Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kā pansionātā dzīvo īri. Ir pat sava olimpiāde

Pulkstenis rāda desmito rīta stundu, un Dublinā Ņūpārkas aprūpes centrā uz avīzes lasīšanu atpūtas telpā sanākušas sirmas īru lēdijas un džentlmeņi. Daudzi ir ratiņkrēslos. Centra darbiniece Džeina, kurai šodien galvā rozā parūka, viņiem izteiksmīgi lasa Irish Independent ziņas. «Pag, kā mums iepriekšējo ministru sauca?» viņa tā kā starp citu iejautājas. Klausītāji uzreiz saausās, gādā atbildes. Šis centrs, kur mīt sirmgalvji, izceļas daudzu centru vidū. Te ir daudz prieka, inovāciju, sirsnīgas attieksmes un svētku. Arī šodien.

Šodienas devīze ir «Newpark goes pink». (Ņūpārka tērpjas rozā.) Proti, centra darbinieki vāc ziedojumus pretvēža kampaņai, tāpēc ievēro tradicionālo rozā ģērbšanās kodu. Tāpēc arī avīzes lasītāja izvēlējusies rozā parūku. Kampaņā gan ziedo tikai centra darbinieki. Iemītnieki savukārt mielojas ar centra šefpavāres latvietes Indras Jākobsones sarūpētajām rozā kūciņām. «Visi te ir mājās,» skan šā pansionāta devīze. Kā Dienai saka Ņūpārkas centra aprūpes daļas direktore Rita Galahere - daudz ko var paveikt arī bez lielas naudas, vajag tikai pareizo attieksmi. Proti, pret iemītniekiem ir jāizturas kā pret saviem vecākiem. Visi klienti pagaidām te ir tikai īri. Nav gan izslēgts, ka pēc gadiem var parādīties arī kāds sirms Īrijā dzīvojošs latvietis.

Patlaban Ņūpārkas centrā uzturas apmēram 70 cilvēku, visi vecāki par 65 gadiem. Vecākajiem pēc dažiem gadiem būs simt gadu jubileja. Centra klientiem ir dažādas pārsvarā ar vecumu saistītas smagas diagnozes, piemēram, demence, arī Alcheimera slimība, Pārkinsona slimība, smagi garīga rakstura traucējumi, tāpēc mājās tuvinieki vairs nespēj viņus aprūpēt. Parastus veco ļaužu pansionātus gan R. Galahere pielīdzina vakardienai - cilvēkam jārada iespēja vecumdienas pavadīt savās mājās, sniedzot visu nepieciešamo atbalstu.

Labs piemērs Ņūpārkas centrā, kas nemaksā tikpat kā neko, ir katra iemītnieka fotogrāfija, uzlīmēta ārpusē uz viņa vienistabas dzīvoklīša durvīm, lai varētu atminēties, kur dzīvo. Istabiņa ir neliela, bet labi pielāgota aktīvai dzīvei ratiņkrēslā. Katram ir sava duša, tualete. Aprūpes personāls savukārt uztur ciešu saikni ar iemītnieku radiniekiem, interesējoties, kādas jaunībā bijušas viņa intereses, kādi bijuši viņa talanti. Jo būs vairāk sarunu tēmu, jo labāk varēs kontaktēties ar iemītniekiem.

«Vienkāršas lietas darbojas vislabāk, tāpēc darbiniekiem jādomā ārpus ierastajiem rāmjiem un jārosina aktivitātes, kas veicina iemītnieku aktīvu līdzdalību,» stāsta R. Galahere. Centrā izveidota deviņu cilvēku radošā komanda, kura izdomā aktivitātes. Tajā ir gan šefpavāre Indra, gan arī trīs māsu palīgi, gan vēl citi darbinieki. Piemēram, nesens jaunums - Ņūpārkas centrā iekšpagalmā notikusī olimpiāde Londonas olimpisko spēļu laikā. Iemītnieku un darbinieku komandas sacentās gan minigolfā, gan skriešanā ar balonu, gan spilvendrānu locīšanā.

Ņūpārkas centrs arī atzīmē īriem ļoti svarīgās lielākās zirgu skriešanās sacensības Galway Races. «Visa Īrija taču tās pa televizoru skatās, un avīzē jau no rīta nodrukāti visi zirgu vārdi. Visi - darbinieki un iemītnieki - sametam pa vienam eiro derībām un vakarā kopā sēžam pie televizora,» stāsta Indra. Kad iemītnieks vinnējis, piemēram, 50 eiro, acīs milzu prieks.

Reizi nedēļā Ņūpārkas centrā atdzīvojas īsts friziersalons, taču reizi gadā izskats kļūst pavisam svarīgs - Ņūpārkā notiek cīņa par titulu Labāk ģērbtais džentlmenis un Labāk ģērbtā lēdija. Tad lēdijām ir īpaši smalks meikaps, greznas cepures, džentlmeņiem pat reizēm mutē pīpes.

R. Galahere atzīst - centra darbinieku atalgojuma apmērs nav mazsvarīgs. Būtiski šim darbam izvēlēties labākos darbiniekus, ne visus pieejamos. Zemākā māsu palīga alga ar mazāko slodzi ir ap 320 eiro nedēļā, lielākā - ar pašu lielāko slodzi un augstāko kvalifikāciju - virs 600 eiro nedēļā. Centri savā starpā konkurē par klientiem. Ik gadu arī Īrijā norisinās konkurss NHI Care Awards par labāko aprūpes centru Īrijā. Ņūpārkas centrs šogad izvirzīts nominācijai Labākais inovācijas projekts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?