Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

IZM ziņojumu par reformām valdībā uzņem atturīgi

Lai gan tautas atbalsts izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa rosībai, pēc sabiedriskās domas pētījuma centra SKDS datiem, ir audzis, ceturtdien valdībā izskatītais ministrijas informatīvais ziņojums par iecerētajām reformām atkal saskārās ar zināmu pretestību. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība), kura uzdevumā ziņojums tika izstrādāts, pēc izskatīšanas aģentūrai LETA pauda, ka tas esot tikai sākums darbā pie reformu plāna. Savukārt uz valdības sēdi uzaicinātie augstskolu pārstāvji nodevās kritikai, norādot uz neprecizitātēm un konkrētības trūkumu ziņojumā.

Informatīvais ziņojums Par Izglītības un zinātnes ministrijas turpmāko rīcību zinātnes un augstākās izglītības reformu jomā tika sagatavots, atsaucoties uz V. Dombrovska novembra beigās izdoto rezolūciju. Ziņojumā ir iekļauts pamatojums pārmaiņu nepieciešamībai, norādīti reformu virzieni un galvenās darbības, lai «nodrošinātu kvalitatīvu, starptautiski konkurētspējīgu un zinātnē balstītu augstāko izglītību, ko īsteno efektīvi pārvaldītas institūcijas ar konsolidētiem resursiem». Lielu daļu no ziņojumā minētajiem plāniem R. Ķīlis jau ir klāstījis arī iepriekš.

Pašreizējās viendabīgās augstskolu struktūras vietā ministrija iecerējusi augstākās izglītības iestādes sadalīt tipoloģiskās grupās, katrai no tām izvirzot savus uzdevumus. Iecerētais dalījums ir - zinātnes, tehnoloģiju, reģionālās un akadēmijas universitātes, kā arī reģionālās augstskolas un koledžas. Šāda tipoloģija izsauca uz valdības sēdi uzaicināto augstskolu pārstāvju iebildumus. Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Andris Teikmanis Dienai pauž, ka pēc šāda dalījuma iespējama pārklāšanās, jo vienā augstskolā īstenotās studiju programmas katra var atbilst savai tipoloģijai. Viņš pārmet arī ziņojumā atrodamās neprecizitātes, kas esot radušās no pārāk sasteigtas sagatavošanas.

Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra norāda, ka ziņojumā minētajām lietām viņš nevar nepiekrist, bet problēma esot konkrētības trūkums. Piemēram, tajā iekļautajam plānam līdz 2014. gadam ieviest jaunu studiju finansēšanas modeli, «kas nodrošinātu visiem pieejamu kvalitatīvu augstāko izglītību», J. Vētra, «protams», piekrīt, bet tajā pašā laikā viņam nav skaidrs, kā ministrija to plāno īstenot. AIP priekšsēdis uzskata, ka tā ir «sistēmiska ministrijas problēma» - ieviešanas datuma noteikšana bez paskaidrojumiem, kas īsti tiks ieviests. «Tomēr jāsaka, ka tam nevajadzētu pievērst tik lielu uzmanību, jo tas ir tikai informatīvais ziņojums,» piebilda J. Vētra. Vienlaikus viņš atzina, ka šis ziņojums ir solis uz priekšu un pamats konkrētākai diskusijai ar ministriju. To atzīst arī Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, kurš vakar arī parakstīja ar IZM sadarbības memorandu par reformu īstenošanu augstākajā izglītībā un zinātnē.

R. Ķīlis pēc valdības sēdes Dienai norādīja, ka ministrijas sagatavotā ziņojuma detaļām izskatīšanas laikā tika pievērsta nepamatoti liela uzmanība, kas šāda veida dokumentiem neesot raksturīga «kā šķirai». Šāda uzmanība esot nākusi gan no Tieslietu un Kultūras ministrijas, gan uzaicināto augstskolu pārstāvju puses. «Mani darīja bažīgu tas, ka daži no pieaicināto [augstskolu pārstāvju] puses ziņojumu centās nonivelēt,» pauž ministrs.

Ziņojumā iekļautā sākotnējā Augstākās izglītības un zinātnes reformu īstenošanas rīcības plāna 2013.-2014. gadam versija tiks nodota sabiedriskajai apspriešanai līdz šā gada aprīlim. Plānots, ka gala versijas izstrādē tiks iesaistīta arī Augstākās izglītības padome, Rektoru padome un citi nozares pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?