Vairāk dārzeņu salātu
Rolands Rudzāts, restorāna Gutenbergs šefpavārs.
Pusdienas kafejnīcā atbalstu kaut vai tāpēc, ka man savtīga interese, vēlos, lai nāk apmeklētāji. Taču saprotu arī ekonomisko situāciju - algas mazas, un trīs lati katru dienu pusdienām lielākajai daļai cilvēku nav pa kabatai. Šovasar arī laiks ir tik karsts, ka nemaz negribas sātīgi ēst. Vēl viens iemesls - bieži vien nevar skaidri zināt, cik daudz tauku izmantots citu gatavotā ēdienā, vai nav pārcepts un pārsālīts. Mājās var sagatavot lētāk, un tāds ēdiens būs svaigākas. Ja vēl darba devēji parūpējušies par nelielu ēdamistabu, mikroviļņu krāsni un ledusskapi birojā, tad mierīgi var iztikt bez siltām pusdienām. Es iesaku šajā laikā vairāk ēst svaigu dārzeņu salātus. Strādājošiem noteikti iesaku iegādāties ēdiena kārbiņas, kurās ērti var paņemt līdzi produktus pusdienām darba vietā.
Viens variants - paņemiet uz darbu līdzi kārbiņā veselu gurķi, tomātu, kādu puķkāpostu, kādu diļļu stiebriņu un jogurtu bez garšas. Pusdienlaikā dārzeņus sagriež, virsū uzlej jogurtu, un salāti gatavi.
Otrais variants - es ieteiktu iepriekšējā dienā, gatavojot vakariņas, uztaisīt vairāk un nākamajā dienā ņemt līdzi to, kas paliek pāri. Mājās gatavotus vakardienas makaronus vai rīsus, vai griķus un kotleti, vai pankūkas ar pildījumu izmanto siltajām pusdienām. Darbā gan produkti obligāti jāieliek ledusskapī.
Ir arī trešais variants - sviestmaize. To no rīta var ātri pagatavot, izmantojot dārzeņus, sieru, šķiņķi, vārdu sakot, visu, kas ir pie rokas. Nevajag gatavot sarežģīti. Sviestmaizi var ēst gan kā karstmaizi, gan arī bez karsēšanas mikroviļņu krāsnī. Tā būs vienādi garšīga, bet veselības dēļ ieteiktu vairāk izmantot tomātu, gurķi, sieru ar mazāku tauku saturu, vistas filejas šķēli, bet pašu riku griezt plānāku, turklāt vēlams izmantot nevis baltmaizi, bet sēkliņmaizi vai rupjmaizi. Ātri un ērti gatavojamas ir saknes (kartupeļi, burkāni, brokoļi). Tos noblanšē, uzrīvē pa virsu sieru un kastītē iekšā. Mikroviļņu krāsnī siers sāks kust, viss būs svaigs un garšīgs kā mājās.
Tase kafijas nekaitēs
Arī dietoloģe Lolita Neimane pārliecināta, ka pusdienās var neēst siltu ēdienu. «Ņemt līdzi kārbiņā sev gatavotu ēdienu uz darbu ir daudz veselīgāk nekā ēst pusdienas ēdnīcā. Taču, ja darbavietā ir mikroviļņu krāsns, sildīt var arī zupu.
Pusdienu ēdienkartē ieteiktu iekļaut dārzeņus vai augļus. Ērti un viegli ir tos gatavot uz biezpiena bāzes, pievienojot kefīru vai lakto. Uz vietas visātrāk pagatavojamie salāti būs sagriezts Pekinas kāposts, tomāts, var pievienot citrona sulu. Slodzei un stresam noder ogļhidrātiem bagāta pārtika. Nav nekādas vainas, ja darba dienas laikā tiek izdzerta krūze kafijas un apēsts kāds gabaliņš melnās šokolādes.»