Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jauna balss Ziemeļos

Baltijas ceļojums - Baltic Voyage. Tā nosaukta koncertturneja, kurā Baltijas Jauniešu filharmoniskais orķestris pasaulei vēstīs par vasaras nogalē notiekošo Ūzedomas festivālu. Ūzedoma ir sala Baltijas jūrā, festivāls tur notiek katru gadu, taču šoreiz īpašā uzmanības fokusā būs Latvijas mūzika un mūziķi. Baltijas ceļojums orķestra izveidotāja un mākslinieciskā vadītāja igauņu diriģenta Kristjana Jervi vadībā un Latvijas kultūras ministra Inta Dāldera patronāžā sāksies ar koncertu 6. jūlijā Rīgā, Lielajā ģildē.

Tālāk ceļš vedīs uz Sanktpēterburgas Marijas teātri (8.VII) un Mihailova parka brīvdabas estrādi (9.VII). Sekos uzstāšanās Berlīnes Koncertnamā (10.VIII), lai 25. septembrī jau spēlētu Ūzedomas festivāla atklāšanas koncertā.

Baltijas izlase

Baltijas jauniešu filharmoniskais orķestri (BJFO) 2008. gadā, Ūzedomas festivāla 15 gadu jubilejā, izveidojis un vada Kristjans Jervi no slavenās Jervi diriģentu dzimtas. Orķestris pulcē talantīgākos jauniešu no 10 valstīm ap Baltijas jūru un sevi piesaka kā «Jauna balss ziemeļos» (A New Voice in the North).

Orķestra mūziķus katru gadu izraugās no jauna. Par iespēju spēlēt Baltijas Jauniešu filharmoniskajā orķestrī šāgada februārī cīnījās vairāk nekā 250 jauno mūziķu. Viņu vidū bija 11 mūzikas studenti no Latvijas. Desmit no viņiem tika iekļauti orķestrī. No Latvijas šovasar orķestrī spēlē vijolnieces Inese Fedorovska, Līga Kuzmane un Līva Plociņa, altistes Zane Kalniņa un Santa Vižine, čellistes Madara Norbūte un Anna Veselova, klarnetists Kristaps Catlaks, mežradznieks Miks Bankevics un tubists Ansis Nikolovskis.

Baltijas Jauniešu filharmoniskais orķestris diriģenta K. Jervi vadībā Rīgā jau ir uzstājies pirmajā darbības gadā, 2008. gada jūnijā. Toreiz solistu vidū bija arī Vācijā dzīvojošā latviešu pianiste Lauma Skride un ievērojamais lietuviešu čellists Dāvids Gerings, kurš jau kopš padomju gadiem, dzīvodams Vācijā, sistemātiski popularizēja Rietumos triju Baltijas kaimiņvalstu mūziku.

Ceļojums ceļojumā

6. jūlija koncerta programma savā ziņā būs simfonisks ceļojums ap Baltijas jūru - ar Karlu Nilsenu uz Farēru salām, ar leģendāro vijolnieku un komponistu Uli Bulu uz Norvēģijas klinšu fjordiem, ar Hugo Alvēnu uz Kalnu karaļa alu, ar Mihaila Gļinkas Kamarinskaja - uz Pleskavas apgabalu, ar Eduarda Tubina Igauņu dejām - uz setu zemi, bet ar Vojcehu Kilaru - uz Polijas novadu Oravu. Programmā ir vēl vairākas miniatūras, bet goda vietā - Imanta Kalniņa Ceturtās simfonijas 1. daļa.

K. Jervi teic, ka darbs ar jauniešu orķestri viņu iedvesmo, jo «mūziķi ir izcilā formā un patiešām aizrautīgi vēlas spēlēt kopā».

Diriģents uzplaukstot, strādādamas ar tik daudziem izdomas pilniem mūziķiem, kuru profesionalitāte joprojām ir plaukšanas stadijā. «Jauniešu orķestri muzicē tā, kā to vajadzētu darīt ikvienam orķestrim, - bez ierobežojumiem un aizspriedumiem.

Tā ir teicama augsne spējai muzicēt augstā līmenī un ar lielu prieku,» uzsvēra Jervi, kuru pašu The New York Times slavē kā «kinētisku spēku uz diriģenta podija, atdzimušu Leonardu Bernsteinu».

Skanēs arī Gaismas pils

Festivāls Ūzedomas salā notiks no 25. septembra līdz 16. oktobrim. Atklāšanas koncerta soliste un visa festivāla rezidējošā māksliniece būs vijolniece Baiba Skride. Koncertos muzicēs pasaulslavenais Latvijas vijolnieks Gidons Krēmers ar Kremerata Baltica, Latvijas Radio koris, pianists Vestards Šimkus, kā arī Vācijā dzīvojošais, Rīgā dzimušais čellists Ramons Jaffe u.c. Latvijas mūziku pārstāvēs Pētera Vaska, Santas Ratnieces, Georga Pelēča skaņdarbi. Atklāšanas koncertā skanēs arī Jāzepa Vītola Gaismas pils. Vēl pirms tam īpašā vasaras koncertā 21.VIII Šlēsvigas-Holšteinas festivāla orķestris kopā ar Vācijā dzīvojošo lietuviešu čellistu Dāvidu Geringu (šoreiz diriģenta lomā) atskaņos P. Vaska Kamersimfoniju.

Festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja Franciska Franke ar lepnumu uzsver, ka šis ir pirmais festivāls Vācijā, kas publikai atklās Latvijas mūziku tik kuplā daudzveidībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?