Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jaunas telpas un jaunas asinis

Jaunā mājvieta Rīgas Centrāltirgus kādreizējo noliktavu telpās Maskavas ielā 4a, kur līdz ar ikdienas darba telpām iegūta arī mūsdienīga kamermūzikas koncertzāle, ir valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga jaunās sezonas galvenais, bet ne vienīgais jaunums. Pirmo reizi tiek tirgots arī abonements, tas dod iespēju par īpaši draudzīgu cenu baudīt četrus sezonas intriģējošākos koncertus, sākot ar sezonas atklāšanu 18.

septembrī Lielajā ģildē. Tieši šajā koncertā būs izdevība iepazīt trešo būtiskāko jaunumu - solisti būs Berlīnes Mūzikas augstskolas šāgada absolventi, kuri nolēmuši atgriezties Latvijā: vijolniece Marta Jagmane, kura izturējusi konkursu uz orķestra koncertmeistares vietu, čellu grupas koncertmeistare Guna Āboltiņa un fagotists Jānis Semjonovs. Kopā ar viņiem muzicēs orķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē, kurš Vīnes klasiķa Jozefa Haidna Koncertsimfonijas solistu kvartetā iekļausies ar oboju. Programmā būs arī Haidna 99.(_Londonas_) simfonija, somu laikmetīgās mūzikas līdera Magnusa Lindberga svīta _Jubilees_ un pasaules pirmatskaņojums - latviešu komponista Viļņa Šmīdberga _Elēģija,_ kuru N.Šnē vērtē kā neparastāko opusu visā latviešu mūzikas kontekstā. Orķestra kameransambļi un dziedātāja Ieva Parša muzicēs Spīķeru koncertzāles atklāšanā 1.oktobrī.

Līgums par spīķeru nama īri ir noslēgts uz 20 gadiem ar teritorijas īpašniekiem, kultūru izprotošajiem uzņēmējiem Dinnēm par pretimnākošu cenu - 5 eiro kvadrātmetrā. «Šis projekts ir pirmā bezdelīga kultūras jomā privātās un publiskās partnerības izpratnē. Koncertzālē ir aptuveni 200 klausītāju vietu. Šī būs dažādiem mākslas projektiem atvērta vieta kvartālā, kas jau ir pazīstams - uz blakus esošā muzeja Kim? atklāšanu Baltajā naktī bija tūkstošiem cilvēku,» pastāstīja Latvijas koncertu direktors Guntars Ķirsis. Uz spīķeru namu pārceļas arī Latvijas Mūzikas informācijas centrs, kas tāpat kā Sinfonietta Rīga līdz šim atradās Vāgnera zālē.

«Sākumā staigāju pa pilsētu, idiotiski smaidīdams priekā par dāvanu, ko šajos laikos mums pasniegusi valsts. Šī māja aizpildīs visbūtiskāko balto plankumu mūsu darbībā, jo ļaus sniegt kamermūzikas koncertus solo un dažādos ansambļos. Mēs ieskriesimies pamazām, jo finanšu resursi ir ierobežoti. Taču perspektīva šeit ir milzīga, orķestrim ir daudz ideju,» stāsta N.Šnē. Ikdienas ziņu kontekstā par cilvēkiem, kuri dodas prom, viņš īpaši priecājas par jaunajiem mūziķiem, kuri, izstudējuši ārzemēs, nolēmuši atgriezties Latvijā. Līdzās jau minētajiem pēc vairākiem darba gadiem Ostrobotnijas kamerorķestrī Somijā Latvijā atgriežas un orķestrī iekļaujas arī vijolniece Signe Šteimane, līdzi atvedot arī vijolnieku Anti Kortelainenu.

«Vismaz sezonas pirmajā pusē esam spējuši saglābt plānoto koncertu kalendāru: mūs gaida interesanti koncertbrīži kopā ar viesiem. Vispirms ar Kristianu Linbergu no Zviedrijas, lielisko ekscentriķi gan uz trombona, gan ar diriģenta zizli rokā (30.X). Muzicēsim arī jaunās mūzikas festivālā Arēna. Koncertā 18.decembrī soliste būs Inga Kalna, kura dziedās Mocarta koncertārijas. SEB bankas atbalsts ļauj turpināt koncertsēriju Rundāles pilī, kas skatāma Latvijas Televīzijas 1.kanālā. Būs Maijas Einfeldes jubilejas koncerts. Orķestris dosies koncertceļojumā uz Lietuvu.»

N.Šnē optimistisko skatu uz nākotni gan aptumšo tas, ka «Sinfonietta Rīga no budžeta samazinājuma cietusi visvairāk, jo ar šo sezonu mums visi pūtēji ir uz pusslodzi. Tas rada nopietnas problēmas koncertu plānošanā, jo orķestrī ir tikai 34 mūziķi, tāpēc samazinājums ir ļoti jūtams». Tāpēc par savu galveno uzdevumu viņš uzskata cīņu, lai atgūtu zaudētās štata vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?