Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ķekatu, budēļu, čigānu dziesmas

Inga Patmalniece

Es čigāna meita biju ar Vestienas melodiju ir albuma Es čigāna meita biju dziesmu dziesma, uzskata folkloras kopas Laiksne vijolniece un dziedātāja Lauma Garkalne. Viņa (kā rakstīts Laiksnes mājaslapā - kopas «mazā, jaukā žubīte, kas tek teciņiem vien un kārto visas grupas vadītāja darīšanas») stāsta, ka ir pienākusi Laiksnes 20 gadu jubilejas reize. Svinībām par godu šovakar, 13. decembrī, plkst. 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī notiks jubilejas koncerts divās daļās.

Pirmajā daļā, piedaloties Laiksnes iepriekšējo gadu dalībniekiem un viesmāksliniekiem, tiks spēlētas un dziedātas grupas mīļākās tautasdziesmas. Jāteic, ka folkgrupas līdzšinējais mūžs bijis bagāts. Laika gaitā ar Laiksni sadarbojušies vairāki mākslinieki - Nils Īle, Atis Pelčeris, Einars Kvilis, Armands Kociņš, Mikus Čavarts, Kārlis Freibergs, Gatis Gaujenieks un Gatis Valters.

Otrajā koncerta daļā klausītājiem būs iespēja dzirdēt Laiksnes pastāvīgā sastāva - vijolnieces Laumas Garkalnes, koklētājas Dinas Liepas, dziedātāju Vinetas Romānes, Aijas Biezaites, Vēsmas Upenieces, Baibas Indrēvicas (viņa arī spēlē i akordeonu, i kokli) un bundzinieka Kaspara Indrēvica - priekšnesumu, kurā vairāk skanēs jaunā albuma Es čigāna meita biju dziesmas. L. Garkalne stāsta, ka albumā iekļautas dažādu novadu ķekatās, budēļos jeb čigānos ejamās dziesmas, protams, arī citas Ziemassvētkiem raksturīgas tautasdziesmas.

Jāteic, ka grupas repertuārs, tāpat kā tās nosaukums Laiksne, kas Austrumlatvijas izloksnēs nozīmē «ūdensroze», nāk no Latgales, kur līdz mūsdienām labāk saglabājies senāks tradicionālās mūzikas slānis. Melodijas un tekstus grupas dalībnieki meklē folkloras materiālu publicējumos, ekspedīciju materiālos un teicēju audioierakstos. Kurš gabals iepatīkas, tas tiek apstrādāts un celts priekšā klausītājiem. Koncertā Ziemassvētkiem par godu skanēs jestras, svētkiem piederīgas dziesmas ar čigānisku raksturu. Jautāta, vai Laiksne pati iet ķekatās, L. Garkalne teic: «Vedam ķekatās citus, ejam rotaļās, dančus spēlējam.»

Starp citu, ziemas saulgriežus šajā nedēļas nogalē senlatviešu tradīcijās ieskandinās arī Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs. 15. decembrī muzejs apmeklētājus gaida ciemos no plkst. 12.00 - būs iespēja liet un vēlēt laimes, nākotni zīlēt un iet ķekatās, būs arī radošās darbnīcas, kurās varēs gatavot tradicionālos svētku rotājumus - puzurus. Varēs iegādāties svētku dāvanas amatnieku tirdziņā. Būs arī tradicionālā bluķa vilkšana un pēcāk tā sadedzināšana, atbrīvojoties no visa ļaunā un atverot vārtus auglībai un pārticībai nākamajam gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?