Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jauno prezidentu ar ziediem nesagaida

Svilpieni no rīta, Saeimā ieejot, un liels troksnis pēcpusdienā, pēc ievēlēšanas iznākot no parlamenta ēkas, tāda piketētāju reakcija sagaidīja jaunievēlēto Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Tomēr jāatzīst, ka īpaši daudz piketētāju visas dienas garumā pie Saeimas nemanīja.

Iztiek bez konfliktiem

Pie Saeimas ceturtdienas rītā pulcējās to organizāciju pārstāvji, kuras bija oficiāli pieteikušas piketus, - gan apvienības Černobiļa biedri, kas atbalstīja Valdi Zatleru, gan Sabiedrības par atklātību Delna, kuras atbalstītāji sarkanos krekliņos klātesošajiem dalīja sarkanās kartītes, ko parādīt Saeimas deputātiem. Ar savas partijas karogu ieradās neliela partijas Par prezidentālu republiku biedru grupiņa, bija redzami arī vairāki biedrības Progresīvie biedri, bijušie LSDSP jaunieši, kuri arī bija aicinājuši pulcēties pie Saeimas, bet savu atsevišķu piketu nebija pieteikuši. Vairāki Saeimas deputāti, galvenokārt no apvienības Vienotība un VL-TB/LNNK, nāca runāties ar piketu dalībniekiem, bet deputāte Rasma Kārkliņa dalīja lapiņas «Vienotība balso par!» ar 35 deputātu vārdiem, ieskaitot sešus VL-TB/LNNK pārstāvjus, kuri esot apņēmušies atbalstīt V. Zatleru. Tobrīd vēl prezidents, ieiedams ēkā, teica: «Mēs šodien neesam par Zatleru, mēs esam par godīgu Latviju.» Taču Valsts prezidenta amata kandidātu Andri Bērziņu (ZZS), jau ieejot Saeimas namā, pavadīja ar svilpieniem. Lai gan abu piketētāju grupu mērķi atšķīrās, tās bija savstarpēji draudzīgas, toties visas dienas gaitā pie parlamenta tā arī neparādījās neviens cilvēks, kurš atklāti atbalstītu A. Bērziņu.

Dienas gaitā pie Saeimas nama bija redzami vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki, visilgāk no viņiem protestētāju vidū ar sarkano kartīti uzturējās dramaturģe, Vides aizsardzības kluba viceprezidente Lelde Stumbre. No paša rīta piketētāju pūlī varēja redzēt bijušo Saeimas deputātu Oskaru Grīgu. Pie piketētājiem sarunāties pienāca arī rakstniece Anna Žīgure, komponists Pēteris Vasks un citi kultūras darbinieki. Pirmās balsošanas rezultātus gaidīt ar divriteņiem bija atbraukuši trīs Dailes teātra jaunie aktieri. Pirmajās rindās bija aktrise Helga Dancberga un aktrise Ēvalda Valtera atraitne Vera Gribača, kura vēlēšanu rezultātus sagaidīja ar asarām acīs: «Ēvalds Valters savu simtgadi sagaidīja ar 37 latu pensiju, bet tagad mēs redzam, ka visu var nopirkt par naudu, un tas ir ļoti sāpīgi.»

Labus vārdus nedzird

Pēc pirmā balsojuma, kad Andris Bērziņš saņēma 50 deputātu atbalstu, liela daļa piketētāju devās projām, taču uz otrās vēlēšanu kārtas rezultātu paziņošanu pie Saeimas sapulcējās daudz jauniešu, daļa no viņiem ar divriteņiem. Daļu deputātu piketētāji sagaidīja ar saucieniem «Zagļi, zagļi!». Interesanti, ka šim saucienam ar aizrautību pievienojās arī no Saeimas iznākušais deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK). Tikpat atšķirīgi kā ieejot, pie Saeimas sapulcējušies cilvēki uzņēma abus galvenos varoņus arī iznākot. V. Zatleram tika saukts «Valdi, Valdi», toties A. Bērziņš saņēma svilpienus, skaļu ūjināšanu un saucienus «ieliktenis».

Viņš gan parakstījās uz Delnas plakāta pret oligarhu varu. Pūlī skanēja aicinājumi neatzīt jaunievēlēto prezidentu, bet uzticēties tikai tautas vēlētam prezidentam. Pirms četriem gadiem gan V. Zatlers, gan otrs kandidāts Aivars Endziņš saņēma ziedu klēpjus, tagad maijpuķītes tika vienīgi V. Zatleram. Lai gan politiķi pameta Saeimas namu, pie tā arī vakarā pulcējās protestētāji, turpinot izsaukt protestus pret oligarhiem, vēlāk tie devās pie Rīgas pils, kur pie viņiem iznāca V. Zatlers ar saviem biroja darbiniekiem un kundzi Lilitu Zatleri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?