Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kavē zaudētāju skaudība un pa sūtītāju paviršība

Lai gan valsts un pašvaldības pasūtījumu iepirkumu konkursiem būtu jānodrošina ātra un kvalitatīva pasūtījuma izpilde par optimālo cenu, ļoti bieži konkursu organizēšana un to rezultātu apstrīdēšana ieilgst, bet plānotie darbi netiek sākti. Par zaudēto laiku sūdzas gan pasūtītāji - valsts iestāžu un pašvaldību pārstāvji, gan konkursu dalībnieki uzņēmēji, gan arī iedzīvotāji.

Rundāles pils muzejā nesen tika pieņemts lēmums veidot iekšējo apsardzes un drošības dienestu. «Bijām noguruši no tā, ka apsardzes firmas konkursos viena otru apkaro, bet Iepirkumu uzraudzības birojs cenšas kaut kā nolīdzināt situāciju,» lēmumu pamato Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis.

Situācija, ka pasūtījumu neieguvušais pretendents apstrīd konkursa rezultātus, iesniedzot sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), kam jāvērtē sūdzības pamatotība, sastopama visai bieži. Vidēji katra piektā sūdzība gan tiek atzīta par nepamatotu, uzsver IUB vadītāja Dace Gaile, savukārt par pamatotu atzītās sūdzības izskatīšanas rezultāts var būt vai nu konkursa rezultātu atzīšana par korektiem un sūdzības noraidīšana, vai arī aizliegums slēgt līgumu ar uzvarējušo pretendentu, kam nereti seko jauna konkursa izsludināšana.

Patlaban Finanšu ministrija (FM) saņēmusi Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzdevumu sagatavot grozījumus normatīvajos aktos, kas paredzētu maksāt nodevu vai nodrošinājuma naudu par nepamatotas sūdzības iesniegšanu IUB, stāsta FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Sūdzības kā sports

«Sūdzības iesniegšana par konkursa rezultātiem ir kasīšanās sīkumu dēļ, bet darbs tiek bremzēts, un mēs netiekam uz priekšu,» Dienai emocionāli saka Viļānu novada pašvaldības priekšsēdētājs Arnolds Pudulis, stāstot, ka viņa vadītās pašvaldības konkursā par Viļānu kultūras nama bibliotēkas ēkas rekonstrukciju zaudējušais pretendents vērsies ar sūdzību IUB.

Savaldīgāk, bet pēc būtības līdzīgu pārliecību izsaka arī Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters, komentējot to, ka apstrīdēti konkursa rezultāti par jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem. «Konkursa rezultātu apstrīdēšana kļuvusi par ierastu lietu. Pretendenti, kuri neuzvar konkursā, izmanto iespēju sūdzēties IUB, ne tikai cerot panākt sev labvēlīgu konkursa rezultātu, bet arī vienkārši tāpat.»

Gandrīz katram valsts iestādes un pašvaldības vadītājam ir savs bēdīgās pieredzes stāsts par problēmām, kas radušās tāpēc, ka tiek apstrīdēti konkursa rezultāti, piekrīt arī Imants Lancmanis un uzsver: «Iepirkumu konkursu rezultātu pārsūdzēšana kļuvusi par sportu, kura mērķis bieži vien ir ieriebt konkurentam, nevis iegūt pasūtījumu.»

Vaino paviršībā

Nereti atbildība par rezultātu apstrīdēšanu jāuzņemas pasūtītājiem, kuri konkursa nolikumus sastāda pavirši, uzskata D. Gaile un skaidro, ka problēma ir pasūtītāju neizpratne par to, ka iepirkumu process ir juridisks. «Nolikumos atrodam elementāras kļūdas, pretrunas, spēku zaudējušas likumu redakcijas,» skaidro D. Gaile. «Pašvaldību konkursu nolikumos sastopamas dīvainas lietas. Varbūt reizēm pat iemesls nav ļaunprātība, vienkārši pašvaldības konkursu organizētāju pieredzes trūkums,» jau iepriekš Dienai stāstīja uzņēmuma Saldus ceļinieks izpilddirektors Gints Karols.

Domstarpības starp pasūtītāju un līgumu neieguvušo pretendentu rodas arī tad, ja pasūtītājs nevērtē piedāvājumus pēc paša sastādītā nolikuma, skaidro IUB vadītāja un uzsver, ka bieži klupšanas akmens izrādās nolikumā ietvertā saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma vērtēšana, tāpēc tās kritērijiem jābūt nepārprotami formulētiem.

Tomēr par nepilnībām konkursa nolikuma izstrādē vai konkursa norisē ne vienmēr var vainot pasūtītāju. «Gadās, ka sūdzību iesniedz pēc principa: «ja nav man, tad lai nav nevienam»,» atzīst IUB vadītāja un arī nenoliedz, ka reizēm zaudējušie konkursa pretendenti pat šantažē pasūtītājus un draud - ja nesaņems kāroto pasūtījumu, tad iesniegs sūdzību IUB. Esot sastopami arī tādi pretendenti, kuri piesakās uz visiem iespējamajiem konkursiem, strīdas par tiesībām līgumus saņemt, bet visus iegūtos līgumus nemaz nepilda.

Aizdomīgās cenas

Būtiskākie iespējamo nelikumību riski, kas tiek apzināti, veicot sūdzību par konkursu rezultātiem izskatīšanu, saistās ar aizdomām, ka viszemāko cenu piedāvātāji, iespējams, nekorekti maksā nodokļus, un to, ka pasūtītājs apzināti konkursa nolikumu sagatavojis vienam konkrētam pretendentam. IUB vadītāja norāda: «Primitīva korupcija praktiski netiek konstatēta. Lētākais piedāvājums ne vienmēr nozīmē nelikumības. Arī tas vien, ja iepirkumā konstatēts, ka visas konkursa nolikuma prasības izpildāmas vienam vai diviem tirgus dalībniekiem, nav iemesls apgalvot, ka bijusi korupcija. Pasūtītājam atvēlētas tiesības pierādīt, ka ļoti šaurās prasības ir pamatotas.»

Nepamatotās prasības nepieņemot

Lai novērstu to, ka iespēja iesniegt sūdzību par iepirkumu konkursa rezultātu darbojas kā traucējošs faktors, jāmaina konkursu tiesiskais regulējums, uzskata gan pasūtītāju, gan konkursa dalībnieku pārstāvji. «IUB jāpieņem izskatīšanai tikai tās sūdzības, kurās ir ļoti spēcīgi argumenti,» iesaka I. Lancmanis. Jāmaina procedūra tā, lai par sīkumiem nevarētu konkursa rezultātus apstrīdēt, piekrīt arī A. Pudulis un piebilst: «Nedrīkst dominēt attieksme, ka visi ir zagļi.»

IUB vadītāja gan noliedz, ka pieņem izskatīšanai nepamatotas sūdzības, un apgalvo: «Balstoties uz konkursā zaudējušā pretendenta emocijām, sūdzība netiek pieņemta. Jābūt argumentēti norādītam, ko tieši pārkāpis pasūtītājs.» Pēdējā laikā pasūtītāji kļuvuši juridiski gudrāki, bet zinošāki kļuvuši arī sūdzību iesniedzēji. «Aizvien vairāk ir kvalitatīvu nolikumu, bet arī sūdzību sniedzēji strādā pamatīgāk, tāpēc pieaug konfliktu sarežģītība,» saka D. Gaile.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rundāles pils

Valsts aģentūra Rundāles pils muzejs bija izsludinājusi konkursu par kompleksa apsardzes nodrošināšanu. «Ar pirmo uzvarējušo pretendentu neļāva līgumu slēgt, jo uzņēmums piedāvājot pārāk zemu cenu, ar otro neļāva līgumu slēgt, jo neesot skaidri uzvarētāja izvēles kritēriji. Sapratām, ka šis process izvērtīsies bezgalīgs, un nolēmām, ka veidot iekšējo apsardzes dienestu būs vienkāršāk,» stāsta Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis. «Noslēdzot līgumu ar pretendentu, kas piedāvā lētāko variantu, pasūtītājs riskē, ka nesaņems kvalitatīvu pakalpojumu. Jāpiekrīt, ka Drošības biznesa asociācijai būtu jāizstrādā vēl detalizētāki kritēriji kvalitātes vērtēšanai,» bilst IUB vadītāja Dace Gaile.

Lidosta Rīga

Starptautiskā lidosta Rīga saņēmusi konkursa «Infrastruktūras attīstība: būvdarbu veikšana» otrās kārtas finanšu un tehniskos piedāvājumus no pieciem pretendentiem. Šobrīd iepirkumu komisija izvērtē piedāvājumus. Piedāvājumus izvērtēt un konkursa rezultātus publicēt IUB mājaslapā plānots šī mēneša laikā. Lidostas Rīga valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse Dienai jau iepriekš sacīja, ka nav zināms, kad sāksies būvdarbi, jo kāds no zaudējušajiem pretendentiem, visticamāk, iesniegs sūdzību. IUB vadītāja Dace Gaile šādu situāciju komentē: «Lielajos būvniecības projektos ar sūdzību risku jārēķinās, jo būvniecības firmas par pasūtījumiem cīnās ļoti sīvi.»

Gaismaspils

Konkursā par Latvijas Nacionālās bibliotēkas infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem uzvarēja a/s LX Grupa ar līgumcenu Ls 6 743 928,18, sūdzību iesniedza SIA Arčers, vēsta IUB. «Konkursa rezultāti ir apstrīdēti, līgumu slēgt nav atļauts, un galvenais iemesls - konkursa uzvarētājs neatbilst izvirzītajām prasībām. 24. augustā tiks lemts, ko darīt tālāk,» izklāsta Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters. IUB vadītāja Dace Gaile skaidro: «Pirmajā sūdzībā tika apstrīdēta uzvarējušā pretendenta cena, tomēr nepamatoti lētu piedāvājumu nekonstatējām. Atkārtotajā sūdzībā norādīts, ka uzvarējušajam pretendentam nav atbilstošas kvalifikācijas. Uzvarētājs bija atsaucies uz koncerna, nevis uzņēmuma pieredzi.»

Kultūras nams

Konkursā par Viļānu kultūras nama bibliotēkas ēkas rekonstrukcijas labvēlīgas iekštelpu vides un pievilcīga ārējā izskata nodrošināšanu, kā arī energoefektivitātes uzlabošanu uzvarēja pretendentu apvienība SIA Rēzeknes celtniecības ražotne Nr.5, SIA DAKO, a/s Komunālprojekts; līgumcena: Ls 532 162,11, sūdzības iesniedza piegādātāju apvienība SIA ALBERTA PROJEKTS, SIA ARCO CONSTRUCTION un SIA 111 METRI, vēsta IUB. «Konkursā uzvarēja pretendents, kas piedāvāja viszemāko cenu,» uzsver Viļānu novada pašvaldības priekšsēdētājs Arnolds Pudulis.
D. Gaile: «Pasūtītājs pieņēma lēmumu, ka sūdzību iesniegušā pretendenta piedāvājums pārsniedz budžeta iespējas, un pretendentu vispār nevērtēja, bet nolikumā šāds aspekts - budžeta iespējas - nebija minēts.»

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?