Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Izturēja kalnus, bet ne tempu

Tika līdz galam, bet cīņā par augstām vietām neiesaistījās. Aleksejs Saramotins Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs grupas braucienā finišēja 46., Toms Skujiņš - 59. vietā. Beļģijas riteņbraucējs Gregs van Avermāts pārsteidzoši kļuva par olimpisko čempionu.

Kaut kā īsti nerīmējas kopā, bet nudien nav melots - 2016. gada olimpiādes riteņbraukšanas sacensības notika +31 grāda karstumā ziemā! Brazīlijā patlaban ir astroloģiskā ziema ar vasarīgiem laikapstākļiem. Par abiem Latvijas braucējiem Alekseju Saramotinu un Tomu Skujiņu riteņbraukšanas speciālisti vēl Rīgā teica, ka būs labi, ja viņi tiks līdz finišam. No rīta, paveroties saulainajās Rio debesīs, gribējās tikai piekrist - patiešām būs labi…

Kad riteņbraucēji kādas pāris stundas jau bija riņķojuši, pārsimt metru no finiša nogranda sprādziens. Kā izrādījās, bez uzmanības atstāto somu piesardzības nolūkos uzspridzinājuši sapieri. Pēc sacensību noslēguma Kopakabanas krastmalā bija ievērojams skaits Forca Nacional karavīru atklātajās armijas automašīnās. Viņus ieraugot, sajūta nav patīkama. Acis uzmanīgi tver katru aizdomīgu darbību, un vienas rokas pirksts jau novietots uz automāta mēlītes.

Trases idejas autori kaut ko bija aizguvuši no ēdienkartes klāsta. Vispirms piedāvāja sagremot rasolu un karbonādi, proti, izsviedrēties kalnu līkločos un bruģakmens sektorā, un tad beigās pasniedza saldo ēdienu - atspirdzinošo okeāna gaisu Kopakabanas pludmales finiša taisnē.

Par mūsējo gaitām trasē ilgāku laiku nekas nebija zināms. Forte Copacabana uzslietajā preses centrā datoros parādījās informācija par atrāvienos aizbraukušajiem sportistiem, kritienos iekļuvušajiem vai arī riepas nomainījušajiem, taču oficiālā sacensību mājaslapa neuzskaitīja braucējus ar triju burtu salikumu DNF (nefinišējušajiem). Labo ziņu, ka Saramotins un Skujiņš turpina ceļu uz finišu, mediju zonā pienesa Latvijas olimpiskās komandas preses sekretāre Marita Vilciņa. «Stāvākajā kāpumā abi atpalika no galvenās grupas, bet brauks līdz finišam, ja tikai nenoņems no trases,» šādu informāciju Vilciņa bija saņēmusi no apkalpojošā personāla. Tehniskās palīdzības mašīnā no aizmugures brauca mehāniķis Kristaps Osis, savukārt treneris Vitālijs Smirnovs un dakteris Aldis Cīrulis pārbrauca no viena barošanas punkta uz nākamo, lai sportisti varētu nomainīt dzēriena pudelītes. Kaloriju tika patērēts daudz. Atbildējis uz Latvijas žurnālistu jautājumiem, Saramotins teica, ka vispirms braukšot kaut ko uzēst, jo esot pamatīgi izsalcis.

Tikmēr trasē pamatīgi izsalkuši pēc panākumiem bija vadošie braucēji. Tik intriģējošs atrisinājums sen nebija redzēts. Pirms pēdējā nobrauciena no grupas aizbēga trijotne - viens no galvenajiem favorītiem itālis Vinčenco Nibali, kolumbietis Serhio Enao un polis Rafals Majka. Sacensību diktors finiša zonā jau uzskaitīja Nibali iepriekšējos panākumus, norādot uz potenciālo uzvarētāju, kad monitorus ielenkušais žurnālistu pūlis skaļi noelsās. Riskējot iegūt vērtīgās sekundes, Nibali un Enao traucās lejup pamatīgā ātrumā un palika uz asfalta guļam ar sāpju grimasēm sejā. Pretī zeltam jau vienatnē traucās Majka. Bija jāiztur pēdējie desmit kilometri, taču sekotāju grupiņai tika paziņots, ka laupījums ir tikai 25 sekunžu attālumā. Kārākie mednieki izrādījās dānis Jakobs Fuglsangs un beļģis Gregs van Avermāts. Abi noķēra Majku, un finiša taisnē par čempionu kļuva Avermāts.

Divdesmit minūtes pēc uzvarētāja deviņpadsmit sportistu grupiņā finišēja Saramotins un Skujiņš. «Man jau šķita, ka esmu pieradis pie karstuma, bet šodien kaut kas neaizgāja,» secināja jaunākais no abiem mūsējiem Toms Skujiņš. «Visādas atrunas jau var sameklēt. Ir skaidrs, ka kaut kas nebija. Būs nedaudz jāpatin lente un jāpadomā.»

Pieredzējušais Saramotins jau tūlīt pēc finiša bija gatavs visu salikt pa plauktiņiem. «Diezgan apmierināts esmu ar to, ko izdarīju. Tas - pēc mana uzskata. Ko jūs gaidījāt no mums?» Kolēģis Dainis Caune no sporto.lv jokodams izmeta, ka pirmo vai otro vietu. «Tad jāpagaida vēl bišķi. Trīs braucēji tikai bija trijniekā. Pārējiem visiem arī ir jāgaida,» atbildēja Saramotins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

OS Rio

Šosejas riteņbraukšana
241,5 km grupas brauciens: 1. G. van Avermāts (Beļģija), 2. J. Fuglsangs (Dānija), abiem 6.10:05, 3. R. Majka (Polija) +0,05, .. 46. A. Saramotins, .. 59. T. Skujiņš (abi Latvija), abiem +0:20. Finišēja 63 no 144.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?