Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kā dzīvoja Rīga, Bermontiādei ritot

Inga Patmalniece

Iespējams, vakar 11. novembra krastmalā nolikāt svecīti par Latvijas kritušajiem karavīriem. Iespējams, jūs nebijāt krastmalā, bet kūrāt pateicības liesmu savā sirdī. Tas viss ir labi, tomēr svarīgi ir apzināties, ka savas valsts patriots nav cilvēks, kurš noliek svecīti valsts svētkos, bet gan tas, kurš dzīvo atbildīgi pret savu valsti ik dienu. Stipri un patriotiski cilvēki ir tie, kas ikdienā vadās pēc šiem noteikumiem, uzskata vēsturnieks Kārlis Dambītis. Viņš uzsver, ka ikvienam ir vērtīgi zināt savas tautas vēsturi. Zināšanas par notiekošo ne tikai audzina patriotismu, bet vairo to, kā mums ikdienā dažkārt pietrūkst: «Iedzīvotājam atbildību pret valsti un valstij - atbildību pret saviem pilsoņiem.»

Novembra - patriotisma mēneša - ietvaros Rīgas Jūgendstila muzejā (Alberta ielā 12) līdz pat 18. novembrim notiek Latvijas 95. gadadienai veltīti pasākumi - Brīvības cīņu politiskajiem un militārajiem aspektiem veltītas lekcijas.

Pasākumu sērija muzejā jau sākusies, bet vēl var paspēt uz lekciju Pilsēta kara laikā, kas notiks rīt, 13. novembrī, plkst. 17. Tajā vēsturnieks Kārlis Dambītis stāstīs par dzīves apstākļiem Rīgā laikā, kad norisinājās Bermontiāde. Vizuālajā materiālā tiks demonstrētas unikālas fotogrāfijas no Latvijas Kara muzeja krājuma, kurās redzami Brīvības cīņu laikā Rīgas ēkām nodarītie postījumi.

«Mūsdienās pilsēta ir mainījusies. Pilsēta ir savdabīgs organisms, kas miera laikā spēj funkcionēt pati par sevi, bet kara laikā viss kļūst sarežģītāk. Kāda ir sadzīve, ja frontes līnija ir dažus kilometrus no cilvēku dzīvesvietas?» Vēsturnieks teic, ka ikvienam jāapzinās, ka Latvijā ir bijis karš, kas nu jau, protams, ir pagātne.

«Pašreiz dzīvojam kā Dieva ausī, ilūzijās, ka pasaule ir laba un skaista, un ceram, ka karš mūs nekad vairs neskars! Bet viss strauji var mainīties, ja mēs pārstāsim censties,» domā vēsturnieks. Viņaprāt, zināšanas par vēsturi kurina cilvēkos atbildību pret notiekošo šodien, jo karu it neviens negrib piedzīvot.

Lekciju cikls noslēgsies 15. novembrī plkst. 17 ar arhitekta Eižena Upmaņa stāstījumu Rīgas Brāļu kapi - Latvijas Brīvības cīnītāju nekropole. Viņš runās par šī memoriālā ansambļa izveidi un nozīmi. Savukārt 18. novembrī plkst. 15 un 17 muzejā notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai veltīts svētku koncerts Par zemi, ko mīlam. Koncertā muzicēs koklētāju ansamblis Teiksma.

Ieejas maksa pasākumos ir Ls 1,06, skolēniem, studentiem un pensionāriem ieeja bez maksas. Vietu skaits gan ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 67181061 vai rakstot uz [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?