Tikai pašu spēkiem divu gadu laikā no drupām atjaunojuši mājas, sagruvušās kūts vietā uzcelta kapela, darbojas gateris, ir kalte, tiek audzētas pat cūkas. Lēdmanē uz vietas dzīvojot 17, bet no Rīgas katru rītu strādāt atved vēl ap 20 cilvēku. Par būvmateriāliem izmanto pat mežā nolūzušus ozolus, kas apauguši ar zāli un sūnām. K.Dreimanis tos salīdzina ar šeit mītošajiem vīriem: «Par viņiem taču arī teikts - tu nekam nederi, tu smirdi, tu esi nodzēries. Paskatieties, ko viņi spēj un dara!» Ozoli tiek notīrīti pa kārtai, nopulēti, no tiem tapušas interesantas kāpnes, margas vasaras terasei. «Kad kāds bomzis te sēdēs, vēros skaisto Ogres upi, viņam radīsies savas vērtības izjūta,» pārliecināts enerģiskais vīrs.

Kad apkārtējie uzzinājuši, ka Lēdmanē nāks dzīvot bijušie zeki un dzērāji, bijuši piesardzīgi, taču bažām nav bijis pamata. «Tas viss liecina, ka Dievs mūs dikti mīl un jūs ne mazāk,» uz atvadām smaidot saka mācītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?