Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kad izaugšu liela, es būšu modele

Kuram no vecākiem gan nav nācies uzklausīt komplimentus, ka viņu bērns ir pats skaistākais un mīlīgākais? Ir vecāki, kuri šo dzird biežāk nekā pārējie, un loģisks šķiet viņu lēmums izvērtēt iespēju bērna nākotni saistīt ar modeļa darbu vismaz hobija līmenī.

Hobijs vai karjera?

Vecākiem ir vairākas iespējas. Pirmā - sūtīt bērnu (parasti - meitenes) modeļu skolā, kas būs vai nu brīvā laika pavadīšanas pulciņš, vai profesionālās izglītības iestāde. Te jāņem vērā, ka Latvijā ir tikai divas licencētas modeļu skolas - Ginta Budes modeļu skola un Terri. Pārējās modeļu skolās izsniegtajiem diplomiem nebūs likumiska spēka, un valsts iestādes tajās nav pārbaudījušas un apstiprinājušas ne apmācību programmas, ne personālu. Tajā pašā laikā, kā atzīmē modeļu aģentūrā Natalie, bērnu brīvā laika pavadīšanas pulciņiem nav nepieciešama licence, jo tas ir hobijs.

Modeļu skolās ir iespēja mācīties ikvienai meitenei, kura vēlas pilnveidot savu personību, iemācīties ko jaunu, apgūt tērpu demonstrēšanas iemaņas, fotografēties modes žurnāliem, iepazīt un uzzināt vairāk par modi un tās tendencēm. Meitenēm, kuras apgūst tērpu demonstrēšanas pamatus, nebūt nav jāatbilst pasaulē izdomātiem tērpu demonstrētāju standartiem. Mācības šajās skolās ilgst no deviņiem mēnešiem līdz pat diviem gadiem, un pieteikties var meitenes jau no 10 gadu vecuma. Kādas modeļu skolas pārstāvis atzīst: «Liela daļa vecāku savus bērnus pie mums sūta, nevis lai viņi nākotnē nodarbotos ar modeles profesiju, bet lai bērni pilnveidotu sevi. Tieši tādēļ nav jābaidās par ārējo izskatu.» Modeļu skolā var iet jebkura meitene, kuru interesē mode, horeogrāfija un personības izaugsme. Modeļu skolās meitenes apgūst defilē, horeogrāfiju, aktiermākslu, deju un šovu iestudējumus, etiķeti, psiholoģiju, uztura mācību, angļu valodu un daudz kā cita. Tāpat, piemēram, modeļu studijā Terri katru gadu no 1. janvāra līdz 30. aprīlim notiek arī bezmaksas modeļu sagatavošanas kursi: koriģējošie vingrinājumi augumam un stājai. Bet, ja meitene tiešām vēlas nodarboties ar modeles darbu profesionāli, būtu jāizvēlas licencēta apmācību programma.

Draudi un riski

Pirms došanās uz kastinga vai modeļu aģentūru vecāku pirmais uzdevums ir izsvērt visus draudus, kas var rasties, un rūpīgi izvērtēt modeļu skolas vai aģentūras uzticamību. Par laimi, jāsecina, ka kopš skandāla 2008. gadā, kad vairākās mazās bērnu modeļu aģentūrās bija noslēgti prettiesiski līgumi un pret bērniem vērstas netiklas darbības, tamlīdzīgu gadījumu nav bijis. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) aicina vecākus ļoti rūpīgi iepazīties ar piedāvāto līgumu nosacījumiem un pārliecināties, ka tie neapdraud vai neierobežo bērnu intereses un tiesības. Šaubu vai aizdomu gadījumā vecāki var konsultēties VBTAI. Tādēļ īpaši rūpīgi ir jāizsver to aģentūru piedāvājumi, kas bērnus atrod un uzrunā pašas, turklāt līgumi jāizlasa no sākuma līdz beigām. Vislabāk būs, ja kāds no vecākiem vismaz sākumā bērnam visur dosies līdzi un pārraudzīs fotosesijās notiekošo.

Eiropas Modeļu tiesību aizsardzības un karjeras attīstības centra (EMTAKA) jurists uzsver: «Latvijā modeles ir ļoti neaizsargātas, un vecāki ne vienmēr apzinās, kādus līgumus paraksta. Tipiska situācija ir, kad modeles, kurām tiek dota iespēja doties uz kastingiem Itālijā, Latvijā atgriežas pēc vairākiem mēnešiem, neko nenopelnījušas, lai gan ir sūri grūti strādājušas.» EMTAKA centrs arī aicina uzmanīties no modeļu skolām, kuras nav licencētas, jo to darbu neviens nekontrolē un nepārrauga, līdz ar to tās ne par ko neuzņemas atbildību.

Nobeigumā var teikt, ka tad, ja kamera mīl bērnu un bērns - filmēšanās vai fotografēšanās procesu, lielu prieku gan viņam pašam, gan vecākiem sagādās dalība reklāmā. Un ne jau samaksas dēļ, bet gan tāpēc, ka tā būs neaizmirstama pieredze, jautrs pasākums un bērnības atmiņas. Tomēr, ja šī aizraušanās pāraug vēlmē kļūt par profesionālu modeli, vecākiem ir nopietni jāizvērtē gan iespējas, gan riski, jo bērna drošība ir pats galvenais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mediju iespējas

Vecākiem ir vērts arī sekot līdzi piedāvājumiem, kas nāk gan no Mini Dienas, gan Kids Gazette e-žurnāla, gan žurnāla Mans Mazais, kas regulāri meklē jaunas sejas fotosesijām.

Par modeli Latvijā

Kastinga aģentūras
All Friends Casting: casting.allfriends.lv
Rabbit Casting: www.rabbitcasting.lv
Go Blonde: www.goblonde.lv
Baltic Casting Agency: http://balticcasting.com
Modeļu aģentūras
Portfolio: www.portfolio.lv
Natalie: www.nataliemodels.com
Modeļu skolas:
Terri: www.terri.lv
Ginta Budes modeļu aģentūra un skola:
www.gintsbude.com

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?