Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ja valodas problēmas nebūtu, to vajadzētu izgudrot

Valodas jautājums, kas kā karsts kartupelis ticis mētāts, apviļāts un šķērsgriezumā lūkots, bijis aktuāls visus atjaunotās republikas gadus. Taču ironiskākais ir tas, ka acīmredzot valodas problēma Latvijā ir pat vajadzīga. Vismaz politiķiem kā politiskā kapitāla pamats un arī vēlētājiem, lai būtu par ko nervozēt.

Ko gan 20 gadus politiķis pirms vēlēšanām Latvijā solītu, ja nevarētu biedēt cilvēkus ar «krievu nākšanu pie varas» vai «vardarbīgu asimilāciju caur skolu reformu», bet galvenais arguments, balsojot par kādu no politiskajiem spēkiem, ir no sērijas: «Vismaz tie krievi netiek pie varas!» Jā, no politiķu viedokļa labi gan, ka šai valstī gandrīz 40% iedzīvotāju dzimtā valoda ir krievu valoda, bet aptuveni 15 procentiem valsts iedzīvotāju pasē ir ieraksts «alien», kas angļu valodā apzīmē ārzemniecisku svešumu. Bet latvietis teiks, ka tas ir normāli, jo latvieši tā vēlējās. Labi gan, ka Latvijā, lai tiktu spēlēt uz politiskās skatuves, pietiek savilkt nopietnu ģīmi, ar staltu stāju izteiksmīgi runāt, skaļi iestāties par latviešu valodu, un loma uz teātra skatuves rokā! Labi gan, ka arī «ienaidnieks» parāda savu «īsto seju», sūtot uz politiskās skatuves cilvēkus, kuri nepārvalda brīvi mūsu svēto latviešu valodu (Kravcovs, Zemļinskis utt.), un iznākot 9. maijā ielās no Rīgas mikrorajonu slēpņiem. Labi gan, ka latvietim, vienkāršajam, ir skaidrs, kurš vainīgs, ja mēģina atskatīties, cik daudz esam sasnieguši šajos 20 gados. Un tas vainīgais noteikti nav latvietis, bet tas tur blokmājas kaimiņš, kurš nerunā latviski.

Kad 90. gadu pirmajā pusē mana ģimene pārcēlās uz Rīgu, kā mazam bērnam man bija pamatīgs šoks, apjēdzot, ka mikrorajonā latviešu valoda vispār neskan. Manā galvā radās pamatīgs apjukums un dusmas. Viena daļa dusmu bija pret cilvēkiem, kuri nerunāja man saprotamā valodā, papildu negatīvismu uzkurināja omas stāsti par okupāciju. Racionālā daļa dusmu radās pret vecākiem, ka viņi man nemāca krievu valodu, jo kā bērnam man ātri nāca apjausma, ka krievu valoda Latvijā ir būtiska nepieciešamība un tās nepārvaldīšana jau agrā bērnībā rada problēmas. Sajūtas bija mazliet sirreālas, jo, būdams latvietis Latvijā, sajutos kā ārzemnieks. Mikrorajona vietējā frizētavā frizieris runā tikai krieviski. Interneta servisa darbinieki, ierodoties mājās, runā tikai krieviski. Gadu gaitā gan mācoties skolā, gan sākot lasīt informāciju krieviski, valodu kaut kā apguvu. Un tikai tad nedaudz sajutos kā pilnvērtīgs sabiedrības loceklis.

Neatkarīgā Latvija veidojusi savu valodas politiku uz papīra, tiecoties pēc neaizsniedzami skaista ideāla, lai visi iedzīvotāji uz ielas runātu latviski. Skaidrs, ka tā nekad nebūs. Latvietis ir sarūgtināts, ja kāds Latvijā dzīvojošs cittautietis nerunā ar viņu latviski, bet, ja runa ir par biznesu, naudu, valoda kļūst sekundāra. Neies jau nu latvietis ķēpāties ar santehniķi par latviešu valodas lietošanu, jo to veļasmašīnu vajag gatavu turpmākos gadus, bet santehniķis atnāks, paņems naudu un aizies. Latviešu mentalitāti valodas jautājumos spilgti raksturoja t. s. Jūrmalgeitas skandāls, kad publicēto telefonsarunu dalībnieki latvieši, kuri sevi pozicionējuši uz politiskās skatuves kā stingrus nacionālistus un valodas aizstāvjus, ar šeit dzīvojošajiem cittautiešiem pa telefonu runā krieviski. Kad runa ir par naudu, vīriem neaktuāls kļūst jautājums par kaut kādu abstraktu nacionālo stāju. Visi zina, kas Latvijā ir biznesa valoda, un tā nav latviešu valoda.

Katra valoda ir apdraudēta. Valodas ir radušās, pārveidojušās, izzudušas. Dabisks process. Sniegs pavasarī izkusīs, lai kā arī mēs to mēģinātu izglābt. Vislielākais apdraudējums latviešu valodai, šķiet, tomēr nāk no pašiem latviešiem, nevis cittautiešiem, kas kaut kādu iemeslu dēļ negrib runāt vai nerunā latviešu valodā. Diemžēl ar saprašanos Latvijā ir bijis tā čābīgi, aizvien notiek dalīšana kategorijās «viņi» un «mēs». Viens jautājums man kopš bērnu dienām ir palicis neatbildēts - ja sētā futbolu spēlē latvieši pret krieviem, kurā komandā jāspēlē puisim, kuram tēvs ir krievs, bet māte - latviete? Manuprāt, pat ja tiktu panākta situācija, ka visi Latvijā runātu latviski, nekas no tā dzīves kvalitātē neuzlabotos un miera valodas jautājumā tik un tā nebūtu, jo problēmas sakne ir dziļāka. Problēma ir patoloģiskās bailēs.

Mārtiņš Siliņš

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?