Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Izglītība nevar garantēt labi algotu darbu

Latvijā strādājošie nevar iegūt maksimālo labumu no iegūtās augstākās izglītības, jo trūkst tās sasaistes ar darba tirgu, - tāda ir galvenā atbilde uz jautājumu, kāpēc starp nekvalificētu un kvalificētu darbu veicēju atalgojumu dažkārt nav būtisku atšķirību, par spīti iepriekš izglītībā veiktiem finansiālajiem un laika ieguldījumiem.

Šai problēmai sabiedrības uzmanību pievērsušas arī pēdējo mēnešu diskusijas par nevienlīdzību un nabadzības risku, kuram pakļauta liela daļa Latvijas iedzīvotāju, un izskanējuši apgalvojumi, ka zemo algu saņēmēji visbiežāk ir tieši neizglītoti cilvēki. Tomēr ir virkne profesiju, kurās necila atalgojuma saņemšanai nepieciešama augstākā izglītība.

Lai gan nav noliedzams, ka konkurētspēju darba tirgū nosaka katra cilvēka individuālās spējas, tomēr vairākums Dienas aptaujāto valsts amatpersonu un ekspertu atzīst, ka nepieciešams uzlabot gan izglītības kvalitāti, gan apzināt to, kā pēc studiju paveikšanas veicas absolventiem.

Diplomi kā tapetes

«Talantu vai ļoti plašu profesionālo un sociālo prasmju kopu, no kā ir atkarīgs atalgojums, nevar izmērīt ar formālo izglītības līmeni,» norāda Oļegs Krasnopjorovs - ekonomikas zinātņu doktors, Latvijas Bankas (LB) ekonomists.

Lai gan O. Krasnopjorovs uzskata, ka kvalitatīva izglītība vienmēr attaisno tajā ieguldītos līdzekļus, Latvijā «ir pietiekami daudz «diplomu kaltuvju», kuru diplomus var izmantot labākajā gadījumā par tapetēm». Viņš uzsver - būtu naivi uzskatīt, ka šādi diplomi paaugstina īpašnieku ienākumus. «Ja vidusskolas beidzējs droši zina, ko dzīvē grib sasniegt, un mērķtiecīgi sper soļus šajā virzienā, man nav ne mazāko šaubu par viņa karjeras veiksmi, arī Latvijā,» apgalvo LB ekonomists.

Līdzīgās domās ir arī ekonomists Uldis Osis, kurš uzskata, ka Latvijas augstākās izglītības sistēmā pārāk liels uzsvars likts tieši uz teorētisku mācību apguvi. «Daudzas lietas ir teorētiskas, studenti nepietiekami apgūst tieši praktiskās iemaņas, kuras šobrīd darba tirgus pieprasa ļoti uzstājīgi,» norāda U. Osis. Mācību procesa organizēšanā, viņaprāt, nepieciešamas radikālas izmaiņas, veicinot praktiskākas pieejas veidošanos. Ekonomista skatījumā tas galarezultātā mazinātu studentu pārprodukciju, ļaujot nozarē strādājošajiem absolventiem saņemt vairāk. Atalgojuma starpību šobrīd, pēc U. Oša domām, nosakot tieši nozaru atšķirības - publiskajā sektorā algas ir zemākas, tomēr var rēķināties ar lielāku stabilitāti - lai arī mazāks, atalgojums tiek izmaksāts regulāri, noteiktā laikā.

Nozīmīgu lomu atalgojuma veidošanās procesā ieņem arī katra cilvēka iepriekšējā pieredze un spēja pārvarēt mobilitātes barjeru - skolotājs vajadzības gadījumā var kļūt par veikala darbinieku, savukārt pretēja pāreja nav iespējama, aicina atcerēties U. Osis.

Atšķirīgu viedokli pauž ekonomists Jānis Ošlejs, kurš norāda, ka ārstu un citu medicīnas darbinieku atalgojumu nosaka valsts un tā neērtā situācijā nostādījusi tos cilvēkus, kuri jūt aicinājumu strādāt cildenu, tomēr sliktāk atalgotu darbu. Atalgojuma starpībā neesot vainojama izglītības sistēma, jo šīs pašas sistēmas izglītotie medicīnas darbinieki iegūst zināšanas, kas ļauj bez problēmām savā profesijā strādāt un pelnīt arī Zviedrijā. «Es domāju, ka valsts vienkārši izmanto tādu cilvēku motivāciju,» norāda J. Ošlejs.

Veidos reģistru

«Lai cilvēki varētu gūt maksimālu labumu no iegūtās izglītības, tai jābūt saistītai ar darba tirgus pieprasījumu,» skaidro izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP). Viņš norāda, ka skolu absolventiem jābūt pieejamai informācijai par to, kādi speciālisti tiek pieprasīti darba tirgū, un tas «ir lauciņš kopīgam izglītības iestāžu un darba devēju darbam». Pretējā gadījumā izveidojas tāda situācija kā Latvijā, kad ir ļoti daudz juristu un sabiedrisko attiecību speciālistu, bet nav inženieru, metinātāju un celtnieku, kuri patlaban ir ļoti pieprasīti, saka ministrs.

«Risinājums tam, lai cilvēki varētu strādāt atbilstoši profesijai un izglītībai, turklāt saņemt par to arī atbilstošu atalgojumu, manā skatījumā būtu profesionālās izglītības attīstīšana,» uzskata Vjačeslavs Dombrovskis. Viņaprāt, Latvijai jāreabilitē šī izglītības joma, jo visā pasaulē tā ir atzīta un pieprasīta. «Tāpēc strādājam pie tā, lai ieviestu profesionālās izglītības sistēmu, kas balstās Vācijas duālajā modelī,» norāda ministrs. Viņš to nosauc arī par vienu no savām prioritātēm.

Tāpat iecerēts uzsākt absolventu reģistra veidošanu, apvienojot Izglītības un zinātnes ministrijas, Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts ieņēmumu dienesta datus, lai zinātu, kā augstskolu absolventiem veicas pēc studiju pabeigšanas - kādā specialitātē strādā, cik ātri atraduši darbu un citu informāciju. Šāda statistika palīdzēs gan skolu absolventiem, kam jāpieņem lēmums par turpmākajām mācībām, gan ministrijai un izglītības iestādēm, uzskata Vjačeslavs Dombrovskis.

Jāuzlabo kvalitāte

«Laba augstākā izglītība neapšaubāmi ir svarīgs priekšnoteikums veiksmīgai karjerai, taču augstskolas diploms nav garantija labi atalgotam darbam,» uzskata premjerministrs Valdis Dombrovskis (V). Dati gan apliecinot nepārprotamu tendenci - jo augstāka līmeņa izglītība, jo mazāki bezdarba un nabadzības riski, taču katra cilvēka konkurētspēju nosakot arī virkne citu faktoru - pieredze, prasmes, katra individuālās īpašības. «Vērtējot kopumā, nav datu, kas apliecinātu, ka nepilnības kvalificētu un nekvalificētu darbinieku atalgojuma atšķirībās būtu visaptveroša tendence,» uzskata premjers un norāda, ka šāda problēma vērojama tikai dažās jomās. «Ja netiks pieļautas tādas kļūdas ekonomiskajā un fiskālajā politikā kā treknajos gados, kad netika ierobežota lēto kredītresursu ieplūšana valstī un netika kavēta nekustamā īpašuma burbuļa veidošanās, domāju, ka neatgriezīsimies pie tādām anomālijām, kad būvdarbu palīgstrādnieks saņēma būtiski lielāku atalgojumu nekā ārsts,» skaidro V. Dombrovskis.

Premjers atzīst, ka izglītības kvalitātes un konkurētspējas uzlabošana ir «fundamentālais jautājums, pie kā jāstrādā». Tas nepieciešams, lai augstskolas absolventa zināšanas un prasmes būtu pielietojamas un pieprasītas reālajā ekonomikā un tieši iegūtā izglītība būtu pamats, uz kā Latvijas iedzīvotāju jaunajai paaudzei veidot savu karjeru. «Viens no būtiskākajiem uzsvariem - izglītības sistēmas sasaiste ar darba tirgus pieprasījumu, panākot, ka izglītības iestādes gatavo tādus speciālistus, kādi nepieciešami tautsaimniecībai. Līdz šim šī sasaiste bijusi nepietiekama,» skaidro premjers.

Tāpat valdība vēlas turpināt profesionālās izglītības reformu, veidojot efektīvāku izglītības modeli - ciešu apgūstamo programmu sasaisti ar uzņēmējdarbības sektoru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?