Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kāzas tipiskā holandiešu stilā

Jāatzīstas, ka kāzas ir notikums, kurš liek manai sirsniņai mazliet ietrīcēties. Tāda skaista un patiesa ceremonija. Kāzās gan esmu bijusi tikai Latvijā, un, kad mans holandiešu kolēģis uzaicināja mūsu nodaļu uz savām kāzām tipiskā holandiešu garā, es, protams, nevarēju atteikt.

Man galvenais mērķis bija noskaidrot, kā atšķiras latviešu un holandiešu kāzu tradīcijas. Lūk, mani secinājumi. Ceremonija notika mazā kapelā. Ceremoniju un sareģistrēšanos vadīja zvērināta laulātāja - sieviete.

Pirmais, kas mani pārsteidza, bija dziesmas izvēle, pārim ienākot. Pirmais ienāca līgavainis, mans kolēģis, mammas pavadībā un apsēdās uz dīvāniņa viesu priekšā. Pēc līgavaiņa ienāca līgava, kuru pavadīja tēvs, un ieņēma vietu blakus topošajam vīram uz improvizētās skatuves. Šīs procesijas laikā skanēja popdziesma angļu valodā ar tekstu I think I'm gonna marry you!, kas būtu mazliet grūtāk iedomājama Latvijas realitātē.

Vēl kāds interesants moments ienākšanas laikā - līgavai ienākot, bija skaļi aplausi un komunikācija starp līgavu un viesiem, pārsvarā apmainoties ar frāzēm - woow, cik tu labi izskaties, super, un atbildot - paldies, šī kleita tiešām ir skaista. Tā ļoti neformāli un brīvi.

Pati ceremonija ilga aptuveni pusstundu, kuras laikā ceremonijas meistare izstāstīja stāstu, kā jaunais pāris satikās, kādu smieklīgu notikumu no viņu dzīves (jāatzīst, tā kā ceremonija notika holandiski, kādus 50% es īsti nesapratu), kāds kāzu viesis nodziedāja ļoti skaistu dziesmu, veltītu pārim, un ceremonijas beigās tika uzdots liktenīgais jautājums, uz kuru jāatbild ar «Jā!» un jāsabučojas, pirms tam parakstot attiecīgos dokumentus.

Pēc šīs pašas atbildīgākās daļas, atkal skanot popa un r&b mūzikai, jaunlaulātie devās uz mašīnu un tālāk uz vakara jautrās daļas norises vietu. Kad mēs tur nonācām, katram tika pasniegta šampanieša glāze, lai uzsauktu tostu, un piecstāvīgās kāzu kūkas gabals. Pārējā laikā darbojās atvērts bārs, taču holandiešu kāzās uz izēšanos nevajag cerēt, un ir stingri jāieplāno paēst iepriekš. Kad viesi mazliet bija iestiprinājušies, jaunlaulātie uzsāka savu romantisko pirmo deju, kas bija iepriekš speciāli iestudēta šim pasākumam, pēc kuras DJ pavadībā skanēja populārā (lasīt: bumsi, bumsi ) mūzika un ballīte, pēc kuras katrs izklīda pēc savas vēlēšanās. Palikšana pa nakti holandiešu variantā nav paredzēta, vismaz ne no kāzu organizētāju budžeta.

Mans secinājums pēc šīs kāzu pieredzes - latviešu uztverē kāzas ir kā izrāde, ceremonija un reizē arī kārtīga ballīte ar pieēšanos un organizētu vakara daļu - spēlēm, senām tradīcijām, tieši tas piedod skaistumu un atmiņā paliekošas kāzas. Bet, kā jau iepriekš rakstīju kādā slejā - holandieši ir vienkārši un racionāli, pat tādā notikumā kā kāzas. Rūgts!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?