Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ķemeru sanatorijas liktenis izšķirsies aprīlī

Zīmīga sakritība - tā var raksturot faktu, ka tieši laikā, kad tiek lemts par savulaik ievērojamā, bet mūsdienās par privatizācijas neveiksmes stāstu nosaucamā Ķemeru sanatorijas kompleksa likteni, to ir piemeklējis jau otrais ugunsgrēks. Tas, vai valstij izdosies pielikt punktu jau kopš 1996. gada ilgstošajai un skandālu apvītajai privatizācijai, saskaņā ar portālā Vestnesis.lv publicēto informāciju, taps skaidrāks jau 9. aprīlī, kad komplekss ar sākumcenu 3,754 miljoni latu nonāks zem tiesu izpildītāja organizētas izsoles āmura.

Savukārt par to, kāda būtu pareizākā rīcība, valsts, politiķu un pašvaldības viedoklis ir atšķirīgs. Valdība janvāra vidū pieņēma lēmumu nepiedalīties sanatorijas izsolē, jo neuzskata to par lietderīgu. Tāpat tika noraidīta iespēja bez atlīdzības atsavināt kūrortu, norādot uz iespējamo investīciju strīda risku, jo īpašnieks Ķemeru viesnīcā līdz šim ieguldījis aptuveni 10 miljonus latu, tāpēc jāatsavina būtu taisnīgi, atbilstoši tirgus cenai. Savukārt vairāki politiķi uzskata, ka valstij sanatorijas likteni nevajadzētu atstāt tikai privāto investoru rokās, jo praksē ir pierādījies, ka investīciju atdeve kurortoloģijas nozarē ir lēna un nereti tieši valsts līdzdalība nozares attīstībā spēlē izšķirošu lomu. Šo viedokli lielā mērā apstiprina arī Lietuvas nozīmīgākās kūrortpilsētas Druskininku piemērs - tieši pašvaldības un Eiropas Savienības fondiem līdzfinansētās investīcijas atpūtas iestādēs un vides sakopšanā ir padarījušas savulaik panīkušo mazpilsētu pievilcīgu tūristiem no Baltkrievijas un Polijas.

Ieguldāmā darba vēl daudz

Apmeklējot Ķemeru sanatorijas kompleksu nākamajā dienā pēc nule notikušā ugunsgrēka, Diena pārliecinājās, ka, pretēji medijos izskanējušajām bažām, par sanatorijas simbolu uzskatītās viesnīcas ēkas iežogoto pagalmu uzrauga apsargi ar suņiem, tādējādi novēršot iespējamo viesnīcas izpostīšanu. Savukārt uz jau divreiz ugunsnelaimē nopostīto poliklīnikas ēku paveras ievērojami bēdīgāks skats - ēku apskate ļauj secināt, ka to tehniskais stāvoklis jau ilgāku laiku ir bijis ļoti slikts un, domājams, būs nepieciešama pilnīga ēku kompleksa pārbūvēšana. Klātienē arī redzams, ka greznās sanatorijas viesnīcas sekmīga darbība, nesakopjot poliklīnikas kompleksu, nav iespējama, jo kompleksa krāsmatas ir redzamas ikvienam, kas mēro ceļu uz viesnīcu. Lai gan oficiāli valsts ir atzinusi, ka sanatorijas kompleksa privātais investors Ominasis Latvija solītās investīcijas 10 miljonu latu apjomā ir veicis, darāmā sanatorijā vēl ir daudz. Saeimas deputāts Romualds Ražuks (Reformu partija), kurš ir arī viens no Saeimas Pieprasījumu komisijas izveidotās darba grupas Ķemeru viesnīcas saglabāšanai pārstāvjiem, uzsver, ka «situāciju Ķemeru sanatorijas kompleksā nevar vērtēt tikai vadoties pēc tā, cik investīciju ir veikts viesnīcā - ne mazāk svarīgs ir arī jautājums par minerālūdens urbumiem, kuri ir ļoti liela kūrorta vērtība.» R. Ražuks vienlaikus atzīst, ka pašā viesnīcā, lai gan ne vienmēr saimnieciskākajā veidā, investīcijas ir veiktas un to rezultātā daļa no viesnīcas vēsturiski nozīmīgākajām telpām ir pieņemamā stāvoklī, savukārt viesnīcas istabu remonta darbi vēl ir jāturpina.

Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), kas uzņēmusies sagatavot piedāvājumu potenciālajiem investoriem, atzīst, ka ir pāragri spriest, kas par kompleksu tiks stāstīts potenciālajiem investoriem, jo piedāvājuma sagatavošanas darbi ir tikai sākumposmā. «Šobrīd esam uzsākuši sarunas un konsultācijas ar citām iesaistītajām pusēm, piemēram, Privatizācijas aģentūru, kā arī iepazīstamies ar situāciju un prognozējam, ka ar konkrētiem rezultātiem varēsim nākt klajā pēc dažiem mēnešiem,» skaidro LIAA pārstāve Vineta Vilistere-Lāce. Savukārt Jūrmalas dome, kuras pārstāvji jau vairākkārt valdībai sanatorijas jautājumā ir pārmetuši pasivitāti un kura pērn nolēma lūgt valdību ierosināt Ķemeru vēsturiskās kūrorta poliklīnikas atsavināšanu, nosūtot attiecīgu vēstuli Ministru kabinetam, atzīst, ka šobrīd ir vērotāja lomā. «Saprotams, ka šobrīd dome neko par šo Ķemeru sanatorijas lietu lemt nevar, un mēs tāpat gaidīsim izsoles rezultātus, lai saprastu, kāda varētu būt tālākā rīcība,» skaidroja Jūrmalas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Reinholds Pelše.

Vēlas valsts līdzdalību

Nevienprātīgu attieksmi ir raisījis arī valdības lēmums par to, ka valstij nebūtu jāpiedalās kūrorta atdzīvināšanā - lai gan valdība vārdos ir piekritusi tam, ka kurortoloģijas nozare Latvijā ir jāatjauno, pretēji citu valstu piemēram, tā tiešā veidā nozarē piedalīties nevēlas. «Manis veiktā izpēte par kurortoloģijas nozares attīstību Lietuvā un Ukrainā liecina - saistībā ar to, ka atdeve no investīcijām šajā nozarē ir lēna, to attīstīt bez valsts līdzdalības ir grūti,» uzsver R. Ražuks. Viņaprāt, sanatorijas iegāde valstij būtu arī saimnieciski izdevīga, jo par aptuveni trīs miljoniem latu tā varētu iegūt teju deviņus miljonus latu vērtu objektu. Arī cits Ķemeru sanatorijas jautājumam izveidotās Saeimas darba grupas pārstāvis Vitālijs Orlovs (SC) uzskata, ka valstij sanatorijas atdzīvināšanā būtu jāpiedalās. «Es neapgalvoju, ka valstij patiešām ir jānodarbojas ar biznesu, bet tai vajadzētu vismaz saglabāt kontroli pār minerālūdens atradnēm, kā arī jāuzrauga viesnīcas tālākais liktenis. Sanatorijas viesnīca, līdzīgi kā Ķeguma HES un Brīvības piemineklis, ir Latvijas pirmās brīvvalsts simbols, pret kuru mēs nedrīkstam izturēties vieglprātīgi,» uzskata V. Orlovs. Viņaprāt, sanatorijas atjaunošana būtu arī spēcīgs dzinulis Jūrmalas kā kurortoloģijas centra attīstībai un arī citiem pilsētas kūrortiem piesaistītu viesus. Kūrortu attīstība Jūrmalā ir nozīmīga Latvijas tūrisma industrijai, jo šobrīd liels tūristu pieplūdums galvenokārt vērojams vasarā, savukārt ar labu kūrortu izveidošanu izdotos piesaistīt tūristus arī citos gadalaikos, uzsver V. Orlovs. Darba grupas pārstāvji arī uzsver, ka, neskatoties uz plānoto izsoli, tomēr neatsakās no sava viedokļa un iecerēm. «Gadījumā, ja sanatorijas kompleksa izsolē neviens privātais investors neatradīsies, mēs esam gatavi ideju par valsts līdzdalību izvirzīt apspriešanai atkārtoti,» uzsver R. Ražuks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Privatizācijas hronoloģija

1996. gads - pieņemts lēmums par Ķemeru sanatorijas nodošanu privatizācijā
1998. gads - sanatoriju iegādājas uzņēmums SIA Ominasis Latvia, apņemoties tajā piecu gadu laikā ieguldīt 10 miljonus latu, izveidot 120 darba vietas un uz laiku saglabāt sanatorijas darbības profilu
2001. gads - Privatizācijas aģentūra (PA) atzīst, ka investīcijas sanatorijā nav veiktas plānotajos termiņos
2004. gads - noslēgts līgums ar viesnīcu firmu Kempinski par sanatorijas turpmāko apsaimniekošanu
2010.-2012. gads - sanatorijas privatizētājs SIA Ominasis Latvia iesaistīts vairākos maksātnespējas procesos
2012. gads - pēc postoša ugunsgrēka sanatorijas poliklīnikā un parādiem SIA Ominasis Latvia pārtraukusi darbību Latvijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?