Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ja acīs nekrīt, tad ir labi

Saktas ziedu tirdziņa jaunie paviljoni darbojas jau vairākas nedēļas, ļaujot gan speciālistiem, gan iedzīvotājiem novērtēt, kā tie iekļaujas Vērmanes dārza un Tērbatas ielas vidē. Atšķirībā no sākotnējās ieceres par tirdziņu kā no abām pusēm aplūkojamu stiklotu paviljonu rindu parka pusē tirgotāji izmanto žalūzijas, tāpēc ziedus no tās puses redzēt nevar.

Nostiprinās statusu

Savulaik, apspriežot Arvīda Līkopa un Matīsa Zemīša projektā piedāvātos risinājumus, Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijā izskanēja vēlējums, lai ziedi būtu redzami arī no parka puses. «Vienmēr dzīvē notiek atšķirīgi no ieceres. Tas ir tirdzniecības kultūras jautājums, kā cilvēki sevi pasniedz. Viņi grib slēpties no parka puses, bet kultūru ar administratīvām metodēm ieaudzināt nevar,» situāciju komentē Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Andis Cinis, kurš tolaik aizstāvēja caurspīdīgo paviljonu ideju. Viņaprāt, uzbūvētie paviljoni izskatās pietiekami labi, lai arī ne ideāli, taču tagad ir jānostiprina to statuss. Proti, šobrīd tās ir pagaidu būves uz pieciem gadiem, tāpēc pilsētas attīstības plānā jāveic izmaiņas, lai paviljoniem būtu pastāvīgas būves statuss. Vienlaikus A. Cinis norāda, ka šis ir izņēmuma gadījums, jo Būvvalde neatbalsta būvniecību parkos. Arī bijušais Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Jānis Dripe, kura laikā, precīzāk, 2008. gadā, ziedu tirdziņa vizuālo risinājumu izskatīja Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijā, uzskata, ka tirdziņa vizuālais risinājums ir veiksmīgs: «Es domāju, ka tik jaukai tradīcijai kā puķu tirgum sen jau vajadzēja atrast adekvātu formu. Šāds tradīcijas apvienojums ar tehnoloģiski augstvērtīgu projektu ir mūsdienīgs, apjomi ir skaidri, un uzreiz var pateikt, ka tas ir XXI gadsimtā tapis projekts.» Taču J. Dripe uzskata, ka žalūzijas visu dienu nevar turēt ciet, jo paviljonu caurspīdīgums ir jānodrošina. RTU profesors Jānis Krastiņš, kurš bieži vien pret dažādām arhitektūras iecerēm izturas kritiski, atzīst, ka nav pat pamanījis, ka tirdziņš jau darbojas jaunajā vietā. Viņaprāt, tā ir labas arhitektūras pazīme - ja ēkas neduras acīs, tad ir panākta vietas mēroga, ritma un pārējo komponentu saskaņa.

Jānovērš nepilnības

Ar tirdzniecības vietām kopumā tirgotāji ir apmierināti, ja neskaita dažas nelielas problēmas, piemēram, lietus ūdens novadīšanu no dažām tirdzniecības vietām, saka SIA Saktas zieds valdes priekšsēdētāja Ingrīda Japiņa. Viņa mēģinājusi sazināties ar arhitektiem, taču tas nav izdevies. Tāpat tirgotājiem naktī nav atrisināts tualešu jautājums. Runājot par žalūzijām parka pusē, tās tiek lietotas periodiski, taču neviens nav tirgotājiem teicis, ka tās jātur vaļā. Ja būtu šādi noteikumi, tirgotāji tos ievērotu, izteicās I. Japiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?