Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kā vecumā saglabāt gaišu galvu

Gadiem ritot, smadzenes noveco. Aizmirstas fakti, kļūst grūtāk vienlaikus darīt vairākas lietas, izkrīt no prāta zināmas dzejas rindas... Mūsdienu straujajā laika ritējumā sociāli aktīvs seniors uztraucas, ka atmiņa vairs nav tik spoža un papildu informācijas uzņemšana prasa lielāku koncentrēšanos. Bet kāpēc viens savos 80 gados saglabā gaišu galvu, bet cits, kam par 20 gadiem mazāk, nav spējīgs adekvāti uztvert un paturēt prātā nelielu jaunas informācijas daudzumu? Pamatā visu nosaka gēni, apgalvo Veselības centra 4 neiroloģe, osteorefleksoterapeite, dr. med. Inese Blumberga.

Zaudē šūnas un tilpumu

Mediķi diskutē: kad atmiņas traucējumi uzskatāmi par dabisku novecošanās procesu un kad - par patoloģiju? Amerikāņu neirologi uzskata, ka mūsdienās novecošanās sākas ap 50 gadiem. Savukārt Eiropas mediķi norāda, ka kognitīvo spēju traucējumi ir vairāku faktoru mijiedarbības rezultāts un šī priekšlaicīgā novecošanās uzskatāma par patoloģiju. Domāšanas, uztveres, atmiņas traucējumi ir viens no simptomiem diagnozei Alcheimera slimība jeb vecuma demence. Jau Senajā Romā šo saslimšanu raksturoja kā smadzeņu izžūšanu. «Cilvēkam novecojot, smadzenes ar katru gadu zaudē gan šūnu skaitu, gan kopējo tilpumu, un, ja novecošanās notiek normāli, bez patoloģijām, šis process ir vienmērīgs,» skaidro I. Blumberga. Pie dažādām patoloģijām cieš tie smadzeņu rajoni, kas atbildīgi par atmiņu un jaunas informācijas uztveršanu, saglabāšanu un analīzi - pieres daiva, dziļās smadzeņu struktūras un pakauša daiva.

Savulaik mediķi centušies nodalīt Alcheimera slimību no vaskulāras demences. Pēdējā saistīta ar asinsrites traucējumiem galvā, kas skāruši noteiktas smadzeņu zonas, līdz ar to smadzenēs attīstījušies bojājumi. Kā stāsta neiroloģe, pēc vairākkārtējiem smadzeņu infarktiem vaskulārā demence būs pirmā diagnoze. Taču vēlīnā vecumā retajam ir ideāla galvas asinsrite, tāpēc nereti abas šīs formas sajaucas. «Nav vērts strikti izdalīt vaskulāro demenci un Alcheimera slimību, jo klīniskās izpausmes ir ļoti līdzīgas, atšķiras tikai nianses. Piemēram, pie vaskulārās demences raksturīgi, ka pacients sliktāk jūtas no rītiem, bet tad iekustas un viņa kustības, komunikācijas spējas, saskarsme ar pārējiem normalizējas. Ne vienmēr asinsrites izmaiņas cieši saistītas ar atmiņas traucējumiem,» skaidro neiroloģe. Dakterei Blumbergai bijis pacients, kurš izstaigājis asinsizplūdumu smadzenēs, pats to neapjaušot un laikus nevēršoties pie ārsta. Tikai vēlāk tuvinieki sākuši uztraukties, kāpēc šī cilvēka runas veidā izkrīt atsevišķi vārdi. Veicot magnētisko rezonansi, izrādījies, asinsizplūduma izraisītājs bijis augsts asinsspiediens.

Trīs riska faktori

Lai gan noteicošie ir gēni, kas vecumā ļauj saglabāt skaidru prātu, pastāv riska faktori, ar kuriem saskaroties dzīves laikā vēlāk var tikt būtiski ietekmētas cilvēka kognitīvās spējas, arī atmiņa. Kā pirmo I. Blumberga min galvas traumas. Tad - dažādus ar asinsriti saistītus faktorus. Pat augsts asinsspiediens izraisa traucējumus smadzeņu darbībā. Starp citu, speciālisti pierādījuši, ka vēlīnā vecumā (pēc 70 gadiem) strauji samazināt augstu asinsspiedienu pat ir bīstami, jo smadzenes pie tā pieradušas - tas jādara pamazām.

Būtisks ir arī holesterīns un cukura līmeņa rādītāji. «Asinsspiediens, holesterīns un cukura līmenis jāregulē jau 40 un 50 gadu vecumā, lai vecumdienās neciestu smadzeņu darbība. Tas ir vissvarīgākais,» uzsver neiroloģe. Smaga gripa, ērču encefalīts, aizkuņģa dziedzera, vairogdziedzera patoloģijas, arīdzan atsevišķu medikamentu lietošana atstāj nopietnu ietekmi uz smadzenēm. Mediķe atzīst - ja cilvēks slimojis ar cukura diabētu (sevišķi bīstams ir 2. tipa diabēts) un vēl pārcietis insultu, tas vien par 40 procentiem palielina risku piedzīvot vecuma demenci.

Arī dzīvesveidam ir nozīme. «Dzīves kvalitātei svarīga normāla zarnu mikrofloras darbība, lai organismā sintezētos B grupas vitamīni - tautas valodā saukti par nervu vitamīniem, pareizi pārstrādātos, uzsūktos barības vielas. Normālai vēdera izejai nepieciešams sabalansēts uzturs ar pietiekamu daudzumu šķiedrvielu, pretējā gadījumā organismā cirkulēs toksīni, kas skar arī smadzenes.»

Ko darīt profilaksei

Par demences izplatību nobažījušies visā pasaulē - Eiropā, Amerikā, Japānā. Pētījumi liecina, ka ar šo kaiti sirgstošo procents ievērojami lielāks ir augsti attīstītās valstis. «Smadzeņu darbību pēta ļoti smalki, ne tikai šūnu membrānu, bet pat sīko mitohondriju līmenī. Taču brīnumlīdzekļu atmiņas uzlabošanai nav,» secina neiroloģe.

Zinātnieki izstrādājuši no dabas vielām veidotus medikamentus, kuri konkrētos posmos var aizsargāt pret demences attīstību. Aptiekās nopērkami ginka preparāti smadzeņu darbības, atmiņas uzlabošanai, taču, kā norāda I. Blumberga, lai ginka medikaments iedarbotos uz šūnām, minimālā deva ir 120 gramu dienā. Vairums šo preparātu tirgo kā pārtikas piedevas, tie nav testēti un tiem nav veikta standartizācija, tāpēc nav garantijas, ka tiešām satur nepieciešamo devu un nesatur kaitīgus piemaisījumus. «Konsultējieties ar ārstu, lai noskaidrotu, kurš ir standartizēts, ar sabalansētākām devām. Un labāk izvēlēties ne tos lētākos preparātus, lai līdzekļi nebūtu iztērēti veltīgi,» iesaka I. Blumberga.

Pavasarī, arī pēc slimošanām, pie lielākas garīgas un fiziskas slodzes, daktere iesaka lietot arī B grupas vitamīnus, taču pirmais profilakses līdzeklis esot kustības: «Ar kustībām uzturam normālu asinsriti gan muskuļos, gan smadzenēs. Tas ļoti ietekmē atmiņu. Jo vairāk kustēsieties, jo mazāk jutīsiet dullās galvas sindromu, galvas reiboņus. Kustības palīdz ilgāk nodrošināt organisma funkcijas.»

Kognitīvo spēju uzturēšanai ieteicams arī vingrināt prātu - risināt krustvārdu mīklas, iesaistīties prāta spēlēs, kopā ar mazbērniem mācīties no galvas dzejoļus un apgūt svešvalodas. «Lai gan tika uzskatīts, ka smadzeņu šūnas neatjaunojas, paplašinoties smadzeņu darbības pētījumiem, konstatēts, ka zonā ar smadzeņu vēderiņiem ir šūnas, kas spējīgas uzņemties neironu funkcijas - tās ir kā tāds rezerves fons. Un ir vēl viena lieta, ko dara smadzenes - bet ar noteikumu, ka tās trenē! Tāpat kā uz ceļa: ja kaut kur ir sastrēgums (smadzenēs bojājums), mašīnas, lai nokļūtu galamērķī (pie smadzeņu centra), meklē apkārtceļus (jaunas saistības starp atsevišķām šūnām). Šis ceļš var būt garāks, sarežģītāks, sazarotāks, tomēr apkārtceļi veidojas, un tas ir svarīgi smadzeņu funkciju kompensācijai,» norāda I. Blumberga.

Viņa uzskata - ja vien cilvēks kustas un vingrina prātu, viņam ir stingrs mērķis un cieša apņemšanās, arī 100 gadus var sagaidīt ar veselu saprātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nepieciešama izmeklēšana, ja: Vecuma demencei rak

pēkšņi cilvēks nesaprot, kā izdarīt iepriekš labi zināmu darbību, piemēram, ieslēgt datoru, apskatīties e-pastu, iedarbināt mašīnu
pēkšņi nefiksē atrašanos ikdienas maršrutā, piemēram, ejot uz veikalu
sāk aizmirst labi zināmas lietas, piemēram, kā sauc bērnus, neatpazīst tuviniekus
arvien biežāk aizmirst ikdienas lietas, sāk zaudēt mantas.

Alcheimera slimnieki labi atceras bijušo, spēj analizēt un loģiski spriest pagātnē uzkrāto pieredzi, taču neatceras nupat vai nesen notikušo, jo ir traucēta jaunākas informācijas uztvere
slimībai progresējot, mainās raksturs - cilvēks kļūst egoistisks, ar beziemesla garastāvokļa maiņām; bieži vien kašķīgs, raudulīgs
mainās runa - vairāk runā vienkāršākiem, elementāriem, mazāk izteiksmīgiem teikumiem; runa kļūst neskaidrāka, tuviniekiem grūtāk saprotama
ir traucēta abstraktā domāšana.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?