Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Katram pašam savu sociālo politiku!

Lai būtu, no kā pārtikt vecumdienās, jāmeklē ceļi, kā pensiju krāt pašam. Tā, neuzticoties valstij, patlaban spriež daudzi. Pēc šādas stratēģijas tomēr būtu jāvadās visa mūža garumā neatkarīgi no ekonomiskās situācijas, uzsver ekonomikas zinātņu doktors un sociālās apdrošināšanas sistēmas eksperts Edgars Voļskis. «Anglijā pat parādījies teiciens: «Veido pats savu sociālo politiku!»,» viņš saka. Jo agrāk to sāk darīt, jo lielāka atdeve tam ir vecumdienās.

Jāplāno jau 2. līmenī

Jēdziens «pietiekama pensija» ir relatīvs - kas vienam pietiekama, otram graši. Tāpēc pensiju plānošanas sakarā pieņemts runāt par līdzšinējo ienākumu atvietojamības līmeni - cik procentuāli liela mana pensija būs attiecībā pret manu pēdējo darba algu, skaidro E. Voļskis. «Attīstītā pensiju sistēmā tiem jābūt aptuveni 60% no pēdējās darba algas, bet, piedaloties tikai 1. un 2. pensiju līmenī, tos var sakrāt ar lielām grūtībām. Vairāk - tikai tad, ja pensiju jautājumā paši aktīvi darbojamies.»

Pirmais stratēģiskais solis, kā krāt vecumdienām, tomēr sākas jau ar aktīvu pieeju 2. pensiju līmenim. 20% no katra strādājošā ienākumiem tiek novirzīti pensiju kapitālam, un 18% no tiem patlaban nokļūst 1. pensiju līmenī, bet 2% - 2. līmenī, turklāt katram pašam jāizvēlas, kādā pensiju plānā šos 2% ieguldīt. Likums nosaka - mainīt savu pensiju plānu drīkst divreiz gadā, un šī iespēja arī būtu regulāri jāizmanto, uzsver E. Voļskis. Var mainīt konservatīvu plānu uz dinamisku un atpakaļ, vienas bankas piedāvājumu pret citas. Konservatīvajos pensiju plānos ienesīgums ir 4-5%, toties tas ir stabils, jo šī nauda tiek ieguldīta zema riska finanšu instrumentos. Savukārt dinamiskie pensiju plāni piedāvā ap 10% lielu ienesīgumu, taču svārstības un riski te ir lielāki. «Vienmēr jāapzinās, ka tad, kad mums būs gandrīz 65 gadi, pasaulē, ievērojot ekonomikas 30 gadu cikliskumu, atkal var būt krīze, tas ir tikai normāli. Līdz ar to nauda, ko esmu ielicis dinamiskajā pensiju plānā, pēkšņi var dramatiski sarukt, bet es pats esmu sevi šim riskam pakļāvis,» norāda E.Voļskis un atkārtoti uzsver, ka savu pensiju plānu var un vajag mainīt, izvērtējot ekonomikas tendences. Tiem, kas nav gatavi sekot šai informācijai, labāk palikt pie konservatīvajiem pensiju plāniem. Tomēr jebkurā gadījumā būtu jāmeklē tādi pensiju plāni, kuros ienesīgums ir augstāks par cilvēka algas vidējo pieaugumu vai vismaz par inflāciju valstī, citādi ieguldītā nauda zaudē vērtību.

Zemāka alga - agrāk jāsāk

Nākamais solis ir iesaistīšanās 3. pensiju līmenī, kurā cilvēks ik mēnesi kādā paša izvēlētā pensiju fondā veic iemaksas, veidojot uzkrājumu, ko vecumdienās varēs saņemt papildus valsts pensijai. Neoficiālā minimālā iemaksu summa, lai šādi varētu uzkrāt vismaz kaut ko, ik mēnesi ir aptuveni Ls 20, savukārt optimālā - ap 10% no algas. Galvenais princips: jo agrāk sāk veidot uzkrājumus pensijai, jo augstāku ienākumu atvietojamības līmeni vecumdienās var sasniegt. Otrs princips: jo zemāka ir alga un jo lēnāk tā pieaug, jo ātrāk būtu jāsāk šādu uzkrājumu veidot. Turklāt arī 3. pensiju līmenī jāmeklē risinājumi, kuru ienesīgums ir augstāks par algas kāpumu vai inflāciju. «Sakrāt tikpat lielu pensiju kā algu ir fiziski neiespējami. Bet 1. pensijas līmenis no ienākumu atvietojamības nodrošinās ap 30%, 30-40% nāks no 2. līmeņa, bet pārējais - no 3. līmeņa,» rēķina E.Voļskis.

Latvijas iedzīvotāji pensijai krāj arvien čaklāk, stāsta banku pārstāvji. «Daudzi gan par to izrāda interesi, taču reālu krāšanu cenšas atlikt, dzīvojot vairāk šodienai,» novērojis Reinis Jansons, Swedbank Investīciju produktu daļas vadītājs. Viņš tomēr stāsta, ka 3. pensiju līmeņa dalībnieku skaits visā Latvijā 2010. gada 30. jūnijā bija 191,2 tūkstoši, bet šīgada 31. janvārī - jau 193,5 tūkstoši. Šāds pieaugums krīzes laikam ir visai solīds. Arī SEB Dzīvības apdrošināšana valdes priekšsēdētājs Ints Krasts norāda, ka par spīti krīzei aktīvu apjoms, ko klienti uzticējuši SEB Dzīvības apdrošināšanas risinājumiem, 2010. gadā kļuvis par 32% lielāks nekā 2009. gadā, bet SEB pensiju fonda uzkrāto līdzekļu apjoms attiecīgi audzis par 20%.

Eksperti prognozē, ka pensijas krāšana kļūs arvien pašsaprotamāka, jo tam mudinās gan demogrāfiskā situācija, gan arī gaidāmie pirmie ilglaicīgo krājēju pozitīvie piemēri. Tādu gan līdz šim ir trūcis. «Nav vēl izaugusi paaudze, kas būtu devusies pensijā un saņēmusi nopietnu atbalstu no 3. pensiju līmeņa,» saka E. Voļskis un prognozē - kad tas notiks, tad kopumā labajai pensiju sistēmai arī parādīsies lielāka uzticība, kas patlaban kritusies politiķu mētāšanās dēļ.

Jāmeklē alternatīvas

Pie 3. pensiju līmeņa pēc būtības pieskaitāma arī uzkrājošā apdrošināšana, savukārt noguldījums vai depozīts bankā pensijas krāšanai nebūs piemērotākais veids, jo, tā kā depozītu likmes Latvijā ir zemākas nekā vidējie inflācijas rādītāji, risks, ka noguldītā nauda ilgtermiņā būtiski zaudēs savu vērtību, ir pārāk liels. Arī daļa no pensiju plānos ieguldītā jebkurā gadījumā tiek novirzīta 3-5 gadu termiņdepozītos, taču tad tas ir drošāks finanšu profesionāļu lēmums.

E. Voļskis stāsta, ka dažās valstīs ir arī tā dēvētais 4. pensiju līmenis: sava darba mūža laikā laiž pasaulē bērnus, izglīto viņus un pats saņem būtiskus nodokļu atvieglojumus, taču līdz ar to rēķinās, ka pensija no valsts puses man būs niecīga, toties vecumdienās uzturēs bērni. Šāds risinājums eksistējis arī pirmskara Latvijā, taču, runājot par mūsdienām, E. Voļskis silti iesaka - ja ir iespēja uzkrājumiem atlicināt vairāk nekā 10% no ikmēneša algas, kas nav mazāka par Ls 500, meklēt vēl arī citus papildu variantus, kā ieguldīt ar fondu tirgu nesaistītos aktīvos - zemes īpašumos, zeltā u.tml. Tiem finanšu krīzes tik ļoti nekaitēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā sakrāt papildpensiju?

Privātie pensiju fondi
Veicot tajos regulāras iemaksas, šis uzkrājums tiek ieguldīts galvenokārt akciju un vērtspapīru tirgū, kur pelna procentus. Pensiju fondiem var būt dinamiska vai konservatīva ieguldījumu stratēģija, un ir atklātie pensiju fondi, kuros var iesaistīties ikviens un kurus dibina bankas un apdrošināšanas sabiedrības, kā arī slēgtie pensiju fondi, ko dibina uzņēmumi vai organizācijas un kas pieejami tikai to darbiniekiem. Fondos uzkrātu privāto pensiju var sākt saņemt jau no 55 gadu vecuma (pa daļām, periodiski vai visu uzreiz) un nodot mantojumā. Par iemaksām privātajā pensiju fondā ik gadu no VID var saņemt atpakaļ aptuveni ceturtdaļu samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Uzkrājošā apdrošināšana
Shēma tāda pati kā privātajos pensiju fondos, tikai komplektā ar dzīvības apdrošināšanu. Arī šeit iespējams saņemt ienākuma nodokļa atmaksu un uzkrāto kapitālu var saņemt jau no 55 gadu vecuma, taču, tā kā šie līgumi parasti tiek slēgti vismaz uz pieciem gadiem, iekrāto var saņemt arī pēc līguma beigām. Tad gan tas būs vienkārši uzkrājums, nevis pensijas kapitāls.

Depozīts vai noguldījums bankā
Pensijas krāšanai šis risinājums īsti nederēs, jo depozītu likmes Latvijā ir zemākas nekā vidējie inflācijas rādītāji, tāpēc ir risks, ka ieguldītā nauda ilgtermiņā zaudēs vērtību.

Nekustamie īpašumi, zelts u.tml.
Ja nav uzticības finanšu tirgiem, kas krīzēs spēcīgi šūpojas, var ieguldīt aktīvos, kas ar šiem tirgiem nav saistīti un neriskē nokristies līdz nulles vērtībai. Tas gan būs pa spēkam turīgākiem cilvēkiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?