Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ja VL ietiepsies, paliks ārā

Ja Visu Latvijai! patiešām vēlas strādāt valdībā, šī politiskā spēka politiķiem būs jāapliecina gatavība kļūt par partneriem, kas ciena valdības veidotāju Valdi Dombrovski (JL) un respektē arī viņa noteiktās prioritātes. Tādu padomu pēc jaunās valdības veidotāju sanāksmes trešdien Visu Latvijai! pārstāvjiem deva Vienotības līderi.

Ja līdz piektdienai, kad notiks saruna arī par amatiem jaunajā valdībā, koalīcijas veidotājiem nebūs radusies pārliecība par VL kā partneri, kas gatavs koleģiālam darbam, valdību, visticamāk, veidos _Vienotība_ un Zaļo un Zemnieku savienība, kam kopā ir 55 balsis, bez Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK.

VL - TB/LNNK galīgais lēmums būs zināms šovakar pēc apvienības valdes sēdes. Nacionālās apvienības pieredzējušie politiķi no TB/LNNK nepārprotami pauda vēlmi iesaistīties koalīcijā, to iepriekš bija uzsvēris arī partijas līderis Roberts Zīle, kurš šonedēļ atrodas ārpus Latvijas. Taču Visu Latvijai! pārstāvji Imants Parādnieks un Einārs Cilinskis uz topošās koalīcijas pārstāvju sanāksmi trešdien ieradās ar biezu mapīti, kurā bija 1996. gada augustā Saeimas pieņemtā Deklarācija par Latvijas okupāciju, 2005.gada maijā parlamentā atbalstītā Deklarācija par Latvijā īstenoto PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nosodījumu. I. Parādnieks bija paņēmis līdzi arī Valsts programmu par sabiedrības integrāciju Latvijā, kurā viena nodaļa ir veltīta repatriācijai - tajā rakstīts gan par atbalsta pasākumiem repatriantiem, kuri pārceļas uz Latviju, gan tiem, kuri vēlas no Latvijas aizbraukt. Ar šiem dokumentiem VL pārstāvji apbruņojās pēc tam, kad valdības veidotājs V. Dombrovskis bija paziņojis, ka viņš aicinātu partnerus nenākt klajā ar iniciatīvām, kas saistītas ar mazākumtautību izglītības pamatnostādņu maiņu, kā arī ar repatriācijas jautājumiem.

Šo vēlmi V. Dombrovskis atkārtoja arī trešdien. Laikā, kad par valdības prioritāti vajadzētu kļūt nākamā gada valsts budžeta sagatavošanai, jaunie kolēģi līdzās tam vēlas pieteikt sev svarīgus nacionālos jautājumus. Par valsts valodas lietošanu izglītības iestādēs gan koalīcijā esot panākts kompromiss, atzina I. Parādnieks. Taču pēc sēdes Jaunā laika frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Dienai atzina, ka, viņaprāt, «tas ir nenobrieduša politiskā spēka mēģinājums pozicionēties, bet atrašanās koalīcijā nozīmē partnerību». Premjera partijas biedrs uzskata, ka VL būs jāizšķiras, vai tā patiešām vēlas strādāt valdībā un skatīt tās uzdevumus kopumā, atsakoties no savas retorikas, vai turpināt bravūrīgi pozicionēties.

Arī Pilsoniskās savienības līderis Ģirts Valdis Kristovskis, kurš līdz šim ir uzskatījis VL-TB/LNNK par tuviem sabiedrotajiem, trešdien Dienai teica: «Ja kāds vēlas strādāt valdībā, ir jāsaprot, ka šo valdību veido Valdis Dombrovskis, un ir jāieklausās viņa vēlmēs. Ja, viņuprāt, nav nekā svarīgāka par repatriāciju, tad tā ir apzināta valdības veidošanas dialoga saasināšana.» Ģ. V. Kristovskis arī uzskata, ka jau līdz šim pieņemtajos dokumentos «repatriācijas jautājums ir korekti risināts», bet daudzas lietas esot atdūrušās pret nepietiekamo finansējumu, taču tagad valdībai ir citas prioritātes.

VL līdzpriekšsēdētājs I. Parādnieks nedomā, ka tā ir situācijas saasināšana - partija tikai vēloties sev saglabāt tiesības nākt uz koalīcijas padomi ar savām iniciatīvām arī šajos jautājumos. Ja šiem ierosinājumiem koalīcijā nebūšot vienprātīga atbalsta, tie tālāk netikšot virzīti. Sagatavotais sadarbības līguma projekts paredz, ka pēc vienprātības principa koalīcijā tiek pieņemti lēmumi, kas saistīti ar grozījumiem Satversmē, Pilsonības likumā, Imigrācijas likumā, Valsts valodas likumā, Eiropas Parlamenta, Saeimas, kā arī pašvaldību vēlēšanu likumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?