Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Karjera ar lielo burtu, bet tad tas noziegums

«Viņš bija ļoti izglītots un ļoti runātīgs, viens no aktīvākajiem kursā. Vienmēr sēdēja pirmajā solā un aktīvi cēla roku,» Nikolaju Zikovu atceras viņa studiju biedrs jurists Mārtiņš Birks. Arī direktors, kura vadīto vidusskolu N. Zikovs ar Zelta stipendiju absolvējis pirms desmit gadiem, raksturo tikai ar «pozitīvākajām atsauksmēm».

Par notikušo skolas vadītājs uzzinājis no šāvēja tantes, kura viņa mācību iestādē joprojām strādājot par sākumskolas skolotāju. Latvijas Universitātes (LU) mācību spēku atmiņā sestdienas incidentā iesaistītais spilgti iespiedies nav. «Esmu viņu redzējusi pāris reizes, tāpēc nevaru raksturot, kāds viņš bija,» _Dienai_ teic LU Juridiskās fakultātes Doktorantu studiju programmas direktore Valentija Liholaja.

N. Zikovs LU ir studējis gan pamatprogrammā, gan maģistrantūrā. Pēc tam doktorantūras studijas turpinājis Policijas akadēmijā. Savukārt pēc tās reorganizācijas atgriezies LU, kur pērn rudenī nokārtota doktorantūras teorētiskā daļa, pēc kuras viņš ticis eksmatrikulēts, bet šobrīd turpinot rakstīt doktora disertāciju. 2003./2004. gadā N. Zikovs saņēmis arī Morberga stipendiju. Savas iepriekšējās publikācijas, tāpat kā doktora darbu, N. Zikovs rakstījis par ieročiem. Viņš paudis nostāju, ka privātpersonām jāatļauj iegādāties automātiskos ieročus. Tāpat minēts, ka ir jāizslēdz šāvēja pienākums aizsargājoties mazināt kaitējumu uzbrucējam. Kāda studiju biedrene aģentūrai LETA atminējusies, ka uz maģistrantūras lekcijām viņš ņēmis līdzi ieroci.

«Es mēģināju to [N. Zikova interesi par ieročiem] atsaukt atmiņā. Man nāca prātā, ka viņš kaut ko bija pētījis. Varbūt kādos piemēros lekcijā viņš to izteica,» stāsta M. Birks. Lai gan studiju laikā neesot sanācis bieži kontaktēties, notikušais tomēr radījis šoku, jo N. Zikovs bijis viens no centīgākajiem un izglītotākajiem studentiem.

Tāda pati neizpratne ir vidusskolas direktoram. «Vispār viņam bija spoža dzīve. Laba karjera ar lielo burtu. Mēs ļoti lepojāmies ar viņa panākumiem šajā grūtajā laikā, bet pēkšņi tas negadījums, noziegums,» viņš teic. N. Zikovs bērnību esot pavadījis bez tēva, viņu audzinājusi tikai māte. Pēc direktora teiktā, 1983. gadā dzimušais vīrietis neesot bijis precējies. Skolas laikā viņš bijis talantīgs skolēns un vairāku olimpiāžu uzvarētājs, kā arī sabiedrisks un vienaudžu ieredzēts. Tomēr viņa aptaujātie kursabiedri no studiju laikiem, kuri vēlējās palikt anonīmi, par sabiedrisku N. Zikovu nodēvēt nevarot. Sevišķi pirmajos kursos viņš esot vairāk turējies noteiktā kursabiedru lokā, kas bijuši pārsvarā krievvalodīgi, taču pēdējos kursos grupas biedri esot kļuvuši vienotāki.

N. Zikovs nebija pelēkās masas pārstāvis, viņš bija spilgta persona, kas varētu palikt prātā daudziem, par to ir vienisprātis viņa kursabiedri. Tiesa, viņu teiktais liecina, ka Zikovs bijis «pozitīvi dīvains». «Viņš nebaidījās runāt. Runāja daudz un kādos 90% - arī pēc būtības,» norāda bijušais grupas biedrs. Cits N. Zikova kursabiedrs norāda, ka ar savu runāšanu viņš spējis cilvēkus arī nokaitināt: «Viņš vienkārši nebija apklusināms. To, ko citi var izstāstīt divās minūtēs, viņš varēja stāstīt arī pusstundu un aizrunāties līdz senajiem romiešiem.» Viens bijušais kursabiedrs gan norāda, ka esot pārsteigts par notikušo, jo «man šķiet, ka šim cilvēkam uz to drosmes nebūtu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?