Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jauna skaņa, neparasts spēks

Maksimāls, galēji koncentrēts sablīvējums. Kā gan citādi lai nosauc neparasti intensīvo starptautisko koncertceļojumu grafiku, kas abiem mūsu profesionālajiem koncertkoriem - Valsts akadēmiskajam korim Latvija un Latvijas Radio korim - pilnā sparā rit tieši patlaban, kopš vasaras beigām. Abi kori ar saviem koncertiem spodrina Latvijas tēlu pasaulē, turklāt visas koncertbraucienu izmaksas sedz uzaicinātāji.

Nozīmīgas debijas

Dažādās Eiropas pilsētās abi kori sniedz gan publikas, kritiķu, sadarbības partneru un koncertu rīkotāju augsti novērtētas solo koncertprogrammas savu diriģentu Māra Sirmā (VAK Latvija), Sigvarda Kļavas un Kaspara Putniņa vadībā, gan arī piedalās lielos, ievērojamu un ietekmīgu metru vadītos un organizētos projektos. Tajos skan gan vērienīgi visu laiku klasikas darbi, gan - arvien biežāk! - spilgtu apliecinājumu gūst arī latviešu komponistu mūzika. Apkopoti kartē, abu koru koncertu šāgada ceļojumi atgādina cienījamas aviosabiedrības maršrutu kopsavilkumu. Līdzās jau iestaigātiem ceļiem festivālos, kuros aicināti jau vairākkārt (te rekordists ir Latvijas Radio koris ar vismaz 15 gadu ilgu pastāvīga dalībnieka statusu Francijas Radio rīkotajā Monpeljē festivālā, VAK Latvija lepojas, ka kļuvis nepieciešams Singapūrā), abi kolektīvi tikko piedzīvojuši ļotinozīmīgas debijas: Radio koris dziedājis jaunās mūzikas festivālā Venēcijas biennālē un festivālā Klangšpurenē muzicējis ar obojistu, diriģentu un komponistu Heincu Holligeru, VAK Latvija spoži debitējis Montrē un Lucernas festivālos, Ķelnes filharmonijā, nu ir ceļa jūtīs uz Ņujorku un gatavojas vēsturiskiem G. Mālera 8. simfonijas lasījumiem maestro Marisa Jansona vadībā Amsterdamas Concertgebouw koncertzālē.

Balsu spēks un dažādība

Savai debijai ASV, kur Linkolna centra rīkotajā festivālā White Light (Baltā gaisma) koris sniegs trīs dažādus koncertus, kolektīvs gatavojas ar īpašām gaidām. Kā atklāja kora direktors Māris Ošlejs, apstiprinājums trešajam kora koncertam šajā festivālā saņemts brīdī, kad koris atradies Šveicē. Tas taps sadarbībā ar slavenās īslandiešu grupas Sigur Ros mūziķiem, Hiljarda ansambli un Wordless Music Orchestra. Jāpiebilst, ka šī programma turpina kora apliecinājumu neakadēmiskajā jeb cross over žanrā, kur septembrī koncertā ar iespaidīgu gaismu režiju Ķelnes filharmonijā atskaņota datorspēļu mūzika. Pirmais solis šajā virzienā bijis ar Berlīnes filharmoniķiem un slavenā orķestra galveno diriģentu Seru Saimonu Retlu veidotais ieraksts - mūzika filmai Parfīms. Tā atskaņota arī slavenajā Brēmenes festivālā. «Šodienas Eiropas labākie kori dzied muzikāli ļoti niansēti un klusu, taču es nezinu citu kori, kurš dzied ar tik piesātinātu, sulīgu, atvērtu pilnskaņu forteLatvija. Tas ir vienreizējs spēks!» kora unikalitāti Dienai raksturoja Brēmenes festivāla intendants Tomass Alberts, kurš pats ir atzīts profesionāls mūziķis vijolnieks. Krievu komponists Rodions Ščedrins pērn pēc kora uzstāšanās Rīgā un viņam veltītajā festivālā Reingavā Vācijā pateica skaidri un gaiši: pasaulē labākais koris! Līdzīgi vārdi no dažādu mūzikas autoritāšu puses dzirdēti arī par mūsu Latvijas Radio kori. To uzskata par nepārspējamu jaunās mūzikas izteiksmes meklējumos. Nule festivālā Ultima (Oslo) koris pirmatskaņojis speciāli viņiem rakstītus darbus trīs gadus ilgušajā starptautiskajā Concrescences projektā. Mūsējie šajā projektā ir pārliecinoši un apbrīnoti līderi. Kā tas skan, drīzumā dzirdēsim arī kora koncertā jaunās mūzikas festivālā Arēna Rīgā. «Diriģenti, kas ar mums strādājuši, arvien apbrīno kora iekšējo katra dziedātāja muzikalitāti. Muzikālās gaumes standarts mūsu korim ir tik augsts, ka tas var uzstāties arī bez diriģenta. Attīstām katra individuālo muzikālo talantu un kvalitātes. Tā ir lielākā vērtība, kas mums ir,» saka Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava. Otrs, ko visur akcentē pēdējā laikā: šis koris ir ar savu māksliniecisko seju. Netiek apspriests «labāk» vai «sliktāk», bet gan tas, ka šis koris atšķiras no citiem. Būtisks mūsu Radio kora kvalitātes rādītājs ir tas, ka to regulāri aicina arī uz zemēm, kurām pašām ir izcili profesionālie kori, piemēram, uz Zviedriju un uz Nīderlandi. «Es redzu kora attīstību ne tikai jaunu koncertzāļu un skatuvju iekarošanā. Vislielākais prieks man ir, ja korim ir nākotnes ideju vēziens. Lai nav atražojošā sajūta: tikai vālējam,» uzsver S. Kļava.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nozīmīgākie notikumi

Valsts akadēmiskais koris Latvija
Debijas prestižajā Montrē festivālā un Lucernas festivālā Šveicē, A. Šēnberga Gurres dziesmu projektā (2010)
Debija Ķelnes filharmonijā (2010)
Debija ASV Linkolna centra festivālā White Light Festival šā gada novembrī
2011. gadā gaidāmie koncerti Amsterdamas Concertgebouw koncertzālē ar maestro Marisu Jansonu un viņa vadīto Nīderlandes Karalisko Concertgebouw orķestri
Latvijas Radio koris
Debijas Amsterdamas Concertgebouw un jaunajā, par XXI gs. koncertnamu dēvētajā Muziekgebouw koncertzālē 2009. gadā
Uzstāšanās 54. Venēcijas biennālē Teatro Malibran (2010)
Programma ar ievērojamo komponistu, obojistu un diriģentu Heincu Holligeru Klangšpurenes festivālā Tirolē (2010)
Neparasto vokālo tehniku projekta Concrescence četru jaundarbu pirmatskaņošana jaunās mūzikas festivālā Ultima Oslo Norvēģijā (2010. g. septembris). Oktobrī - jaunās mūzikas festivālā Arēna Rīgā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?