Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kartupelis ir kā džinsi - der gan veciem, gan jauniem

Jau vairāk nekā četrus gadsimtus eiropieši pazīst šo zemjaino bumbuli. Tas jau no paša sākuma tika promotēts nabadzīgo pārtikšanai, glābjot no bada vairākas zemnieku un proletariāta paaudzes. Iespējams, pārspīlēti, bet bez kartupeļa industriālā revolūcija nenotiktu tik strauji un ar tik lieliem apgriezieniem.

Mūslaikos kartupelis nav nekāds «kaviārs plus šampanietis», bet tas nav arī vairs tikai nabadzīgo prioritāte. Fritus, vismaz zemē, kur patlaban dzīvoju, - Nīderlandē -, pasniedz pat glaunos krogos, un pie labākā Amsterdamas fritu kioska satiktas gan vietējās futbollaukuma, gan vietējās teātrskatuves slavenības.

Mūslaikos kartupelis ir nevis nabadzības, bet gan demokrātijas simbols. Tāpēc es teiktu, ka kartupelis ir gastronomiskais ekvivalents džinsiem - der gan veciem un jauniem, gan resniem un tieviem, gan bagātiem un nabadzīgiem.

Kad man ir laiks, es vāru kartupeļu biezputru. Esmu bijusi patiesi izbrīnīta, dzirdot, kā citi spējuši to salaist dēlī. Man ar to nekad nav bijis nekādu problēmu.

Nu kas blenderē kartupeļus (tie ir jāmīca)? Un kas lej aukstu pienu? Un kas aizmirst pielikt rīvētu muskatriekstu? Un kāpēc sviestu žēlojam? Starp citu, kaut piens un sviests ir klasiku klasika kartupeļu biezputrai, tā labi garšos arī ar skābo krējumu iepriekšminēto abu vietā.

Tāda vienkārša un neapgreidota biezputra, protams, ir līdzvērtīga septītajām debesīm, bet, lai neapniktu, to var uzlabot, turklāt padarot nevis par otrā plāna, bet gan galveno spēlētāju. Visvienkāršāk ir pielikt klāt labu pesto (kartupeļus iesaku vārīt ar mizotu, bet veselu ķiploku daivu, ko pēc tam izmet). Vai pierīvēt kādu no cietajiem vai pikantajiem sieriem vai iedrupināt kādu no zilajiem sieriem. Var pielikt prāvu ēdamkaroti graudaino sinepju un kapātu pētersīli. Var arī mārrutkus. Cienītājiem derēs arī olīvas un olīveļļa sviesta un piena vietā (man personiski nepatika šāda kombinācija). Ļoti īpaši kartupeļu biezputra garšos ar krāsnī ceptiem ķiplokiem, kurus smalki sauc par karamelizētiem ķiplokiem. Mazāk laikietilpīga piedeva ir pannā apcepts puravs.

Nīderlandē biezputrai klāt liek vārītus dārzeņus, sākot ar slavenajiem virziņkāpostiem un skābētiem kāpostiem (ļoti garšīga versija) un beidzot ar burkāniem, Briseles kāpostiem un selerijas sakni. Tos sauc par stamppot, un pirmie divi varianti nopērkami pat visniecīgākajā Holandes ciema veikalā. Skābēto kāpostu stamppot versija ir mazliet blēdīga. Oficiālā receptūra vēsta, ka tie jāliek katlā kopā ar kartupeļiem, bet gastronomiskās pamatpatiesības vēsta, ka ogļhidrāti skābā vidē nemaz neizvārās. Tāds sanāca arī mans pirmais stamppot - kartupeļi bija cieti. Tagad es tos vāru atsevišķi. Turklāt kāpostus tikpat ilgu laiku, cik kartupeļus, jo tiem stamppot versijā nav jābūt tādā konsistencē kā mūsu sautētajiem kāpostiem - tie vēl joprojām ir kraukšķīgi, bet zaudējuši pirmatnējo «jēlumu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?