Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Karotāja stāsts. Ne tāds kā citi

6. turpinājums

Tā čekas kambari un Sibīrija no manis pagaidām aizslīdēja. Neslēpšu - es, Brodvejas zēns, izjutu lielu atvieglojumu.

Nākamajā dienā mums nācās sastapties ar drošības dienesta vīriem - kā nekā viņiem bija darīšana ar latviešu leģiona puišiem. Ar mani saruna bija īsa, tomēr izjutu pret sevi pratinātāju dziļu nelabvēlību. Pēc dažām dienām mani pārģērba, uzkāra plecā krievu automātu un es kopā ar pārējiem latviešu zēniem nodevu zvērestu. Vai nav paradokss? Toreiz, kad man vajadzēja nodot karavīra zvērestu Rietumprūsijā, es gulēju slimnīcā ar 40 grādu temperatūru ar kaut kādu nopietnu infekciju. Neglītās, netīrās totālās mobilizācijas ideologiem savu uzticību nebiju spējis apliecināt. Un tā man sākās jauns dzīves posms. Lūdzu komisāram, lai aizsūta maniem vecākiem ziņu, ka esmu dzīvs un kur atrodos. Diemžēl lūgums netika uzklausīts. Mans pulkvedis bija stalts, jauns gruzīns. Viņa rīcībā bija zirgs un vieglā automašīna, arī vesela mediķu brigāde - ārsti, ķirurgs un daiļas medmāsiņas. Mums būšot jādodas uz Dancigu, kas joprojām ir ielenkta un krievu neieņemta. Pulks izskatījās ļoti daudzkrāsains: te bija Donas kazaks ar līku zobenu pie sāniem, tam līdzās - puisis no Kubaņas uz sava zirga, bet pamatsastāvs - vienkārši krievu zaldātiņi. Es esmu padots mazam, melnīgsnējam aziātam, kurš no pirmā brīža neslēpj savu naidīgumu pret mani. Katru reizi, izsakot kādu pavēli, viņš valstīja rokās lielu, melnu revolveri, droši vien pielādētu. Arī es pret aziātisko priekšnieku izjutu dziļu nepatiku. Un tomēr - kad ziņoju viņam par savu, jaunajos zābakos noberzto kāju, viņš tūliņ atsūtīja medmāsiņu. Apskatījusi vainu, viņa atzina, ka neesmu spējīgs nosoļot 200 kilometrus līdz Dancigai. Tieku iesēdināts ratos.

Un tā es ar zābakā noberztu kāju zirdziņa vilktos ratos braucu iekarot Dancigu. Ir aprīļa pirmās dienas, saulainas un samērā siltas. Ceļa malā, pa kuru virzāmies uz pilsētu, abās pusēs nostādīts pūtēju orķestris. Tas atskaņo Zilo Donavu, Vīnes meža stāstus, Amūras viļņus. Kad atskan pēdējie, man jāraud. Atcerējos tēvu, viņa stāstus par savu dienestu cara armijā Pirmā pasaules kara laikā. Tad viņš mēdza šo dziesmu atskaņot uz vijoles. Arī Skan stepē vientuļš pasta zvaniņš. «Es sēžu kamanās,/ Balts sniedziņš gaisā mirgo/ Un melna tumsa gorās sila malā./ Brauc, pastniek, lai zvaniņš tumsu biedē!» Tā rakstīja Jaunsudrabiņš, atgriezies no trimdas. Šodien te, Rietumprūsijā, nesnieg, bet melna tumsa man ir visapkārt. Un es pēc totālās mobilizācijas devos glābt vācu 3. impēriju no sakāves...

Drīz būsim pie mērķa. Man uzdots nokļūt pilsētas Rātsnamā, kur sabēgušas Dancigas sievietes, cerot, ka tur būs pasargātas no krievu zaldātiem, kad tie pēc laupīšanas būs piedzērušies un sāks izdarīties ar sievietēm... Man viņas būšot jāmierina. Kāda paradoksāla situācija! Krievu ģenerāļi neprot vācu valodu un ir spiesti uzticēt glābšanas misiju man, latvietim, kas dienējis leģionā, kam sveša padomju ideoloģija un krievu ekspansijas plāni Eiropā. Bet ģenerāļiem nav laika par to domāt. Un es mēģinu šīm nelaimīgajām sievietēm teikt kaut ko sirsnīgu, cilvēcīgu. Man kļūst žēl šīs jaunās un vecās vācu dāmas, kad redzu viņas nobijušās un novārgušas koridoros, trepju telpās un ielu malās. Pēc visa tā jūtos nelāgi - fiziski un garīgi.

Esmu noguris un izsalcis. Un tad pēkšņi - zvanu skaņas! Tās liecina, ka ārpus melnā murga, kurā atrodos jau daudzus mēnešus, vēl pasaulē ir kaut kas pazīstams un cēls. Mana nodaļa virzās uz pilsētas centru. Apstājamies laukumā, uz kuru ved plats, gaišs bulvāris. Acīmredzot laukums pēdējās dienas izmantots par ātrās palīdzības medpunktu. Par to liecina atstātās gultiņas. Nekavējoties vienu no tām iestumju košuma krūmos bulvāra vidū, zaļajā joslā starp jaunām liepiņām. Te ir tik jauki! Mostas pavasaris, raisās jaunās lapiņas, viegli smaržo zeme. Vēl tikai jāsameklē kāda sega, tad varēšu pārlaist nakti. Cerams, mierīgi, jo armijas klātbūtne te maz jūtama, neskan skaļie izsaucieni ar mātes vārdiem. Es kā vienmēr esmu noguris un izsalcis un tomēr neatkarīgs un uz brīdi it kā brīvs.

Turpinājums 15. augusta numurā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?