Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Janukovičs izdara spiedienu uz protestētājiem

Protestu pārņemtajā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā pirmdien pieauga spriedze, jo ļoti tuvu vietām, kur pulcējas demonstrāciju dalībnieki, pastiprinājās spēka struktūrvienību klātbūtne, kas opozīcijas līderos raisīja bažas par varasiestāžu apņemšanos sākt protestētāju izdzenāšanu.

Promaskaviskais prezidents Viktors Janukovičs, kura pirms dažām nedēļām pieņemtais lēmums neparakstīt asociācijas vienošanos ar Eiropas Savienību (ES) izraisījis eirointegrāciju atbalstošo ukraiņu sašutumu, otrdien plāno tikties ar bijušajiem valsts prezidentiem un opozīcijas pārstāvjiem, lai rastu krīzes risinājumu.

Palieciet savās vietās

Kijevas centrs pirmdien bija faktiski paralizēts, jo tūkstošiem eirointegrācijas atbalstītāju pulcējās ne tikai protestu epicentrā - Neatkarības laukumā, bet izvietojās arī ap tā saucamo administratīvo kvartālu.

Protestētāji pulcējās aiz barikādēm, kas bloķēja pieeju prezidenta administrācijas, ministru kabineta un parlamenta ēkām, tomēr vakarā no dažādiem avotiem pienāca ziņas, ka milicijas darbinieki vairākās vietās ir sākuši barikāžu novākšanu. Prokuratūra pagājušajā ceturtdienā deva piecas dienas, lai opozīcijas atbalstītāji pārtrauktu valdības ēku blokādi un pamestu ieņemto Kijevas administrācijas ēku.

Pēc tam, kad ap Neatkarības laukumu sāka izvietoties Iekšlietu ministrijas iekšējā karaspēka specvienību kaujinieki, opozīcijas līderi vērsās pie protestētājiem, aicinot sievietes un bērnus doties prom, bet vīriešiem palikt un aizstāvēties.

«Mēs aicinām cilvēkus palikt savās vietās un miermīlīgi, bez spēka lietošanas aizstāvēt tiesības dzīvot brīvā valstī,» sacīja viens no opozīcijas redzamākajiem pārstāvjiem Vitālijs Kļičko. «Mēs sagaidām miermīlīgu protestētāju izgaiņāšanu. Ja tiks izlietas asinis, tad tās būs uz Janukoviča rokām.»

Ziņu portāls ZN.UA raksta, ka V. Janukovičam un premjerministram Mikolam Azarovam pirmdien bijusi tikšanās ar spēka struktūrvienību vadītājiem, un tās laikā patiešām esot apspriesti plāni par «konstitucionālās kārtības atjaunošanu» Neatkarības laukumā.

Kāds avots Iekšlietu ministrijā izteicis minējumus, ka lēmums par represīvo līdzekļu izmantošanu, visticamāk, netikšot pieņemts ātrāk kā pēc otrdien paredzētās V. Janukoviča tikšanās ar saviem priekštečiem - Leonīdu Kravčuku, Leonīdu Kučmu un Viktoru Juščenko - un opozīcijas pārstāvjiem, lai mēģinātu rast kompromisu. Tikšanās iniciators bijis valsts pirmais prezidents L. Kravčuks.

V. Kļičko vakar paziņoja, ka kopā ar pārējiem opozīcijas līderiem ir gatavs runāt ar prezidentu V. Janukoviču. «Esmu pārliecināts, ka pašreizējai valdībai ir jāatkāpjas. Mēs vairāk kā vienreiz esam paziņojuši savas prasības un par tām esam gatavi runāt ar Janukoviču, jo neviens cits nepieņem lēmumus,» viņš sacīja Reuters.

Otrdien Kijevā ieradīšoties ES ārpolitikas vadītāja Ketrina Eštone, kurai esot paredzēts tikties gan ar Ukrainas prezidentu un valdību, gan ar opozīcijas pārstāvjiem.

Opozīcijas ultimāts

V. Kļičko vadītā liberālā opozīcijas partija UDAR pirmdien izplatīja paziņojumu, ka naktī uz pirmdienu milicija aizturējusi vairākus cilvēkus saistībā ar svētdienas vakarā notikušo komunistu vadoņa Ļeņina pieminekļa nogāšanu.

Milicija šo informāciju noliedza, bet apstiprināja, ka saistībā ar pieminekļa nelikumīgu demontāžu ir ierosināta krimināllieta par «masu nekārtībām», par ko vainīgajiem draud līdz pat deviņiem gadiem cietumā, vēsta Radio Brīvība.

Svētdien protestētāji prezidentam V. Janukovičam izvirzīja ultimātu - 48 stundu laikā atlaist valdību. Pretējā gadījumā opozicionāri draud bloķēt V. Jankoviča ārpilsētas rezidenci, ap kuru pēdējo nedēļu laikā ir pastiprināta milicijas klātbūtne.

Viņi arī vēlas, lai varasiestādes nekavējoties sauc pie atbildības iekšlietu ministru Genādiju Zaharčenko, kura pakļautībā esošās specvienības Berkut kaujinieki 30. novembrī Neatkarības laukumā ar spēku izdzenāja protestētājus un arestēja vairākus no viņiem. Opozīcija apgalvo, ka šo prasību izpilde ir obligāta, ja valdība vēlas viņu sēšanos pie sarunu galda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?