Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kā svaiga gaisa malks skolā

VALMIERA. Uzticības bankrots

Vai atceries, kā mūsu vecāki un vecvecāki padomju laikos stāvēja rindā pie veikala, lai nopirktu banānus vai desu? Lija, sniga, spīdēja saule, bet viņi gaidīja... Saistībā ar Latvijas krājbankas bankrotu nāk prātā filma Ezera sonāte. Mazais Māris jautā: «Kas ir bankrots?» Un saņem atbildi: «Kad nekā vairs nav!» Arī Valmieras iedzīvotāji pagājušajā nedēļā veidoja rindu pie bankas. Neatturēja ne aukstums, ne lietus. Kā teica viena no rindā stāvošajām kundzēm: «Esmu sakrājusi jau 10 000 latu un šokēta par notiekošo. Zinu tikai to, ka bankām vairs neuzticēšos.» Acīmredzot šī kundze nebija informēta, ka, ja vien viņas kontā neatrodas 100 000 eiro, nav iemesla bojāt nervus un veselību, jo nauda tiks izmaksāta. Garo rindu pārsvarā veidoja vecāka gadagājuma ļaudis. Viņi nešķiroja cits citu ne pēc tautības, ne vecuma, ne reliģiskās piederības. Tieši otrādi, dalījās savos dzīvesstāstos un vaimanāja, ka visa nauda nu pazaudēta. Bet kāds vīrietis domāja, ka spēs apmānīt bankomātu. No sākuma viņš izņēma 50 latu, bet pēc tam vēlreiz ievietoja karti un cerēja atkārtoti izņemt 50 latu. Tomēr bankomāts izrādījās gudrāks par vidusmēra latvieti... Tad nu vīrietis nospļāvās un aizejot pie sevis tikai noteica: «Rīt es atgriezīšos!» Šis notikums valmieriešiem vēlreiz atgādināja: nekas nav stabils un mūžīgs.

Laura Pinne, Valmieras Valsts ģimnāzija

VIĻĀNI. Pēc maizes uz Rēzekni

Pagājusī nedēļa pagāja karsti Latvijas krājbankas dēļ. Daudzi krita izmisumā, jo skaidras naudas makā nebija. Daži pat devās uz 30 kilometrus attālo Rēzekni, lai nopirktu maizes kukulīti. Rinda pie bankas automāta, caur kuru nācās spraukties, ejot uz skolu, bija vairāku metru garumā. Saņēmuši 50 latus, cilvēki jutās mazliet priecīgāk, taču, kur viena bēda, tur klāt nākamā - vakarā salūza bankomāts, jo pa dienu tas bija darbojies nepārtraukti. Vēlāk tehniskie traucējumi tika novērsti. Mēs Viļānos jau esam apraduši ar domu, ka Latvijas krājbanka pārtrauks darbu. Taču, lai kā mums klātos, novēlu visiem siltu un mīļu adventes laiku!

Laura Upeniece, Viļānu vidusskola

KULDĪGA. Desmit vīzijas debesīs

Čau! Arī es piedalījos Kurzemes Skolēnu pašpārvalžu forumā Talsos, kur guvu patiesi pozitīvu emociju lādiņu. Pasākumu gaidīju ar ārēji nelielu, tomēr iekšēji visai manāmu satraukumu. Man bija tas gods tikt izvēlētai par vienu no 10 darba grupu vadītājām. Pārraugāmā tēma, ap kuru grozījās mūsu meiteņu grupiņas sarunas, bija Savstarpējo attiecību modeļi skolā. Diskutējām teju divas stundas! Gribu pateikties grupas meitenēm un, protams, Talsu komandai, kura šo forumu rīkoja. Ceru, ka drīz arī kuldīdzniekiem būs iespēja revanšēties un uzrīkot ko tādu! Vienīgi interesanti - kur mūsu baloni ar nākotnes vīzijām ir tagad?

Krista Papēde, Kuldīgas 2. vidusskola

SMILTENE. Valoda kā dārgums

Pie mums viesojās ciemiņi no Ukrainas - viņi mācās Ļvovas Nacionālās universitātes Starptautisko attiecību fakultātē, kur pērn tika atvērta latviešu valodas studija. Tajā jaunieši iepazīstas ar Latvijas vēsturi, politiku, folkloru un literatūru. Cits vairāk, cits mazāk, visi mūsu viesi spēja pateikt kaut ko latviski. Taču ukraiņu puisis Petro spēja brīvi saprasties latviski! Izrādās, runāt latviski - tas esot viņa sapnis jau kopš 2004. gada, kad pirmoreiz viesojies Latvijā. Mūsu klasē uz atvērto latviešu valodas stundu Petro ieradās ar divām pavadonēm. Ukraiņu meitene Sulamitja pastāstīja, ka valodu viņa mācās tikai pirmo gadu un ka viņiem Ukrainā vispār esot tikai viena vienīga mācību grāmata. Tomēr motivācija liela - Ukrainā nav daudz cilvēku, kas brīvi runātu latviski. Sākumā viņi esot bijuši tikai kādi 10, bet tagad mūsu dzimto valodu apgūstot jau apmēram 30 ukraiņu! Kā viņi paši teica: «Mēs vēlamies runāt latviski, un, ja kaut ko vēlas, grūtības nav šķērslis!»

Dita Pētersone, Smiltenes Centra vidusskola

DOBELE. Erudītākie - uz balli

Mūsu Skolēnu padome pārbaudīja skolasbiedru zināšanas ikgadējajā konkursā Erudīts. Par gudrākās klases titulu sacentās gan mazākie, gan vidusskolēni. Pirmajā kārtā ar balsošanas pultīm klases atbildēja uz 40 jautājumiem par Zemgales vēsturi, olimpiskajām spēlēm, dabaszinībām un kultūras norisēm. Otrajā kārtā visi dalībnieki atbildēja uz manis sagatavotajiem jautājumiem par šīgada aktualitātēm politikā, kultūrā un sportā. Kamēr daļa klases lauzīja galvu par jautājumiem, trīs radošākie bērni no katras klases grieza, līmēja, krāsoja un zīmēja, jo pildīja viņiem uzdoto radošo uzdevumu, kas šogad saistīts ar skolas 90 gadu jubileju. Pamatskolēni prezentēja savus ielūgumu variantus, bet vidusskolēnu uzdevums bija izveidot salidojuma piemiņas velti. Uzvarētāji ir 8.A un 11.A1 klase, kuras balvā saņēma saldumus un īpašus ielūgumus uz Ziemassvētku balli.

Jānis Skrebels, Dobeles Valsts ģimnāzija

DAGDA. Kurpēm svilstot

Neskatoties uz aizvadītās nedēļas problēmām valstī un pašvaldībā, Dagdas dome sarīkoja jauku Amatnieku vakaru, kurā piedalījās visi Dagdas novada dejotāji, dziedātāji un svarīgi kultūras darbinieki. Nelielīšos, bet pati esmu jauns pašdarbnieks, dejoju TDA Dagda, tāpēc varu droši teikt, ka tāds vakars ir pelnīts. Bija gan galdiņi, gan jauka kompānija, gan izcilas dziesmas, kuras mums iet pie sirds. Kā jau dejotāji būdami, no sākuma slinkojām, nedejojām, tomēr beigās neizturējām, rāvām visas dejas pēc kārtas tā, ka kurpes vien svila. Pēc šī vakara daudzas dejotājas mājās laboja savas augstpapēžu kurpes. Arī mani papēži ļogās, šonedēļ nāksies nodot remontā.

Daiga Krilova, Dagdas vidusskola

BALVI. Sacenšamies peldēšanā

Nu jau pāris gadu ikviens interesents var doties uz Balvu peldbaseinu. Tas ir lielākais mūsu pilsētas sporta un atpūtas komplekss, kur var izbaudīt arī saunu, procedūras sāls istabā, patrenēties trenažieru zālē. Skolēni te jau otro gadu aktīvi trenējas peldēšanā. Lai novērtētu sasniegumus, peldbaseinā rīkojām Valsts ģimnāziju sacensības. Mūsu skolas olimpiskais četrinieks nelika vilties. Vakara svinīgajā apbalvošanā Balvu Valsts ģimnāzija saņēma godpilno 2. vietas kausu, piekāpjoties tikai jēkabpiliešiem. Mēs vienmēr esam lepni par savējo uzvarām.

Kristīne Antonova, Balvu Valsts ģimnāzija

VALKA. Labestība darīs labākus

Sveiks, lasītāj! Šis ir laiks, kad tuvākajiem jādāvā mīlestība un jāuzkrāj pozitīvas domas visai ziemas sezonai. Tumšajos vakaros var panašķēties ar mandarīniem un draugu kompānijā paskatīties īsfilmiņas! Valkas Jauniešu dome sarīkoja ļoti jauku īsfilmu vakaru. Sanācām kopā, sasēdāmies mīkstos dīvāniņos, un katrs ar līdzi paņemto kārumu cienāja cits citu. Visvairāk atmiņā palikušas divas īsfilmiņas: Post-it Love un Love Language. Iesaku noskatīties arī tev! Ļoti jaukas. Vēl šajā laikā iesaku piedot otram un atvainoties, jo ticu, ka labestība padarīs pasauli labāku. Pozitīvisms ir tas, kas mums visiem vajadzīgs!

Vivita Brolīte, Valkas ģimnāzija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?