Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Jāprot saskatīt nodokļu kopbildi

Mēs, lauksaimnieki, strādājam, galvu nepacēluši, tāpēc lieki nerunājam. Tomēr, kad redzam, ka valsts cenšas apzināti nīdēt to, kā labā strādājam, klusu necietīsim. Un Ekonomikas ministrijas (EM) tā sauktās reformas elektroenerģijas tirgus sakārtošanai nevis ieviesīs gaidīto kārtību, bet zem nepaceļama sloga smacēs vairumu atjaunojamo energoresursu (AER) ražotāju. Valdības plāns ieviest subsidētās enerģijas nodokli (SEN) ir nepārdomāts, sasteigts un nelabvēlīgs AER lauksaimniekiem.

Mūs Tērvetē šie nepārdomātie lēmumi ietekmēs tiešā veidā, jo papildus mūsu piecām darbības nozarēm - augkopībai, piena lopkopībai, zirgkopībai, alus brūvēšanai un pārtikas mazumtirdzniecībai - pērn sākām būvēt arī biogāzes koģenerācijas staciju. Tai par labu nosliecāmies, vērtējot situāciju tirgū un tā brīža nodokļu politiku. Celtniecībā ieguldījām vairāk nekā 4,5 miljonus latu. Tā kā nodarbojamies ar pilna cikla jeb bezatlikuma lauksaimniecisko ražošanu, stacijās pilnībā izmantojam bioloģiskos atkritumus, ražojot elektrību un siltumu. Saražoto lietderīgi patērējam savā uzņēmumā vai pārdodam a/s Sadales tīkls.

Nākamā gada martā varēsim izdarīt visprecīzākos secinājumus, bet pagaidām spriežam, ka mūsu stacijas rentabilitāte ir vidēji 12%. No 2014. gada 1. aprīļa EM ar SEN plāno iekasēt 10% no elektroenerģijas ieņēmumiem. Uzskatu, ka godīgi būtu, ja nodoklis tiktu ieturēts no AER koģenerācijas staciju peļņas, nevis ieņēmumiem, jo pašreizējā redakcijā pat netiek dota iespēja strādāt bez zaudējumiem.

Tādēļ man kā lauksaimniekam, kas vada lielu uzņēmumu un godīgi valstij maksā nodokļus, rodas jautājums, kādēļ valdība sasparojusies uz vairāku jaunu nodokļu ieviešanu, kas sāpīgi skars pat spējīgākos tirgus dalībniekus? Šobrīd šķiet - katra ministrija funkcionē neatkarīgi un neredz visu jauno nodokļu «kopbildi». Papildus SEN tiks ieviests ceļu nodoklis, iepakojumu nodoklis un daudzi citi. Piekrītu, ka jādod ieguldījums valsts budžetā, taču tam jābūt samērīgam un racionālam.

Citur, piemēram, Vācijā, valsts atbalsta lauksaimniekus, kas pēc iespējas vairāk cenšas pārstrādāt lauksaimniecības atlikumus. Laikā, kad Eiropas Komisija izsaka atbalstu AER, Latvija šaurpieraini cenšas šo jomu iznīdēt.

Svarīgākais biznesā ir stabilitāte nākotnē. Uzņēmējiem un investoriem jāsaņem valsts atbalsts un, uzsākot biznesu vai ieguldot tajā, jābūt drošiem, ka valsts neradīs ekonomiskus un juridiskus šķēršļus. Šis tiesiskās paļāvības princips Latvijā darbojas vāji, jo valdība pastāvīgi maina biznesa spēles noteikumus. Arīdzan nevajadzētu visus uzņēmumus mērīt pēc vienas mērauklas un piemērot tiem vienādu nodokli - jāņem vērā uzņēmuma specifika un attīstības stadija un jāatrod stabils ilgtermiņa risinājums, kas būtu balstīts pētījumos un sarunās ar AER organizācijām un uzņēmējiem.

Valdībai nepieciešams vēlreiz pārdomāt SEN lietderību un atrast labāko un harmoniskāko risinājumu, kas palīdzētu gan pildīt valsts budžetu, gan attīstītu Latvijas AER biznesa projektus. AER uzņēmēji ir gatavi atrauties no ikdienas darbiem, lai diskutētu par piemērotāko alternatīvu un kopīgi atrastu vislabāko risinājumu elektroenerģijas tirgus sakārtošanai.

* A/s Agrofirma Tērvete padomes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?