Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ja Pabriks veidos valdību, vairākums būs

Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kurš otrdien atsāks konsultācijas ar Saeimā pārstāvētajām partijām, drīzumā būs jāizšķiras - vai nu jāpieņem Vienotības piedāvājums aicināt aizsardzības ministru Arti Pabriku veidot nākamo valdību, vai arī jānorāda iemesli, kāpēc tas nav iespējams, un jāpiedāvā premjera amatam persona, kas, pēc prezidenta domām, varētu sastādīt labāku Ministru kabinetu.

Ar cerībām, ka šī nedēļa ļaus beidzot uzsākt valdības veidošanu ar aicināto premjera kandidātu uz tikšanos ar Valsts prezidentu, dodas Vienotība un tās sabiedrotie Reformu partija un Visu Latvijai!-TB/LNNK, kura arī noskaņota strādāt A. Pabrika vadībā.

Ja A. Pabrikam uzticēs valdības veidošanu, viņš ir pārliecināts, ka nodrošinās tai Saeimā vairākuma atbalstu, jo ir runājis ar visu labējo frakciju pārstāvjiem, ieskaitot Zaļo un Zemnieku savienību, un guvis šādu pārliecību. Ja uzaicinājums tiks izteikts, valdību varētu izveidot līdz janvāra sākumam un uzticības balsojumu ieplānot Saeimas ziemas sesijas pirmajā sēdē. «Mums ir jādod simbolisks gods premjeram Valdim Dombrovskim, kuram ir jāieved Latvija eirozonā, jo viņš šo darbu ir izdarījis,» Dienai sacīja A. Pabriks. Viņš nedomā, ka pa galvu, pa kaklu būtu jācenšas izveidot valdību līdz Ziemassvētkiem, jo ir nepieciešams tikties ar frakcijām, uzklausīt un saskaņot partiju viedokļus, kā arī sagatavot valdības deklarāciju.

A. Pabrikam nebija zināms, kāpēc prezidents viņu neuzskata par pietiekami spēcīgu kandidātu. «Kandidāts ir tik spēcīgs, cik spēcīgs viņam ir atbalsts parlamentā,» teica A. Pabriks. Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars apstiprināja, ka ar A. Pabriku var strādāt kopā, jo viņa pēdējo gadu darbība liecina, ka politiķa uzskati sakrīt ar NA pozīciju. Uz vaicāto, vai NA neuzstās uz kādām prasībām, R. Dzintars atbildēja, ka nevienam nav noslēpums, kāda ir apvienības programma. Neoficiāli zināms, ka NA varētu prasīt, lai tiek īstenota pāreja uz mācībām latviešu valodā valsts skolās. A. Pabriks atzina, ka tas nav uzdevums, ko var īstenot desmit mēnešos. Taču viņam simpatizē NA demogrāfijas veicināšanas programma, ko A. Pabriks ierosinātu skatīt plašāk, meklējot iespējas, piemēram, jaunajām ģimenēm atrast pusslodzes darbu.

ZZS attieksmi pret A. Pabriku atturas paust līdz brīdim, kad viedokli būs izteicis Valsts prezidents, bet arī tās deputāti iebildumus neizteica. Jānis Klaužs pazīst A. Pabriku kopš laika, kad abi bija Tautas partijā. «Es Arti Pabriku augstu vērtēju gan kā cilvēku, gan kā politiķi, bet tā ir prezidenta izvēle,» teica J. Klaužs. Reformu partijas priekšsēdētājs Edmunds Demiters uzskata, ka tagad prezidentam būs vienkāršāk izdarīt izvēli, ja partijas jau ir izteikušas atbalstu kandidātam.

Valsts prezidents A. Bērziņš iepriekš paziņojumā norādīja, ka sagaida lielāku premjera lomu ministru izvēlē, nebūdams mierā ar to, ka šos cilvēkus izraugās partijas. A. Pabriks teica, ka Eiropas demokrātiskajās valstīs, veidojot koalīcijas valdības, notiek dialogs starp partneriem un tiek uzklausītas viņu vēlmes. «Stabilās, demokrātiskās Eiropas valstīs neparādās runas par profesionāļu valdību,» piebilda A. Pabriks, norādot, ka politiskajos amatos ir jābūt politiķiem. «Mums ir jāskatās uz valstīm, kas savā demokrātijas dziļumā ir tālāk par mums,» teica A. Pabriks. Ja prezidents viņu noraida, tad A. Bērziņam ir iespēja nominēt paša noskatītu premjera kandidātu. Nevar aicināt personu, kas tam nepiekrīt, un kandidātam ir jāpanāk Saeimas vairākuma atbalsts, iepriekš sacīja Vienotības līdere Solvita Āboltiņa. Viņa šādu piedāvājumu nepieņemtu. ZZS vēlējās, lai valdību veidotu Jānis Reirs (Vienotība), bet arī viņa atbildes uz jautājumiem neliecina par piekrišanu. «Ja es būtu kandidāts, tad uzliktu kaklasaiti,» sacīja J. Reirs, kurš uz frakcijas sēdi bija ieradies bez tās.

Politikā kādreizējais Vidzemes augstskolas rektors A. Pabriks ienāca pirms vairāk nekā desmit gadiem pēc Tautas partijas (TP) uzaicinājuma, TP viņu deleģēja ārlietu ministra amatam, no kura 2007. gada nogalē viņš aizgāja, nebūdams mierā ar TP īstenoto politiku, ieskaitot centienus atbrīvot KNAB priekšnieku Alekseju Loskutovu. Kopā ar Aigaru Štokenbergu, kurš arī iepriekš bija TP biedrs, A. Pabriks izveidoja partiju Sabiedrība citai politikai, kas vēlāk iekļāvās Vienotībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?