Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ja bērni mājās, darbā nav vietas

Pēc 10 mēnešiem bērna kopšanas atvaļinājumā kāda mamma saņēma zvanu ar lūgumu atgriezties darbā un piebildi - ja viņa šo piedāvājumu nepieņems, pēc tam atpakaļ vairs var nenākt. Aiz izmisuma sieviete piedāvājumu pieņēmusi, taču, kad atgriezusies darbā, izrādījies, ka jāpilda jau pavisam citi pienākumi zemākā amatā.

Arī ar to sieviete samierinājusies. Brīdī, kad meitai bijusi gada jubileja, darbiniece vēlējās izņemt vienu dienu no atlikušā bērna kopšanas atvaļinājuma, taču no tiešās vadītājas saņēma atbildi: «Ko tu atļaujies? Tu tikko no atpūtas un atkal gribi atpūsties!» Arī gadījumos, kad bērni saslimuši, attieksme ir skarba - vai nu strādā tāpat kā visi, vai ej projām. Diemžēl sieviete bailēs zaudēt darbu oficiālu sūdzību nerakstīja.

Bail rīkoties

Lai gan šis ir tikai viens konkrēts gadījums un uzraugošās institūcijas atzīst, ka sūdzības par darbinieku tiesību neievērošanu nemaz tik bieži nesaņem, Draugiem.lv veiktā aptauja liecina, ka 63% iedzīvotāju Latvijas darbavietas vērtē kā ģimenēm un bērniem nedraudzīgas. Turklāt 59% aptaujāto ir saskārušies ar negatīvu attieksmi no darba devēja pret darbiniekiem, kuriem ir bērni.

Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa Dienai norāda, ka kopumā no 2013. līdz 2014. gadam ir bijušas tikai četras pārbaudes lietas saistībā ar šādām situācijām. Tomēr, arī iepriekš veicot pētījumu par šo tēmu, secināts, ka darba devējiem joprojām nav izpratnes par diskriminācijas aizliegumu pret grūtniecēm un vecākiem, savukārt paši darbinieki nav gatavi cīnīties par savām tiesībām. Līdzīgi novērojumi ir arī ģimeņu portāla Mammamuntetiem.lv vadītājai Ingai Akmentiņai-Smildziņai. No komentāriem portālā viņa secinājusi, ka visvairāk darbu baidās zaudēt tieši vecāki, jo izjūt atbildību - «par ko es pabarošu savu bērnu». Visbiežāk tās ir sievietes.

Problēmu daudz

I. Akmentiņa-Smildziņa norāda uz piecām lielākajām problēmām, ar ko saskaras darbinieki vecāki. Pirmkārt, atbalsta trūkums no darba devēja bērna slimošanas gadījumā. Attiecīgi vecāki baidās ņemt slimības lapas tik, cik būtu nepieciešams vai cik ļauj likums, jo saņem pārmetumus. Ir arī situācijas, ka darba devējs liek ņemt atvaļinājumu slimības lapas vietā. Otrkārt, vecāki darbā pārdeg. Darbiniekiem nereti jāstrādā virsstundas bez iespējas atteikties. Treškārt, vecākiem trūkst iepriecinājumu no darba devēja īpašos svētkos, piemēram, brīvas dienas 1. septembrī. Ceturtkārt, bailēs zaudēt darbu vecāki neizmanto savas tiesības un nereti pat atvaļinājuma laikā atrodas darbā. Diemžēl arī naudas trūkums, aplokšņu algas un līdz ar to sociālo garantiju trūkums ierindojas topa augšgalā.

Šīs problēmas nepārsteidz Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības juristu Kasparu Rācenāju. Viņš Dienai atzīst, ka arī savā praksē saskaras ar šādiem likuma pārkāpumiem. Ļoti pazīstams stāsts ir par darbnespējas lapām bērna slimošanas gadījumā - nereti darbinieks ir mājās pie bērna, taču turpina strādāt attālināti. No vienas puses, tas ir «smuki pasniegts» kompromiss, taču no otras puses - likuma pārkāpums. No likuma viedokļa darbiniekam bērna slimošanas laikā darba devēja interesēs nav jādara pilnīgi nekas, uzsver jurists. Pēc viņa domām, ikviens darba ņēmējs kādreiz nav izmantojis to, kas viņam pienākas, kā arī pret katru vecāku apzināti vai neapzināti kādreiz ir izdarīts kāds pārkāpums. Diemžēl uzraugošajās iestādēs cilvēki vēršas tikai tad, kad paši ir aizgājuši vai atbrīvoti no darba. Vienotas politikas, kā padarīt darba vidi ģimenēm draudzīgāku, valstī nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aptaujas dati

Vai esi saskāries ar negatīvu attieksmi no darba devēja pret darbinieku, kuram ir bērni?
51% - nē, neesmu
25% - jā, darba devējs ir negatīvi noskaņots pret darbinieka prombūtni bērna slimošanas laikā
16% - jā, darba devējs nepiešķir brīvdienu ģimenei svarīgos brīžos
15% - jā, darba devējs neņem darbā jaunās māmiņas, kurām ir mazi bērni
Avots: Draugiem.lv veiktā aptauja

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?