Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kad vadzis lūzīs, varbūt ies uz Satversmes tiesu

Ļoti iespējams, Latvija ir tikai soļa attālumā no brīža, kad kāda skolēna vecāks, nespēdams nopirkt mācību grāmatas bērnam, vērsīsies Satversmes tiesā (ST). Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iestāžu ierēdņi Dienai saka - viņi apzinās, ka tā var notikt. Jau pirms diviem gadiem Tiesībsargs atzina: nodrošinājums ar mācību grāmatām ir tiesību uz bezmaksas izglītību neatņemama sastāvdaļa. Taču šobrīd ne visiem skolēniem jau sagādātas skolas grāmatas, vecāki mācību līdzekļiem vāc pat ziedojumus.

Taču izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) ir mierpilna: «Dažkārt jautājums par situāciju saistībā ar mācību grāmatām un darba burtnīcām, manuprāt, tiek pārlieku sabiezināts». Viņasprāt, nodrošinājums ar mācību grāmatām ir atbilstošs, tādu iespaidu viņa esot guvusi skolās. Tiesa, pavisam pretēju ainu iezīmē ziedot.lv ziedojumu vākšanas akcija pirmklasnieka skolassomai, kur jau 3000 bērnu vecāki aicinājuši ziedot viņu bērnu skolas lietām, lielākā sāpe viņiem ir darba burtnīcu iegāde, stāsta Rūta Dimanta, ziedot.lv vadītāja.

Rekordmaz naudas

Aptuvenā summa, kas vajadzīga pirmklasniekam skolas lietām, esot ap 25 latu, saka R. Dimanta. Tikpat lielu pabalstu Rīgas dome un vēl atsevišķas pašvaldības var atļauties piešķirt maznodrošinātām ģimeņu skolēniem, kuras nespēj iegādāties mācību grāmatas. Kā noskaidroja Diena, vairākas Latvijas skolas šogad cenšas dzīvot uz bibliotēku iepriekš iegādātajiem grāmatu krājumiem, tiesa, vecākiem jāpērk darba burtnīcas. Taču atsevišķu skolu grāmatu saraksti izskatās krīzes neizkropļoti - joprojām vecākiem jāpērk pašas jaunākās skolas grāmatas un darba burtnīcu kaudzes. Grāmatas veikalos maksā vidēji no 1,5 latiem līdz pieciem latiem viena, savukārt darba burtnīcas - no lata līdz trim.

Mācību grāmatu un darba burtnīcu problēma pirms 1.septembra medijos izskan gadu no gada, taču šogad valsts finansējums mācību grāmatām vienam skolēnam gadā ir rekordmazs - 69 santīmi. Lai gan būtu jātērē vismaz septiņi lati, paredz valdības noteikumi. Valsts šo dotāciju novirza pašvaldībām, tās savukārt - skolām, kas bibliotēkām pērk grāmatas. 2008. gadā bija vairāk nekā četri lati. Abas kaimiņvalstis atvēl daudzreiz vairāk naudas: Lietuvā - 14,3 latus, Igaunijā - 12,6 latus vienam bērna gadā, liecina IZM apkopotā informācija.

Uz jautājumu - vai nebiedē tas, ka samazinoties valsts dotācijai, ST vērsīsies skolēnu vecāki, ministres T. Koķes padomniece Agnese Korbe uzsver: pašvaldību uzdevums ir nodrošināt skolām grāmatas, tā no valsts puses šos gadus bija labā griba, ka vispār tika novirzīta kāda dotācija. Tiesa, pašvaldību iespējas atbalstīt trūkumā nonākušos skolēnu vecākus Latvijā ir ļoti atšķirīgas. T. Koķe gan ir pārliecināta: «Daļā skolu skolēniem ir pat divi grāmatu komplekti - viens mājās, otrs - skolā. Turklāt skolām nav jāiegādājas visas jaunizdotās mācību grāmatas, darbā var izmantot jau skolu bibliotēkās esošās». Grāmatu izvēle gan ir skolotāju rokās.

Nabagāki klienti

«Lielākais bēdu stāsts mums ir ar darba burtnīcām, tās izglītības iestādes nepirks,» saka Imants Vasmanis, IZM Valsts izglītības satura centrs un uzsver - tās gan nav obligāta izglītības satura daļa, pašai skolai ir jāizvērtē - vai tās vajadzīgas. Igaunija par saviem skolēniem ir pat ļoti parūpējusies - vecākiem nav jāpērk darba burtnīcas. Taču I. Vasmanis arī saka: «nevar teikt, ka situācija ir katastrofāla, pērn aptaujājām skolu bibliotēkas un atklājās: nodrošinājums bija diezgan labs, sanāca, ka vidēji pamatizglītībā kādi 4-5 % mācību grāmatu jāiegādājas vecākiem, vidusskolā - ap 10 %».

Krīzi klientu makos pamanījušas arī izdevniecības. «Mums kā uzņēmējam problēma ir tā, ka mums pretī nav pirktspējīga klienta. Katru vasaru mēs esam nostādīti zem sitiena. Skolas grāmatas nepaņem, jo tām nav naudas. Ir valsts likums par obligāto pamatizglītību, taču Izglītības un zinātnes ministrija tikai saka - skolas pieder pašvaldībām, lai tās rūpējas,» saka Vija Kilbloka, tirgū lielākās spēlētājas izdevniecības Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja. Viņa saka: nevajag grāmatām vākt ziedojumus, bet gan vērsties ST, jo pamatizglītība valstī ir bezmaksas un tā ir obligāta.

Veikali sadārdzina

Pagājušajā gadā salīdzinoši daudz grāmatu Zvaigznes ABC noliktavās palika neizpirktas. Šīs grāmatas nodotas makulatūrai, daļu izdevniecība cenšas tirgot outlet veikalā.

Izdevniecība arī esot centusies pēc iespējas samazināt grāmatu izmaksas - vairākas vidusskolēniem domātās grāmatas drukājusi melnbaltas, daļa grāmatu ir mīkstajos vāciņos, atsevišķām grāmatām izmantots ne pats kvalitatīvākais papīrs. V. Kilbloka gan saka: «Piemēram, šai bioloģijas grāmatai papīrs nevar būt citādāks - krāsas jāizšķir, un nevar arī būt melnbalts. Ja ir zalktis, baltās ausis ir jāredz un ogai ir jābūt pareizā krāsā, ir virkne prasību». Turklāt izdevniecībai nācies tik ļoti samazināt grāmatu tirāžas, ka, lai arī kādus taupības pasākumus izdevēji neveiktu, grāmatu pašizmaksa vienalga pieaugot. Zvaigzne ABC grāmatnīcās šogad piecenojums mācību grāmatām esot 20 %.

Apmēram 40 % grāmatu tiek iegādātas veikalos, atlikušās - vairumtirdzniecībā. «Šobrīd pieaug procentuālais daudzums, kas tiek pārdots veikalos un būs vēl vairāk, jo vienkārši skolām nav centralizētas naudas, un netiek centralizēti iepirkts,» saka V. Kilbloka. Skolas šogad pēc iespējas vairāk cenšoties iztikt ar jau iepriekš iepirktajām grāmatām.

Izdevniecības Lielvārds pārstāve Anita Vēciņa saka: mācību līdzekļiem nereti veikalos ir ļoti liels sadārdzinājums: «Ja skatīsieties centra grāmatnīcās, tad jāņem vispār sirdszāles. Bija pat gadījums, kad grāmatai bija 100% uzcenojums».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Satversme: «ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību. Pamatizglītība ir obligāta»
Tiesībsargs: «nodrošinājums ar mācību grāmatām ir tiesību uz bezmaksas izglītību neatņemama sastāvdaļa».
MK noteikumi: «pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestāžu bibliotēkās - ne mazāk kā 7 lati uz vienu izglītojamo un pedagogu».

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?