Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kā Dainis izglāba Robertu un viņa notis

Ciemos pie mīļotās sievietes - tāds bija Daiņa Lankovska plāns piektdienas vakaram šā gada 30.janvārī. Pulkstenis rādīja aptuveni piecpadsmit minūtes pāri pieciem pēcpusdienā un Dainis ar kolēģi Jāni devās mājup no darba pa ielu, kas stiepjas paralēli Bērzes upei. Pēkšņi atskanēja palīgā saucieni. Dainis pagāja pāris soļus uz upes pusi, lai saprastu, vai skaņa nāk no turienes. Viņš ieraudzīja, ka saucējs ir ledū ielūzis puika. Roberts Udalovs, kurš, ejot mājup no mūzikas skolas, nolēma paslidināties. Upē, kas bija aizsalusi vien līdz pusei.

Drusku papeldējos

No ceļa līdz upei ir vismaz 15 metru. Tumšajā piektdienas vakarā Dainis tos pieveica ātri. «Pirms skrēju uz upi, novilku virsjaku, izņēmu no tās telefonu, iedevu kolēģim Jānim un teicu, lai zvana glābējiem. Un momentā skrēju.» Puika bija ielūzis ap 10 metru no krasta, tāpēc Dainis uz vēdera slidinājās tuvāk zēnam, pa priekšu stumjot savu jaku. Roberts nevarēja to satvert, jo rokas no aukstuma bija nosalušas līdz stingumam. Ūdenī viņš bija kūļājies teju desmit minūtes. Dainis virzījās tuvāk un sniedza roku. Roberts satvēra, taču noturēties nevarēja. «Tad saķēru viņu aiz pleciem un ielūzu arī pats. Jutu nelielu straumi, tāpēc centos turēties tai pretim. Galvenais gan bija noturēt virs ūdens puisīti.» Savukārt Roberts tobrīd satraucās par to, ka nogrims nošu mape, kas turpat peldēja. Viņa mīļākā cepure jau bija noslīkusi.

Dainis un Roberts ūdenī sabija aptuveni piecas septiņas minūtes. To laikā Dainis domāja kā tikt krastā, jo ar kājām upes dibenu aizsniegt nevarēja. Tā kā upe bija aizsalusi tikai līdz pusei, viņš apsvēra iespēju ar puiku kulties krastā, laužot ledu. Palīdzēt mēģināja arī apkārt sanākušie. Kāds pasvieda jostas somu, taču tas nelīdzēja. «Drīz vien izdzirdēju sirēnas un sapratu, ka esam izglābušies.» Sākotnēji gan ugunsdzēsēji aizbraukuši nepareizajā virzienā, jo kolēģi apjukumā bija pateikuši, ka nelaimes vieta ir pie skolas, nekonkretizējot pie kuras. Netālu no upes ir gan mūzikas skola, gan vidusskola.

Puiku aizveda uz slimnīcu, bet Daini viscaur slapju mājās nogādāja ar policijas automašīnu. Ieraudzījusi Daini, viņa mamma neizpratnē jautāja: «Vai, dēls, kas ta tev noticis?» «Nekas. Papeldējos drusku». Lai sasildītos, viņš iegāja karstā vannā un iedzēra vienu upeņu, vienu aveņu tējas krūzi. Groku nevarēja, jo sēdās pie stūres un brauca pie mīļotās sievietes.

Sagriezt tēju

Tikmēr uz slimnīcu devās Roberta mamma Irina, jo viņu bija sazvanījuši mediķi. Mobilā telefona numuru viņiem pateica Roberts. «Kad viņu ieraudzīju, piespiedu sev cieši klāt,» Irina pasmaida, skatoties uz dēlu. Savukārt vīramātei, Ilgai Udalovai, ejot uz slimnīcu, bijušas divējādas izjūtas: dusmas, ka mazdēls neklausa un vēlme samīļot, jo palicis taču dzīvs. Pēc pāris dienām zeperi no slimnīcas izlaida. «Man bija salaists siltums iekšā,» Roberts paskaidro, kāpēc viņš gulējis pie sistēmas. Pēcāk puika kategoriski atteicies apmeklēt psihologu, tā vietā pajautājot, vai drīzumā atkal varēs iet uz peldēšanu. Nosolījies arī uz ledus vairs nekāpt.

Puika intervijas laikā ir nerunīgs, jo aizsmakusi balss. Klausoties kā pieaugušie stāsta par notikušo, viņš neizrāda ne to, ka justos vai vainīgs vai arī nedaudz lepotos ar savu stiķi. Roberts knibinās ap krūzi un kaut ko štuko. Pēkšņi pajautā omei Ilgai šķēres. «Pārgriezīšu tēju!» viņš paskaidro. Šņarkts - tējas paka uz pusēm. Sanākšot divas un līdz ar to ietaupīšoties nauda. Robertam patīk matemātika, tāpēc viņš rēķina arī sadzīvē. Smalki zina, cik jāmaksā kredīts par automašīnu, cik nopelna tētis Lielbritānijā. Bet kāpēc tā satraucies, ka līdz ar notīm nogrims dienasgrāmata? Kāda laba atzīme bija nopelnīta? «Ne! Tak naudu maksā!» Roberts uz mani nesaprotoši paskatās. Pēcāk viņš esot izgludinājis gan dienasgrāmatas lapas, gan notis un, turpinot pēc tām spēlēt. Gan Roberts, gan gadu vecākais brālis Dāniels spēlē čellu. Tāpat kā mamma.

«Paldies! Atkal?!» Dainis pateicas, kad Ilga uz atvadām viņam dod baltas krizantēmas. Jau reizi taču abas dāmas esot pateikušās ar ziediem. «Jums paldies! Tas ko jūs izdarījāt, ir nenovērtējami un neatmaksājami,» tā Ilga. Zinot, ka līdzās ir tādi cilvēki, uzreiz esot drošāk dzīvot. «Ko nu tur. Ja varu izpalīdzēt, tad daru to. Nakts vidū esmu cēlies palīdzēt. Ja vajag - tad vajag. Kāda runa!» Dainis smaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?