Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kandidāti tomēr nevarēs ierasties no cita novada

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, respektējot pašvaldību iebildumus, pretēji Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) ierosinājumam pašvaldību vēlēšanu likumā tomēr nolēma saglabāt prasību, ka deputāta kandidātam ir jābūt saistītam ar pašvaldību pēc dzīves, darba vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas.

Galvenais iemesls, kāpēc komisija nevar jauno iniciatīvu atbalstīt, ir, ka lielākie politiskie spēki jau sākuši gatavoties pašvaldību vēlēšanām un izraudzīties deputātu kandidātus, bet līdz 2. lasījumam sagatavotā likumprojekta pieņemšanai galīgajā lasījumā vēl paies zināms laiks, sēdē sacīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC), kurš iepriekš bija atbalstījis ideju ļaut kandidēt jebkurā pašvaldībā.

Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāvis Kārlis Kamradzis komisijas sēdē sacīja, ka deputātu kandidāti un arī vēlēšanu komisijas šo nosacījumu dēļ saskaras ar vairākiem apgrūtinājumiem - kandidātiem ir jāmeklē dažādas izziņas, lai pierādītu savu piederību teritorijai, savukārt komisijas saņem sūdzības, piemēram, gadījumos, kad kandidātam ar dzīvesbiedru zeme ir kopīpašumā, bet reģistrēta tikai uz viena ģimenes locekļa vārda. K. Kamradzis minēja, ka arī darbavietas noteikšana sagādā problēmas, jo ir pašnodarbinātie, zemnieku saimniecībās, kā arī citā pašvaldībā izveidota uzņēmuma filiālēs strādājošie. Latvijas Pašvaldību savienība bija nosūtījusi deputātiem vēstuli, kurā uzskaitījusi virkni iebildumu. Lielo pilsētu asociācijas pārstāvis Māris Kučinskis, kurš ir arī Liepājas pārstāvniecības vadītājs Rīgā, sēdē ironiski sacīja: «Esmu pietiekami populārs un tagad domāju, kurā pašvaldībā kandidēt - Rēzeknes vai Liepājas domē. Taču balsot es gribētu doties uz Krāslavu un atbalstīt Gunāru Upenieku.» Tiesa, CVK ierosināja tikai ļaut kandidēt jebkurā pašvaldībā, bet neparedzēja iespēju brīvi izvēlēties novadu vai pilsētu, kur balsot.

Pašvaldību ietekmē domas mainīja arī Vienotība, kuras deputātiem sākotnēji nebija iebildumu, ka Rīgā varētu nepiemērot minētos nosacījumus, taču Vienotības biedri novados pārliecināja deputātus neatbalstīt ideju. Arī Zaļo un Zemnieku savienības pārstāvis Raimonds Vējonis līdzīgi pamatoja noraidošo attieksmi pret iniciatīvu. VL-TB/LNNK jau sākotnēji bija pret to. CVK atbalstīja vienīgi Valdis Liepiņš (RP). S. Dolgopolovs uzskata, ka deputātiem, sagatavojot pašvaldību vēlēšanu likumu izskatīšanai 3. lasījumā, ir iespēja precizēt normas, kas apgrūtina CVK darbu. Taču S. Dolgopolovs nesaskata problēmas - ikvienā pašvaldībā ir reģistrēti iedzīvotāju ienākuma nodokļa un arī nekustamā īpašuma nodokļa maksātāji, kas dod iespēju konstatēt šo kandidātu saistību ar teritoriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?