Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Kas ir žuljēns — ēdiens vai veids, kā sagriezt produktus?

Kā pareizi pagatavot žuljēnu? - jautā Dace Jurcēna.

Atbild Biruta: «Žuljēns (julienne) ir kulinārijas termins, kā sagriezt dārzeņus (un citus produktus). Sagriež dārzeni (piemēram, burkānu) plānās šķēlēs, krauj sagrieztās šķēles kaudzītē un griež šaurās strēmelēs - pēc izskata kā sērkociņus. Citus produktus šādi sagriezt būs grūtāk, bet princips tas pats. Par žuljēnu var saukt šādi sagrieztus produktus, piemēram, kabaču un burkānu žuljēns:

650 ml strēmelēs sagrieztu burkānu

650 ml strēmelēs sagrieztu kabaču

2 ēdamkarotes olīvu eļļas

1 saspiesta ķiploka daiviņa

1 ēdamkarote svaigas citrona sulas

3 ēdamkarotes sausā baltvīna

Sakarsē lielu pannu vai vokpannu, pievieno eļļu un ķiplokus, maisot cep kādu minūti, pievieno sagrieztos burkānus. Maisot cep pāris minūšu, pievieno kabačus un turpina cept un maisīt kādas trīs minūtes. Pievieno citrona sulu un vīnu, sajauc un noņem no uguns. Pasniedz karstu.

Pirmajos neatkarības gados Rīgas restorānos dažādi žuljēni bija iecienīts pirmais ēdiens. Tos gatavoja un pasniedza mazos metāla trauciņos. Piemēram, vistas žuljēnu gatavoja apmēram šādi: sagrieza novārītu vistas fileju strēmelītēs, tāpat sagrieza dažus šampinjonus. Lika krāsnī drošā trauciņā, pievienoja kādu garšvielu pēc izvēles: saspiestus ķiplokus, muskatriekstu, sāli, piparus, pārlēja ar 10% krējumu un pārkaisīja ar sarīvētu sieru. Lika iesildītā 180C krāsnī un karsēja, līdz siers izkusa. Līdzīgi varētu gatavot šampinjonu, aknu, laša žuljēnu, izmainot garšvielas. Žuljēnu varētu pagatavot arī bez cepeškrāsns - veicot tās pašas darbības uz pannas. Ar garnelēm jābūt uzmanīgam, tās viegli var pārkarsēt, tad tās kļūst nebaudāmas. Ieteicams žuljēnu gatavot no jēlām garnelēm vai vārītām, iemaisot tās gatavošanas beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?