Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kad aizdegās, bērni bija vieni

Kūpošas krāsmatas, pelni un pārogļojušos baļķu kaudze, ap kuru, žēli ņaudēdams, staigā kaķis, - tas ir viss, kas palicis pāri no lauku mājas Ludzas novada Istras pagasta Konecpoles ciemā. Ugunsgrēka iemeslus vēl noskaidros ekspertīzē, taču jebkurā gadījumā trīs pavisam mazi puisēni, kuru mirstīgās atliekas ugunsdzēsēji atrada gultiņās, būtu palikuši dzīvi, ja liktenīgajā brīdī svētdien mājās būtu atradies kaut viens no pieaugušajiem. Policija ir sākusi kriminālprocesu.

Ugunsnelaime notikusi gaišā dienas laikā, liesmas pamanījuši tuvējie kaimiņi, kas arī izsaukuši ugunsdzēsējus. Piekļūt pie mājas glābēji nav varējuši kopš ziemas sākuma neiztīrītā ceļa dēļ, tādēļ pa vienu kilometru attālo ceļu līdz mājai devušies kājām, bet, kad piekļuvuši, jau bija iebrucis jumts. VUGD Latgales brigādes Ludzas daļas komandiera pienākumu izpildītājs Māris Mačuļskis pieļauj, ka par ugunsgrēka iemeslu, iespējams, kļuvusi bez uzraudzības atstāta kuroša krāsns vai arī bojājumi vecās koka mājas elektroinstalācijā. Ludzas novada domē Dienai paskaidroja, ka pašvaldības pārziņā esošie ceļi tiekot regulāri tīrīti, taču, lai iztīrītu ceļu līdz katrai mājai, līdzekļu nepietiekot, arī paši iemītnieki to nebija lūguši. Sociālā darbiniece, kas 25. februārī pēdējo reizi pārbaudījusi šo daudzbērnu ģimeni, atstājusi mašīnu uz ceļa un līdz mājai gājusi kājām. «Tie ir kādi 200-250 metri, kurus arī pats mājas iemītnieks, būdams bezdarbnieks, varēja iztīrīt, taču pašlaik jau viss tiek gaidīts tikai no pašvaldības,» saka Ludzas novada domes priekšsēdētāja Alīna Gendele.

«Nu bija tā riska ģimene,» stāsta Ludzas novada Sociālās pārvaldes vadītāja Lilita Gorbunova-Kozlova. Vecāki saņēmuši garantētā iztikas minimuma pabalstu, darba nav bijis ne vienam, ne otram, bērnu tēvam dažreiz bijušas problēmas ar alkoholu. Ģimene ar diviem bērniem kādu laiku bez dzīvesvietas deklarēšanas dzīvojusi Rēzeknes novada Audriņu pagastā, bet 2009. gadā atgriezusies Istrā, kur atraduši mitekli vecā lauku mājā. Jaunākais bērniņš piedzimis jau tur. Kad 25. februārī sociālā darbiniece pārbaudījusi ģimeni, aizvedusi zīdaiņa barības maisījumu, istaba bijusi izkurināta, abi vecāki bijuši mājās. Tomēr, kā stāsta tuvākie kaimiņi, bērnu tēvam nereti gadījies iedzert, bet māte parasti gājusi vīram pakaļ, lai to pieskatītu. Vasarā ņēmusi līdzi arī abus bērnus, bet ziemā atstājusi mājās. Ģimenē esot arī 2006. gadā dzimusi meitiņa, kas dzīvojot pie vecāsmātes Rundēnos, tāpēc viņai laimējies palikt dzīvai. Bērnu māte Irina Latgales reģionālajai televīzijai apgalvoja, ka aizgājusi pie tantes Rimas «tikai uz brītiņu», bērni bijuši uzticēti tēvam.

«Laukos sociālā vide degradējas arvien vairāk. Cik reižu nav runāts, ka varbūt labāk to GMI pabalstu šādām ģimenēm izmaksāt graudā, iedot pārtiku. Tagad, kā saņem šo pabalstu, tā arī nodzer, bet visu prasa no pagasta,» uzsver A. Gendele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?