Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kājām cauri krogiem un bohēmai

Inga Patmalniece

Aleksandrs Čaks nav tas cilvēks, kurš dzīvojis bez bohēmas. Viņa dzīvē apgrozījušās meitenes, kuras rindā stāvējušas pie viņa nama durvīm, lai tikai redzētu dzejnieku rokas stiepiena attālumā, stāsta A. Čaka memoriālā dzīvokļa - muzeja direktore Antra Medne. «Ja viņš kādā grāmatiņā ierakstīja kādu skaistu vārdu vai vienkārši parakstījās, tad varēja teikt, ka adresātes diena bija laimīgi nodzīvota. Par šo posmu ir saglabājušās daudzas meiteņu vēstules Čakam - «mēs atnācām un caur durvju kliņķi atstājām tev ziedus»,» stāsta A. Medne.

«Daudz lielu notikumu un raibu ainu ir norisinājušies uz Rīgas ielām, bet sevišķi daudz viņas namos,» teicis Jānis Akuraters. Tāpēc deviņi latviešu kultūrvēsturē nozīmīgām personībām veltītie muzeji Rīgā ir apvienojušies kopīga projekta Katram sava Rīga īstenošanā un katra mēneša otrajā sestdienā aicina doties ceļojumā/akcijā, kurā ir iespēja iepazīt Rīgu, tās seno romantiku, notikumus un cilvēkus no dažādiem tematiskiem skatpunktiem.

Sestdien, 11. janvārī, plkst. 12.00 A. Čaka memoriālajā dzīvoklī - muzejā (Lāčplēša ielā 48/50, dz. 14) sāksies pirmais ceļojums ar nosaukumu Bohēmas vietas Rīgā. Tā apmeklētājiem būs iespēja iepazīt muzeja dārgumus, baudīt tēju ar brendiju, jo tālāk ceļš kājām vedīs pa Lāčplēša ielu uz A. Čaka ielu 51 - namu, kurā Čaks sarakstījis Mūžības skartos un divus savus slavenākos dzejoļus Miglā asaro logs un Liepas satumst, atklāj A. Medne. Nākamā ceļojuma pieturvieta būs ēka, kurā savulaik bijis Šīrona krogs. Tur bieži uzturējies ne tikai Čaks, bet arī Jānis Sudrabkalns, Eduards Smiļģis, Andrejs Upīts un citi radoši cilvēki. «Bufetē varēja nopirkt kortelīti un alu, miroņu pirkstiņus (kaltēts siers ar ķimenēm un sāli), ceptas reņģes un kaltētus zirņus. Tur bija tādi ēdieni, ko varēja atļauties arī mākslinieki,» stāsta A. Medne. Ceļa turpinājumā tiks apskatīts nams, kurā A. Čaks miris, un baznīca, kurā 1941. gada 18. oktobrī dzejnieks salaulājās ar Anitu Bērziņu. Mazais ceļojums tālāk vedīs uz Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeju, kurā varēs iepazīties ar kafejnīcas Sukubs priekšmetiem un uzzināt, kā tapa šī XX gs. 20. gadu rakstnieku un mākslinieku iecienītā pulcēšanās vieta. Nākamā pietura - Andreja Upīša memoriālais muzejs, kurā apskatāmas senas fotogrāfijas ar Rīgas centra krogiem un varēs noklausīties stāstījumu par A. Upīša vērojumiem tajos, vēlāk tie iekļauti arī romānos Zelts un Sieviete. Ceļojumā tiks izstaigātas arī seno kafejnīcu un krodziņu vietas Rīgas centrā, tūre noslēgsies ar braucienu autobusā uz Pārdaugavu, kur Jāņa Akuratera mājā akcijas dalībniekus sagaidīs pats saimnieks (aktiera Vara Piņķa atveidojumā), kurš iepazīstinās ar savām bohēmas laiku atmiņām un dzeju.

Sīkāk - http://memorialiemuzeji.lv, pieteikties - pa tālruni 26703293.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?